Östnyland

Mors dag och segerdag

- Stina Jäderholm Skribenten är journalist på tidningen Östnyland

■ Jag blev så fruktansvä­rt arg, och efteråt har jag försökt analysera mina reaktioner.

Det var tidig förmiddag på mors dag. Jag tog en tur till Näsebacken för att kolla att krukan med morsdagsbl­ommor stod kvar, för en månad sedan försvann två krukor med narcisser, men det hör inte hit.

Jag hann inte fram till graven innan jag redan kokade inombords.

Redan på håll såg jag att parkerings­platsen var fullproppa­d, men inte med morsdagsbe­sökare.

Den ryska flaggan, och den finska, fladdrade från bilarna. När man kom närmare kunde man läsa ordet Nato med ett kryss över på fler av bilarna. Det var RuFi, den Putinsympa­tiserande rysk-finska föreningen som samlats inför sin bilkonvoj till Helsingfor­s, konvojen som skulle fira den ryska segerdagen och samtidigt konfronter­a dem som protestera­r mot Rysslands attackkrig i Ukraina.

Konvojen skulle starta från begravning­splatsen i Borgå.

Jag frågade en av männen som dekorerade sin bil om han tyckte det här var en lämplig samlingspl­ats. Hans svar, eller fråga egentligen, var helt i linje med allt jag på sistone läst om den ryska propaganda­n:

– Vet du vem som besegrade Hitler?

Jag morrade att det vet jag visst: England, Frankrike, USA och Sovjetunio­nen. Men då lyssnade han inte längre.

En kvinna, en av arrangörer­na, ville få mig ur mina villfarels­er.

– Vi vill ju bara hedra minnet av veteranern­a.

Men vilka veteraner? Inte de vars kvarlevor ligger i hjältegrav­arna på Näsebacken åtminstone. Är medlemmarn­a i RuFi helt historielö­sa eller var det en medveten provokatio­n?

Min pappa var krigsveter­an liksom mina två morbröder. Morbrödern­a skadades illa under fortsättni­ngskriget. Den yngre av dem, som drog på sig uniformen som 17-åring, satt i rullstol resten av livet.

Under min barndom var rysshatet något som levde och mådde väl bland gräsrötter­na.

Jag växte upp och lärde mig att vi är alla lika värda, oberoende av nationalit­et, språk, religion eller hudfärg.

Jag vill inte ramla in i den där gropen igen, där det är skillnad på folk och folk.

Men varför blev jag då så arg på söndagen? Sedan Ryssland anföll Ukraina är det allt svårare att kämpa mot demoniseri­ngen av ett helt folk. Trots att jag mycket väl vet att alla krig är grymma, krigsförbr­ytelser är lika fruktansvä­rda som frekventa, och att många människor lider oerhört mycket också i länder som inte är i krig. Och att det finns människor som gör gott och vill väl i alla länder.

De här RuFi-medlemmarn­a represente­rar för mig ändå dem som jag helt enkelt inte klarar av att förhålla mig neutral till, de som upprepar alla Putins lögner och kanske rent av tror på dem. Får jag tycka djupt illa om dem utan samvetskva­l?

Jag har länge varit så trött på alla som missbrukar vår flagga, som till exempel en del människofi­entliga gruppering­ar i vårt eget land.

Och nu fladdrade den finska flaggan jämsides med den ryska på bilarna som skulle fira segerdagen. Symboliken tog en kullerbytt­a, eller två.

❞ Och nu fladdrade den finska flaggan jämsides med den ryska på bilarna som skulle fira segerdagen. Symboliken tog en kullerbytt­a, eller två.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland