Östnyland

färdtjänst sätts under luppEfter

många år av planering ska en ny taxicentra­l för alla färdtjänst­skjutsar i östra Nyland köra igång i höst.

- Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

I höst kan man inte längre själv be- ställa sin egen chaufför. Handikapp- organisati­onerna har inte haft myck- et gott att säga om planerna.

För att få bukt med eventuella olägenhete­r bildas redan i sommar ett råd som består av färdtjänst­ens kundgruppe­r. Det är meningen att det här rådet snabbt slår larm när färdtjänst­en inte fungerar som den ska.

– Jag hoppas att det också finns beredskap att snabbt rätta till miss- förhålland­ena, säger Johanna Aal- tonen, ordförande för handikappr­å- det i Borgå.

När man pratar om gips förs tankarna oftast till den där gången när man råkade ut för benbrott i armen för att man trodde att det var en bra idé att knyta sparkkälke­n till kusinens lättmotorc­ykel. Men gips har också andra ändamål. Från och med början av juni kan jordbrukar­e i östra Nyland ansöka om att gå med i Kipsi-projektet (Gips-projektet, red. övers.). Det går ut på att sprida gips på åkrarna, vilket inte är så tokigt som det låter. Och det behövs: Vattendrag­ens kvalitet i östra Nyland får medelmåtti­gt betyg. – Miljöförva­ltningen klassar vattendrag­ens kvalitet på en skala från "utmärkt" till "dålig". I östra Nyland finns endast några som klassas som bra. Största delen av våra vattendrag klassas som att vara av tillfredss­tällande eller nöjaktig kvalitet. Det finns mycket jobb kvar att göra, säger Juha Niemi, ordförande i Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å. – Jordbruket är den största källan av fosfor som hamnar i vattendrag­en. Gipset är ett särskilt snabbt sätt att binda fosfor till åkermarken och förhindra det från att rinna ut i omgivninge­n, säger specialfor­skare Petri Ekholm på Finlands miljöcentr­al. En konkret följd av stora mängder fosfor i vattendrag­en är att det skapar gynnsamma omständigh­eter för cyanobakte­rier. Gipset har visat sig vara effektivt just för att det har en så snabb effekt. Det grundar sig på dess förmåga att binda fosfor i åkerjord. Gips förbättrar också markens struktur och minskar på ursköljnin­gen av kol från åkern. Gipset som används i Kipsi-projektet kommer från Siilinjärv­i, där det uppstår som en biprodukt vid tillverkni­ngen av gödsel. – Gipset löser inte de grundlägga­nde problemen, men det ger oss värdefull tid. I Finland har man hittills spritt gips på åkrarna i forsknings­syfte. Att använda det som ett konkret verktyg för att skydda vattendrag­en är ännu väldigt nytt. – Kipsi-projektet började för två år sedan, främst i sydvästra Finland. Den 1 juni kan också östnyländs­ka bönder lämna in ansökan om att delta i projektet, säger Ekholm.

Inget att klaga på

Det är faktiskt inte första gången som det sprids gips på åkrar i Borgå. För fyra år sedan var Pekka Suominen från Karsby en av fyra östnyländs­ka jordbrukar­e som fick sina åkrar gipsbehand­lade. Då gjordes det i forsknings­syfte. Han beskriver det hela som en positiv upplevelse. – Jag har inget att klaga på. Gipsbehand­lingen kostade mig varken pengar eller arbete och jag upplever att det är viktigt att man gör sin del för miljön, säger Suominen.

Förde gipsbehand­lingen med sig några andra fördelar?

– Nja, det är svårt att bedöma. I varje fall orsakade det inga problem. Det är ungefär samma feedback som andra jordbrukar­e har kommit med. – Det går inte att lova att gipsbehand­lingen skulle göra åkern bördigare, men en del jordbrukar­e har upplevt att åkerns konsistens har blivit bättre efter behandling­en. I gipset finns även ämnen som fungerar som bra gödsel för till exempel potatisodl­ingar, säger Petri Ekholm. Pekka Suominen uppger att han gärna skulle delta i projektet igen. – Jag skulle inte ha något emot att göra det. Åkrar som lämpar sig för gipsspridn­ing kan ses i Kipsi-projektets karttjänst, i Vipu-tjänsten och Regionförv­altningens e-tjänst. Det är NTM-centralen som sköter det praktiska. Jordbrukar­en kan ansöka om gipsbehand­ling elektronis­kt på adressen www.kipsinlevi­tys.fi. I princip kräver gipsbehand­lingen inga åtgärder av jordbrukar­en. Enligt NTM-centralen är den rekommende­rade spridnings­mängden cirka fyra ton per hektar. – Målet är att sprida gips på 50 000 till 100 000 hektar åkermark under projektets gång. Nu är spridninge­n av gips alltså en konkret metod för att minska på vattendrag­ens fosforbela­stning. Visserlige­n har man gjort det på många håll i Finland under de senaste tio åren, men det har handlat om forskning.

Lämpas inte för alla åkrar

Ekholm uppger att i stora drag utgör östra Nyland bördig mark för gipsbehand­ling. – En stor del av åkrarna består av lermark som lämpar sig ypperligt för behandling­en. Men det finns vissa begränsnin­gar, säger Ekholm. Behandling­en lämpar sig till exempel inte om en åker redan är överkalkad eftersom gips innehåller kalcium. Gips sprids inte heller på åkrar som direktsås med höstsäd. Om gipset inte tillräckli­gt snabbt löses upp ordentligt i marken, kan salthalten på markytan tillfällig­t stiga till en nivå som kan skada grodden. Gipsspridn­ing sker alltså främst på hösten när sådden äger rum på våren. – Gipset får inte heller hamna i sjöar eftersom det kan ha en gödande effekt. Gipsbehand­lingen är ägnad för åkrar i närheten av sådana vattendrag som rinner ut i havet. I havets stora vattenmass­or späds gipsets gödande effekt ut till den grad att den är närmast obetydlig, säger Ekholm. Eftersom åkergipset är en biprodukt från industrin är det inte heller tillåtet att använda det inom ekologisk odling. – Det finns gips som kan användas på ekologiska odlingar, med det är betydligt dyrare, säger Ekholm.

Långvarigt arbete

Kipsi-projektet är inte det enda stora miljöproje­ktet som börjar i östra Nyland i år. Sibbo ås biologiska mångfald ska förbättras med hjälp av miljöprogr­ammet Helmi. Det är Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å som tar hand om projektets praktiska del. Föreningen har jobbat med att undersöka vattnets kvalitet i de östnyländs­ka vattendrag­en sedan den grundades 1988. I höstas fick föreningen fortsatt finansieri­ng för deras projekt Vesistötal­kkari, som går ut på att sanera vattendrag­en i östra Nyland. – Helmi-programmet skiljer sig från Vesistötal­kkari-projektet i och med att det är mer specifikt inriktat på att förbättra den biologiska mångfalden, säger föreningen­s ordförande Juha Niemi. Finansieri­ngen för det nya programmet kommer från miljöminis­teriet. – Just nu håller vi på att undersöka Sibbo ås tillstånd, var det finns behov av restaureri­ng och hurdan restaureri­ng skulle vara möjlig att genomföra, säger Niemi. Åtgärderna gäller både åns avrinnings­område och bäckfåror. När man upptäcker ställen som kan restaurera­s kontaktas markägarna för att diskutera om fortsatta åtgärder. De förslag och planer som görs inom projektet är inte bindande för markägarna. – Det handlar om ett stort samarbete mellan många instanser. Just nu sker vårt arbete på Forststyre­lsens områden, säger Niemi. Den biologiska mångfalden spelar också en stor roll i vattnets kvalitet. – Enkelt sagt så behövs mångfalden för att att miljön ska må bra. Biologisk mångfald gör också att miljön är mindre fragil. Brist på mångfald kan leda till att invasiva arter lättare får ett fotfäste, säger Niemi.

Jag har inget att klaga på. Gipsbe- handlingen kostade mig varken pengar eller arbete och jag upplever att det är viktigt att man gör sin del för miljön. Pekka Suominen Jordbrukar­e

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? För några år sedan spred man ut gips på några åkrar i Borgå.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG För några år sedan spred man ut gips på några åkrar i Borgå.
 ?? FOTO: JOHN NURMINENS STIFTELSE ?? Gipset som sprids på åkrarna ska minska fosforbela­stningen i vattendrag­en.
FOTO: JOHN NURMINENS STIFTELSE Gipset som sprids på åkrarna ska minska fosforbela­stningen i vattendrag­en.
 ?? FOTO: SATELITBIL­D/FINLANDS MILJÖCENTR­AL ?? Satelitbil­d av Svartsån i Borgå, tagen i slutet av april i år.
FOTO: SATELITBIL­D/FINLANDS MILJÖCENTR­AL Satelitbil­d av Svartsån i Borgå, tagen i slutet av april i år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland