Östnyland

Kroppskame­ror i parkerings­övervaknin­gen: "Det har hänt att personer försökt köra på"

Borgås parkerings­övervakare får stå ut med att flera hotfulla situatione­r. Nu inför staden kroppskame­ror för att bättra på säkerheten.

- EMILIA TALLBERG emilia.tallberg@ostnyland.fi

Parkerings­övervaknin­gen i Borgå inför kroppskame­ror för att förbättra parkerings­övervakarn­as arbetssäke­rhet, meddelar staden i ett pressmedde­lande. Kamerorna tas i bruk i maj, som en reaktion på att hot och situatione­r som upplevts som hotfulla blivit vanligare. Möten har bland annat utmynnat i skrikande, förolämpad­e språk, och att vissa personer uttryckt sig aggressivt.

Stadsjuris­t Johanna Päivärinta säger till ÖN att också andra städer i Finland använder kroppskame­ror, och att kamerorna har konstatera­ts förebygga hot mot parkerings­kontrollan­terna och lugnat ner kundmöten.

– Det har hänt att personer försökt köra på parkerings­kontrollan­ter, säger Päivärinta.

Kroppskame­ran är synlig och filmar inte hela tiden, utan den aktiveras när parkerings­kontrollan­ten diskuterar med en kund. På det här sättet har man bättre kontroll över situatione­r där ord står mot ord. Kontrollör­en

måste alltid berätta för kunden när de börjar filma. Inspelning­en spelas upp endast om situatione­n har varit hotande eller konfliktfy­lld.

Inspelning­arna sparas i 28 dygn, varefter de raderas permanent om det inte finns lagliga grunder för att spara dem i en längre tid. Endast separat utvalda personer som tar hand om arbetssäke­rheten har tillgång till inspelning­arna och informatio­nen i dem.

– Till exempel brottsmiss­tanke eller ett påstående eller en misstanke om parkerings­kontrollör­ens handling kan vara en sådan grund.

Förutom att parkerings­kontrollör­erna i maj får kroppskame­ror, fortsätter rekommenda­tionerna om att de alltid ska rör sig i par. Päivärinta säger att anställda varit väldigt nöjda med det nya beslutet, och hoppas att kunderna också tar emot det bra.

 ?? FOTO: ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG ?? Parkerings­kontrollör­ernas kroppskame­ror skall minska på situatione­r där ord står mot ord.
FOTO: ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG Parkerings­kontrollör­ernas kroppskame­ror skall minska på situatione­r där ord står mot ord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland