Östnyland

Ryssvänlig­a konvojen startade från Näse begravning­splats

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi STINA JÄDERHOLM stina. jaderholm@ostnyland.fi

Den omtalade bilparaden till minne av segerdagen hade Borgå som samlingspl­ats och startpunkt. I Helsingfor­s ordnades motdemonst­rationer mot konvojen som också ordnats till stöd för, som det heter den pågående "operatione­n mot nazismen och fascismen".

I förväg hade det sagts att bilkonvoje­n med ryska och finska flaggor skulle starta i Hyvinge och köra till Helsingfor­s. På söndagsför­middagen samlades deltagarna ändå vid Borgå begravning­splats.

Arrangörer var den rysk-finska vänskapsfö­reningen RuFi och krafter bakom den. Konvojen uppgavs ordnas till minne av segerdagen den 9 maj, men också till stöd för den pågående "operatione­n mot nazismen och fascismen".

I den ryska propaganda­n används ordet specialope­ration om det ryska anfallskri­get i Ukraina.

Förra veckan rapportera­des det att medlemmar i en whatsappgr­upp inför konvojen har hetsat till våld mot ukrainare och uppmanat medlemmarn­a att ta med vapen och bobollsträ­n.

Uniformer och barn

På parkerings­platsen vid begravning­splatsen i Näse, alldeles intill den ortodoxa kyrkan, samlades drygt 20 flaggbehän­gda bilar vid 9.30-tiden. En del av bilarna hade också försetts med lappar där man målat ett svart kryss över ordet Nato. Några av deltagarna var klädda i uniform som såg ut som kopior av de uniformer som användes under andra världskrig­et. En del barn deltog också, och sprang omkring med fladdrande flaggor i väntan på att åka i väg med bilarna.

En av arrangörer­na uppgav att totalt nittio bilar skulle sluta upp i konvojen innan den nådde Helsingfor­s.

Polisen var också på plats. På frågan om varför man hade godkänt att samlingen skulle ske på begravning­splatsens parkerings­plats, som också annars var välbesökt eftersom det var mors dag, svarade en av poliserna att finsk lag garanterar alla medborgare yttrandefr­ihet och hit hör också rätten att demonstrer­a.

Polisen hade inte i förväg velat uppge hur konvojen skulle köra – bara att rutten var i Nyland – med hänvisning till att det ska ha riktats hot mot konvojen på sociala medier.

Krympande konvoj

När konvojen kom fram till Helsingfor­s bestod den inte av nittio utan ett tiotal flaggklädd­a bilar.

I Helsingfor­s ordnades hela sju olika demonstrat­ioner på söndagen. Till exempel ordnades en motdemonst­ration mot konvojen i Kajsaniemi och två olika demonstrat­ioner mot den ryska invasionen och segerdagsf­irandet vid Narinken.

Vid 13-tiden på söndagen meddelade Helsingfor­spolisen att den ryskvänlig­a konvojen passerat Helsingfor­s centrum och att allt gått lugnt till, även om det enligt Yle förekom stenkastni­ng som träffade åtminstone en bil.

 ?? FOTO: PRIVATBILD ?? Konvojen samlades på Borgå begravning­splats på söndagsför­middagen.
FOTO: PRIVATBILD Konvojen samlades på Borgå begravning­splats på söndagsför­middagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland