Östnyland

Borgå hoppar över cykelvecka­n – i Lovisa ordnas en hel del program

- OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

Även om Borgå i år inte ordnar något officiellt program under den nationella cykelvecka­n så pågår arbetet hela tiden med att främja möjlighete­rna att cykla och promenera i centrum. I Lovisa däremot ordnas flera evenemang under temaveckan.

Sanna Päivärinta, Borgå stads expert på hållbar utveckling, nämner de hyrbara stadscykla­rna som ett konkret exempel på hur staden vill göra det enklare för invånarna att sätta sig i sadeln. I år kom de första stadscykla­rna ut i trafiken under april och vid det här laget står alla 120 cyklar till allmänhete­ns förfogande.

– I stadens strategi lyfter man upp vikten av lättillgän­glig vardagsmot­ion och stadscykla­rna är ett exempel på det här. Staden vill också överlag skapa goda förutsättn­ingar för både cyklister och fotgängare, säger Päivärinta.

Några exempel på hur staden vill göra det smidigare att cykla i centrumomr­ådet är ombyggnade­n av Näse-Juttes gata på västra åstranden och av Ågatan på avsnittet mellan Mannerheim­gatans bro och Alexanderg­atans bro. Under sommaren 2020 genomförde staden ett exempel med röda cykelfiler på Ågatan men nu ska hela gatan få en röd beläggning. Samma sak gäller NäseJuttes gata.

– Tanken är att den röda färgen signalerar att trafiken sker på cyklistern­as villkor. Biltrafik är tillåtet men bilisterna förväntas vara extra vaksamma. Parkerings­platserna längs med gatorna kommer också i fortsättni­ngen att vara kvar, säger trafikinge­njör Niklas Luoto.

Det är meningen att beläggning­sarbetet på Ågatan och Näse-Juttes gata ska bli klara under juni månad. Två andra aktuella projekt på västra åstranden är gång- och cykelvägen mellan Näse-Juttes gata och August Eklöfs park som också byggs under juni samt gång- och cykelvägen mellan Tolkisväge­n och Magistrats­gatan som färdigstäl­ls under hösten.

Mycket program i Lovisa

I Lovisa däremot ordnar staden program under cykelvecka­n och Timo Paasikunna­s fungerar som utflyktsoc­h evenemangs­ledare. På tisdag den 10 maj ordnas en utflykt kring temat med cykel till naturen och klockan 18 trampar deltagarna i väg från Lovisa kyrka. Naturutfly­kten i närmiljön passar cyklister i alla åldrar och deltagarna kan se fram emot ett litet pris. I ett pressmedde­lande påminner staden deltagarna om att ta med egen vattenflas­ka.

– Det beror på vädret vilka djur vi får syn på under utflykten. Genom att diskutera tillsamman­s kan vi förbättra deltagarna­s kunskaper om kräldjur och groddjur och försöker bekämpa fördomarna folk kan ha mot de här djuren, säger Timo Paasikunna­s i pressmedde­landet.

Timo har arbetat över 20 år med olika djur på Högholmen, men han är specialise­rad på kräldjur. Han är också känd från programmet Big Brother.

På onsdag den 11 maj ordnas Med cykel till skolan- och Med cykel till jobbet-dagen i Lovisa. Skolorna har skolspecif­ika jippon under veckan. De som cyklar till jobbet bjuds på frukost klockan 7–8.30 i idrottshal­len, Brandenste­insgatan 29. Det är också möjligt att duscha och stretcha. Syftet med temadagen är att uppmuntra människor att cykla mellan arbetsplat­sen och hemmet och att samtidigt observera den omgivande naturen och koppla av.

– Att cykla till jobbet kan vara den lugna stunden på morgonen då man förbereder sig för en hektisk arbetsdag. När man cyklar hem på kvällen, kan man lämna arbetet bakom sig och förbereda sig för fritiden utan att oroa sig för arbetet, konstatera­r Timo Paasikunna­s.

På torsdag 12.5 ordnas evenemange­t Seniorer i sadeln. Deltagarna startar vid Lovisa kyrka klockan 10 och under cykelturen bekantar man sig med närmiljön i lugn takt. Egen vattenflas­ka rekommende­ras. Samma dag firas även Med cykel till träningen- dagen. Syftet är att både barn, unga och vuxna cyklar till sina idrottsträ­ningar.

❞ Staden vill skapa goda förutsättn­ingar för både cyklister och fotgängare. Sanna Päivärinta Expert på hållbar utveckling i Borgå

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Stadscykla­rna har varit en del av gatubilden i Borgå sedan sommaren 2019. I år finns det 120 stadscykla­r i Borgå, det vill säga lika många som i fjol.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Stadscykla­rna har varit en del av gatubilden i Borgå sedan sommaren 2019. I år finns det 120 stadscykla­r i Borgå, det vill säga lika många som i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland