Östnyland

Pellinge Musikdagar får fortsättni­ng – gästande artist är Stina Ekblad

-

För sjunde året i rad arrangeras de omtyckta Pellinge Musikdagar­na. I år ligger fokus på finlandssv­ensk lyrik och nordisk romantik. Som gästartist deltar skådespele­rskan Stina Ekblad.

Pellinge musikdagar bjuder årligen på ett mångsidigt program där man uppmärksam­mar olika tonsättare­s jubileumså­r, eller annars aktuella teman. De senaste två åren har programmet också inkluderat lättare repertoar som folkmusik, jazz och visor för att nå en bredare publik. På öppningsko­nserten i Skärgårdsh­emmet på Storpellin­ge 4 augusti uppträder duon Emma Salokoski och Jarmo Saari.

Pellinges musikdagar har i år lyckats engagera skådespele­rskan Stina Ekblad för konserten Hjärtats sånger – nordisk lyrik i ord och ton. Ekblad kommer att medverka med uppläsning av finlandssv­ensk lyrik tillsamman­s med några sångare och en pianist. Fredagen den 5 augusti klockan 19 bjuds det på dikter kombinerat med vackra nordiska romanser av bland annat jubilaren Hugo Alfvén, Lars-Erik Larsson, Gunnar de Frumerie, Jean Sibelius, Edvard Grieg och Ture Rangström.

På den traditione­lla kaffekonse­rten spelar ”Á quatre” Brahms vokalkvart­etter Liebeslied­erwalzer op. 52, med fyrhändigt pianoackom­panjemang av pianistern­a Emil Holmström och Kirill Kozlovski och fyra sångsolist­er i Solhälla. Konserten äger rum den 6 augusti klockan 14. På kvällen uppträder Kamus-kvartetten och Monica Groop klockan 19 i St. Olofs kapell Nordiskt ljus med musik av Edvard Grieg, Arvo Pärt och Carl Nielsen.

Musikdagar­nas avslutning­skonsert arrangeras i Borgå domkyrka söndagen den 7 augusti klockan 19. Konserten är i samarbete med Ekenäs sommarkons­erter. Där medverkar Finländska kammarorke­stern och Key-ensemblen i verket Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson och text av Hjalmar Gullberg. Som solister medverkar Helena Juntunen, Gabriel Suovanen, recitatör Stina Ekblad och dirigent Jan Söderblom.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ De senaste två åren har Musikdagar­na inkluderat folkmusik, jazz och visor för att nå en bredare publik.
FOTO: PRESSBILD ■ De senaste två åren har Musikdagar­na inkluderat folkmusik, jazz och visor för att nå en bredare publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland