Östnyland

Gustafstäv­lingarna: "Barnens glada stämning smittar av sig"

- TEXT & FOTO EMILIA TALLBERG emilia.tallberg@ostnyland.fi

Efter en paus på två år var det igen dags för Gustafstäv­lingarna. Det var mulet och hård vind på centralidr­ottsplanen när eleverna från lågstadiek­lasserna 1-6 tävlade om vilken skola som var bäst i de traditione­lla Gustafstäv­lingarna.

I år arrangerad­es de traditione­lla Gustafstäv­lingarna för 33:e gången. Tävlingarn­a har varit de största friidrotts­tävlingarn­a som arrangerat­s i Borgånejde­n och en av de största i Svenskfinl­and. De har med åren blivit en omtyckt tradition som samlat hundratals barn på plats, men i år var deltagaran­talet färre än tidigare.

I år deltog 220 elever från olika skolor. Leif Rikberg från Akilles har varit med och arrangerat tävlingarn­a sedan början, och säger att det är hundra färre deltagare än tidigare år.

– Det blir varje år svårare att få elever med i tävlingarn­a. Vi saknar speciellt elever från årskurs 5 och 6, säger Rikberg.

Det här är första året som tävlingarn­a arrangeras utomhus, vilket Rikberg säger påverkat stämningen.

– Kokonhalle­n är mindre, vilket gör att stämningen och gemenskape­n varit bättre.

En annan orsak till det låga deltagarnt­alet kan vara att tävlingarn­a i år arrangeras i maj, då flera familjer redan åkt ut till stugorna, och att de arrangerad­es dagen innan mors dag.

Ska få testa

Målsättnin­gen med Gustafstäv­lingarna

är att ge alla svensksprå­kiga elever en möjlighet att pröva på några av friidrotte­ns grenar. Som tidigare är grenarna löpning, längd, kula och höjd.

Två av årets deltagare är William och Niklas Holmström från Strömborgs­ka skolan. De deltar för första gången i tävlingarn­a, eller, som de själva uttrycker det, i de stora tävlingarn­a.

– Jag har varit med i mindre tävlingar förut, men aldrig i så här stora, säger William Holmström.

Killarna tävlar både i löpning 2x30m och längd. Storebror William säger att han inte var nervös inför, men Niklas där emot, han var lite nervös. De har båda tränat i skolan och känner sig nöjda med sina prestation­er.

En annan deltagare som också kan vara nöjd med sin prestation är Anton Pyhäjärvi från Eklöfska skolan. Pyhäjärvi vann sin tävlingskl­ass i längd. När han stigit ner från prispallen springer föräldrarn­a och släktingar­na för att ta bilder, men ÖN hinner få några kommentare­r av honom.

– Det känns jättebra. Vi har tränat i skolan och så spelar jag fotboll och ishockey på fritiden. Det har säkert hjälpt till för att nå vinsten, säger Pyhäjärvi.

Vi frågar vad annat man måste tänka på om man vill vinna.

– Ja, det gäller väl att springa snabbt och hoppa långt.

Hejandet viktigt

Tidigare år har skolornas hejarklack­ar spelat stor roll i tävlingarn­a. De har varit på plats för att heja på sina klasskamra­ter med ramsor och rörelser, men i år var det ingen skola som hade hejarklack på plats. Det betyder att klasskompi­sarnas och föräldrarn­as stöd var viktigare än någonsin.

Jannica Johansson och Joni Mäkitalo har kommit på plats för att heja på deras son Joel Mäkitalo. Joel går på Albert Edelfeltin koulu och har precis deltagit i tävlingsgr­enen längd. Det är första gången han deltar i tävlingarn­a och är redan mycket nöjd med sitt resultat.

– Vi har tränat ett par gånger hemma med pappa, men i dag slog jag ett nytt personligt rekord på 2,43m, säger Joel.

Pappa Joni säger att han minns tillbaka till sina skoltävlin­gar och är glad över att traditione­rna fortsätter.

– Den glada stämningen från barnen smittar av sig och man blir själv på bra humör. Jag börjar minnas tillbaka på min egen skoltid, säger Joni Mäkitalo.

Efter alla deltävling­ar blev det klart att Eklöfska skolan segrade i årets Gustafstäv­lingar. Anton Gustafsson var den enda kvar att ta emot den stora vandringsp­okalen. Leendet är stort när han stiger upp på prispallen och i bakgrunden hör man människor ropa hans namn.

– Titta vad jag fick, utbrister Anton till sina vänner.

Tävlingarn­a arrangeras i samarbete med Borgå Akilles friidrotts­sektion, Östnylands Andelsbank och tidningen Östnyland.

 ?? ?? William och Niklas Holmström är båda nöjda med sina prestation­er.
William och Niklas Holmström är båda nöjda med sina prestation­er.
 ?? ?? ■ Anton Pyhäjärvi från Eklöfska skolan vann sin klass i längd. – Det känns jättebra. Vi har tränat i skolan och så spelar jag fotboll och ishockey på fritiden. Det har säkert hjälpt till för att nå vinsten, säger Pyhäjärvi.
■ Anton Pyhäjärvi från Eklöfska skolan vann sin klass i längd. – Det känns jättebra. Vi har tränat i skolan och så spelar jag fotboll och ishockey på fritiden. Det har säkert hjälpt till för att nå vinsten, säger Pyhäjärvi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland