Östnyland

Det är ingen idé att lyssna på något annat än country”

- EMILIA TALLBERGem­ilia. tallberg@ostnyland.fi Följande avsnitt av The Voice of Finland: Senior kan ses på Nelonen den 27 maj klockan 20.

Olle Granqvist häpnade The Voice of Finland: Seni- ors coacher i fredagens avsnitt när han proklamera­de att han endast kan välja den coach som tillåter honom sjunga countrymus­ik. På fredag bär resan vidare.

Den som följt med realitypro­grammet The Voice of Finland: Senior på tv kanske har lagt märke till en man vid namn Olle. 62-åriga Olle Granqvist, visar det sig, är från Sibbo. Och Olle äls- kar countrymus­ik. Naturligtv­is ringde ÖN upp för att kolla läget.

Musikgenre­n country har varit nära Granqvists hjärta se- dan tonåren. Han hörde första gången countrymus­ik i radion på 1970-talet, vilket ledde till att han börjadedel­ta i musikeve- nemanget Country Cavalcade i Karis, tillsamman­s med artis- ter från såväl Amerika som Norden. Nu har musiken varit en del av hans liv i 45 år.

– Det är ingen idé att lyssna på något annat. Country är den enda riktiga musiken, där texterna faktiskt framför en histo- ria, säger Granqvist.

Countrystj­ärnan beskriver sig själv som en gammal gubbe som en gång i tiden arbetade med telefonkab­lar och stolpar, men som för tio år sedan utbildade sig till närvårdare. Han sä- ger att han inte är en person med stora drömmar, utan tar livet och dagarna som de kommer.

Det stämmer ändå inte riktigt, då drömmen om att delta i The Voice of Finland gått flera år i tankarna.

– Frun brukade säga att det inte lönar sig att gå och tävla med alla ungdomar, så jag lät bli.

När reklamen om The Voice of Finland: Senior publicerad­es – som riktar sig till en äldre deltagarsk­ara – ändrades tankar- na och Granqvist anmälde direkt sitt intresse. Nu i efterhand skrattar han åt saken, eftersom han säger sig vara ”den minst tävlingsin­riktade människan som finns”.

– Jag har aldrig förstått det här med tävling, varför ska man tävla om att vara bättre än någon annan?

Det är fötterna på jorden som gäller för Granqvist, som ändå tillägger att deltagande­t i tävlingen bygger på en längtan efter att få stå på scen igen efter att uppträdand­en blivit få under co- ronaåren. Samtidigt ser han en chans att brädda musikgenre­n i programmet, särskilt med musik som han själv blir glad av.

Att stå på scen är alltså inget nytt för Granqvist, och därmed inget som gör honom nervös (många östnylänni­ngar har sä- kerligen sett honom på någon scen i trakten, med något av si- na band).

– Det är inte nervöst att stå på scenen. Men det är aningen stressigt att hålla reda på tidtabelle­r och var och när man ska vara på en viss plats.

Granqvist får inte berätta om några detaljer från program- met, men säger så mycket att inspelning­en varit en stor upp- levelse.

– Ett sånt här projekt engagerar väldigt mycket människor och tekniken är helt otrolig. Det har varit tufft att få se hur en sådan här produktion går till.

Oberoende hur Granqvist resa i The Voice of Finland: Senior fortsätter, säger han sig vara nöjd med sin prestation och hop- pas det bästa för framtiden.

– Om någon skulle ta kontakt efter programmet skulle det förstås vara roligt, men jag tar det som det kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland