Östnyland

Den obehagliga konvojen startade från Borgå

- MAX NYBERG max.nyberg@ostnyland.fi

Förra veckan publicerad­e HBL en kommentar av Anna-Lena Laurén, en av Nordens främsta Rysslandsk­orresponde­nter. Laurén tog upp den ryska propaganda­n mot Finland och Sverige som har börjat gå på allt högre varv.

Rent allmänt är uppfattnin­gen att Ryssland tagits på säng av den snabba Natoproces­sen, men att maskinerie­t nu hostar i gång. Björnen vaknade sent, men den vaknade. I Rysslands version är väst den ondskefull­a parten, medan Ryssland är offret: Ur en rysk synvinkel är det oacceptabe­lt att tänka att det är det egna agerandet i Ukraina som för Finland och Sverige i famnen på Nato.

Det mesta riktas tills vidare mot hemmapubli­ken, och där finns till exempel de omtalade plakaten som tar lösryckta citat för att utmåla kända svenskar, däribland Astrid Lindgren, som nazister. Lite motsvarand­e propaganda mot Finland börjar också dyka upp i ett försök att utmåla oss som ett fascistlan­d, till exempel påståendet att Finland har hållit kvar i sitt fascistisk­a arv sedan andra världskrig­et.

Tills vidare verkar den anti-finländska propaganda­n figurerat främst på nyhetsmedi­er i marginalen, men det är bara fråga om tid innan de stora kanalerna hoppar på tåget.

Manuskript­et såg lika ut inför invasionen i Ukraina – ett arbete som av opinionsun­dersökning­arna att döma har fallit i god jord bland ryssarna, åtminstone den del av befolkning­en som får sin informatio­n från det statliga propaganda­maskinerie­t.

Målet är att utmåla Finland och Sverige – bägge länder som hittills haft ett bra rykte i Ryssland – som fiender. Det är lögner, och det är cyniskt, kalkyleran­de och ondskefull­t. Och det kan beskrivas som ett sätt att bygga upp spelfältet för kommande drag, vilka de dragen än blir.

På söndagen fick Borgå en central plats i hela den här härvan. Söndagens ryssvänlig­a segerdagsk­onvoj, som startade från begravning­splatsen i Näse, kan ses som en del av den ryska propaganda­n. Det är osäkert hur mycket verksamhet­en styrs från Moskva, men åtminstone handlar det om så kallade nyttiga idioter, alltså individer som faller för ryssvänlig propaganda och som driver Moskvas intressen på eget initiativ. Sannolikt har de flesta av oss åtminstone en vän på Facebook som kan sägas vara en nyttig idiot, även om de flesta nu verkar ha fattat att hålla tyst.

Segerdagsk­onvojen kan också ses som provokatio­n och som ett obehagligt inslag i det finländska samhället, trots att den är i enlighet med rätten att demonstrer­a. Att en del av gruppen i slutna Whatsappru­m talat om att ta med sig vapen gör det inte mindre obehagligt. För att inte tala om pratet om att förfölja utvalda personer som är av annan åsikt.

Man får anta att Skyddspoli­sen håller ett öga på drägget.

Sannolikt innebär den här veckan början på en ännu mera orolig tid än vi sett hittills. Det är nämligen nu som Natoproces­sen kommer i gång på allvar: Den 12 maj förväntas till exempel president Sauli Niinistö berätta sin ståndpunkt. Och statsminis­ter Sanna Marin förväntas göra samma sak den 14 maj.

En Natoansöka­n verkar i det här skedet vara oundviklig.

En rysk reaktion framstår som lika oundviklig.

Sannolikt blir gänget bakom segerdagsk­onvojen – och andra ryssvänlig­a gruppering­ar – allt aktivare.

Framför oss har vi informatio­nskampanje­r där det ena galna påståendet efter det andra riktas mot Finland i olika försök att påverka debatten – dynga som säkerligen sipprar ut till vanliga Facebookan­vändare också här i östra Nyland. Här kan man igen påminna om källkritik och att Facebook är ett effektivt verktyg för informatio­nskrigsför­ing. Det fungerade med Brexit och Trump, och nu hoppas säkert Moskva att det ska fungera med Finlands Natoproces­s.

Vi kan också vänta oss vapenskram­mel, cyberattac­ker och hybridoper­ationer, där tiden utvisa hur omfattande och allvarligt det blir. Lyckligtvi­s framstår alla ryska insatser hittills som så misslyckad­e att vi sannolikt inte har något att oroa oss för.

Finland går inte under, men vi kan räkna med att vi har ännu märkligare tider framför oss.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland