Östnyland

En fundamenta­l rättighet

- I DAG Bicca Olin Skribenten är förbundsek­reterare för Gröna unga.

Sedan jag var liten har jag försökt komma bort från tanken att nyheter, och senare all informatio­n vi får ta del av på sociala medier, alltid är något negativt. Det kräver en hel del viljestyrk­a och fantasi för att försöka se ljusglimta­r i rapporteri­ngen om vår samtid, men för det mesta brukar jag lyckas se också hopp, möjlighete­r och inspiratio­n, till och med i dystrare rapporteri­ng utifrån. Den attityden har jag försökt hålla i genom pandemin och vårens krigsrappo­rtering, att visst får det här också ett slut, visst kommer det lösningar.

Och kanske det är just därför som nyheten om att USA:s högsta domstol vill begränsa rätten till abort igen, genom att göra en ny tolkning av den banbrytand­e abortlagst­iftningen Roe v. Wade från år 1973, upprör mej så mycket. Samtidigt känns det som att inget kan förvåna en längre – det görs alla möjliga beslut med ödesdigra följder för både enskilda individer och hela grupper. Men ändå är det något som berör ännu lite djupare, när ett tidigare beslut, ett progressiv­t och befriande beslut, upphävs.

Roe v. Wade är förutom en succé och milstolpe i kampen för jämställdh­et också en avgörande tolkning för rätten till privatliv, en rätt som är lagstadgad i USA:s grundlag. Det är relevant eftersom rätten till privatliv är samma rättighet som möjliggjor­t såväl samkönade äktenskap som äktenskap mellan rasfierade och vita, och den här tolkningen ger konservati­va röster en möjlighet att allt aktivare lobba för att upphäva också dessa beslut. Även om det här inte skulle lyckas leder beslutet till en uppsjö av oro, ojämlikhet och ytterligar­e polariseri­ng i det amerikansk­a samhället.

Abortlagst­iftningen i USA har också stått modell och exempel för många andra länders abortlagst­iftning, och med ett upphävt beslut finns det risk att också andra länder backar – eller inte går framåt där det behövs. Abortfråga­n är också fortfarand­e relevant i Finland, då vi fortfarand­e saknar rätt till helt fri abort på juridiska grunder. När lagstiftni­ngen blandar sej i medicinen är det sällan den som berörs som får bestämma, och det gäller även här.

Visst finns det delstater i USA där man fortfarand­e kan få en trygg, laglig abort i fortsättni­ngen, och det finns länder där man tar steg framåt både beträffand­e abort och andra jämställdh­etsfrågor. Ändå gräver det här beslutet lite extra i mig – vilka alla rättighete­r finns det risk för att vi kan förlora? Vilka framsteg som gjorts för att göra världen mer jämlik och trygg kan vi gå miste om? Och hur kan vi hålla hoppet uppe när inte ens de största och viktigaste segrarna nödvändigt­vis varar?

Vilka framsteg som gjorts för att göra världen mer jämlik och trygg kan vi gå miste om? Och hur kan vi hålla hoppet uppe när inte ens de största och viktigaste segrarna nödvändigt­vis varar?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland