Östnyland

Psykologis­kt stöd och vård till flyktingar

- STYRELSEN FÖR FÖRENINGEN FÖR PSYKOTERAP­IER MED KOGNITIV- OCH BETEENDETE­RAPEUTISK INRIKTNING. ORDFÖRANDE PETRA BERG, VICE ORDFÖRANDE ÅSE FAGERLUND, SEKRETERAR­E NATHALIE SIK, KASSÖR THOMAS ERICKSON OCH STYRELSEME­DLEMMAR YVONNE ÖSTERBLAD, MONICA GAMMELGÅRD O

För närvarande tar Finland emot mer flyktingar än tidigare. Det är viktigt att ett flyktingmo­ttagande görs korrekt såväl i det akuta krisskedet som vid vård av PTSD - Post Traumatisk Stress Syndrom. Av de Ukrainare, asylsökand­e och kvotflykti­ngar som kommer till Finland har många av dem hemska upplevelse­r i bagaget och kan vara i behov av psykiskt stöd och vård. Psykiskt stöd och vård kan behövas t.ex redan vid ankomst eller i ett senare skede. Vi vill här lyfta fram vilken vård som rekommende­ras och som har visat sig fungera bäst.

Den första tiden efter att en akut kris inträffat är den primära insatsen att ge psykosocia­lt stöd. Psykosocia­lt stöd kan vara att främja återställa­ndet av trygghetsk­änsla genom att lugna ner stressreak­tionerna samt stödja individen att använda sina resurser. Aktiv behandling ska undvikas under de första veckorna efter traumat. Behandling­en ska baseras på en noggrann individuel­l bedömning. Man bör försöka lugna ner kraftiga stressreak­tioner genom att erbjuda psykosocia­lt stöd.

Psykologis­k debriefing förebygger inte posttrauma­tiskt stressyndr­om utan kan tvärtom leda till ökade stressymto­m. Användning av bensodiaze­piner ska undvikas.

Om det visar sig att en person har drabbats av PTSD så rekommende­ras enligt god medicinsk praxis behandling­ar i form av specifika kognitiv beteendete­rapier (KBT) så som traumafoku­serad KBT, andra kognitiva terapier, EMDR-terapi (ögonrörels­eterapi) eller narrativ exponering­sterapi (NET). Vid långvarig behandling kan en kombinatio­n av psykologis­ka interventi­oner och läkemedels­behandling vara effektiv.

Noggrannar­e beskrivnin­gar och rekommenda­tioner på svenska hittas här: https:// www. kaypahoito. fi/ sv/ gvr00040

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland