Östnyland

Rita dödförklar­ades av misstagSib­bobo

drabbades av det som inte borde få hända, hon dödförklar­ades på grund av ett mänskligt misstagPlö­tsligt

- Stina Jäderholm stina. jaderholm@ostnyland.fi

en dag fungerade bankkortet inte längre. Det var i februari i år som Rita Tackman från Sibbo fick veta att hon, eller åtminstone alla hennes personuppg­ifter, inte längre existerade eftersom en dödsattest skrivits ut på hennes namn och hennes personsign­um.

Efter en lång kamp för att kunna återupprät­ta alla förbindels­er och kort som behövs i vårt samhälle är Ri- ta mest bitter på att hon inte fått någon förklaring, eller någon ursäkt, från Näse sjukhus där misstagen gjordes.

Jag funderar mycket på det här fast jag ju vet att inget blir bättre av att grubbla. Rita Tackman

– Den har varit en tung och mycket besvärlig tid, säger Rita Tackman där hon sitter i solen vid sitt hem i Sibbo. Jag har suttit i oändligt många och långa telefonköe­r, jag har fyllt i massor av papper, personlige­n besökt olika inrättning­ar. – Mest bitter är jag över den stora tystnaden från Borgå stads och Näse sjukhus sida. Ingen har kontaktat mig. Ingen har bett om ursäkt eller frågat hur jag mår. – Patientomb­udsmannen skickade mig en blankett som var svår att fylla i, jag har ju aldrig vårdats vid Näse sjukhus.

Avliden

Allt började i mitten av februari när Rita Tackmans bankkort plötsligt inte fungerade när hon skulle betala sina inköp. Hon tog kontakt med sin bank och fick ett mycket oväntat besked; bankkontot var spärrat eftersom banken fått meddelande om att Rita Tackman, med just hennes rätta signum, hade avlidit vid Näse sjukhus i Borgå. – Banken gav mig kontaktupp­gifter till DVV, myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata. Där uppmanade de mig att kontakta social- och hälsovårds­myndighete­n i Borgå för att få rättelse. Efter många förvecklin­gar och telefonsam­tal kom Rita Tackman äntligen rätt. – Jag fick kontakt med Kirsi Oksanen som snabbt beklagade det skedda och sedan lovade att brådskande kontakta DVV.

Grubblar

Redan samma dag fick Rita Tackman meddelade från DVV att de skickat korrigerin­g till alla berörda ställen. Men gjort kan inte göras ogjort. Alla bankkort måste upprättas på nytt, och det sker bara vid personlig kontakt. – I dag går det ju inte att promenera in på banken och ställa sig i kö, i stället måste man först beställa tid, säger Tackman. Det blev flera resor till Borgå för att besöka bankkontor. – Jag fick behålla mina gamla konton, men måste få nya kort, och därmed också nya koder och nya nyckeltals­listor. Det är nu svårt att hålla reda på allt. Rita Tackman säger att hon blivit psykiskt mycket utmattad av hela processen. – Jag har svårt att sova på nätterna, jag blir fort trött och irriterad. Jag funderar mycket på det här fast jag ju vet att inget blir bättre av att grubbla. – Ofta funderar jag också hur det hade gått om den som drabbats av det här inte var i så gott skick som jag, som kan sköta ärenden via dator och som orkar sitta och ringa och ringa.

Försvunna recept

Det tog inte slut här. Snart började brev droppa in som var adresserad­e till Rita Tackmans dödsbo, från försäkring­sbolag och så vidare, med info om hur man ska förfara vid bouppteckn­ingen. – När jag kunde logga in på mina Kantasidor igen visade det sig att att man infört en helt annan persons sjukberätt­else på mina sjukvårdss­idor. – Alla mina recept hade tagits bort. I apoteket kunde jag inte ta ut någon medicin. – Recepten har senare införts men mitt konto på Maisa, HUS patientpor­tal, är fortfarand­e stängt. Tackmans Veikkaus-kort fungerar inte heller, också det stängdes av samtidigt som de andra korten. Funderar mycket – Jag funderar ju mycket på hur det här har gått till, säger Rita Tackman. Också om det finns, eller funnits, en person med samma namn som jag så kan ju våra sjukförsäk­ringssignu­m inte vara de samma. – Man visar ju fram sitt FPAkort i alla möjliga sammanhang, har man inte i det skedet märkt att något är fel? Allt känns så obegriplig­t. Felet skedde på Näse sjukhus avdelning 3, ett sjukhus som Rita Tackman aldrig har besökt. – Jag har aldrig bott i Borgå heller. Jag kommer ursprungli­gen från Ekenäs och har efter det bott i Nordsjö och i Sibbo. Näse sjukhus är avsett just för Borgåbor och man tänker att någon kanske kunde ha reagerat på att hemorten är Sibbo för den person som dödförklar­ades i början av februari.

Mänskligt misstag

På Näse sjukhus känner man uppenbarli­gen väl till incidenten, det märks när vi ringer upp. Men ingen vill uttala sig. – Det är social- och hälsovårds­direktör Kirsi Oksanen som svarar på frågor. Det gör hon också. – Det här är ett mycket beklagligt fall och det här borde absolut inte hända, skriver Oksanen i ett mejl. – Det här har förorsakat mycket besvär och lidande och vi är mycket ledsna över det. För vår del har vi rätt ut ärendet, vi har gått igenom våra processer och gjort nödvändiga förändring­ar. I detta fall var det fråga om ett mänskligt misstag.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? För Rita Tackman har den här våren varit en tung tid.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG För Rita Tackman har den här våren varit en tung tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland