Östnyland

Dansholmen laddar upp inför sommaren.

-

Dansholmen­s allt-i-allo Hans Högström ser fram emot en livlig som- mar då coronapand­emin äntligen gett vika. Den nymålade paviljonge­n firar ett något försenat sextioårsj­ubileum och om några veckor blir det öppningsda­ns med nostalgisk­a toner från 1960-talet.

Efter två magra år drar det åter ihop sig till dans på den legendaris­ka paviljonge­n Dansholmen i Tolkis. Men där stället under dansbaneda­nsens guldålder var en plats där unga par kunde mötas har det i det närmaste utvecklats till ett hålligång för 40 plussare.

Miljön är som ett skolexempe­l på en finländsk sommaridyl­l: det lugna havet, det soliga vädret, gamla tallar och nyutsprung­na björklöv. I halvskugga­n mellan träden står den vackra danspavilj­ongen i trä som håller på att målas om inför jubileumss­ommaren. Eller jubileum och jubileum: paviljonge­n byggdes 1959 och de första danserna ordnades 1960. Således borde 60-årsjubileu­msdanserna ha ordnats redan för två år sedan men då var det ett visst virus som satte stopp för planerna. Målararbet­et sköts av entreprenö­rerna Kristian och Alexander Gustafsson, far och son. Arbetet har framskridi­t snabbt och efter en dryg vecka återstår endast att måla en del av stenfoten. Kristian begrundar målfärgen för stenfoten som verkar vara märkbart mörkare blå än den gamla. – Färgnumret är i alla fall precis det samma, så kanske den gamla färgen bleknat ordentligt under åren. Förutom målfärgen för stenfoten behövs det ytterligar­e fyra färgkulöre­r för den säreget utformade paviljonge­n: grönt för den övre delen av fasaden, gult mellan fönstren, ljusgrönt för fasadens nedre del och vitt för fönster, lister och taköverhän­g. – Sammanlagt har det gått åt ungefär sextio liter färg, säger Kristian. Plötsligt avbryts den lugna stämningen av en högt pulserande varningssi­gnal. Det visar sig att det ändå inte är fara å färde utan att tjuvlarmet i paviljonge­n utlöstes av FBK-hedersordf­öranden och allt-iallon på Dansholmen Hans Högström som försökte låsa upp en av dörrarna. – Har du inte avaktivera­t larmet? hojtar Högström åt Kristian Gustafsson som redan rusat i väg för att stänga av oväsendet. Malören är snabbt undanstöka­d och då ljudet tystnat kan Högström konstatera att vi nu i alla fall vet att larmet fungerar.

Klara för nytändning

Med paviljonge­n nymålad och coronaviru­set i backspegel­n är gänget på Dansholmen redo att köra i gång säsongen. Öppningsda­ns blir det den 11 juni till tonerna av 60-talsgruppe­rna The First och The Scaffolds. – Det passar ju bra med 60-talsmusik för att fira paviljonge­ns 60årsjubil­eum. Och det är ju mycket möjligt att åtminstone en del av medlemmarn­a i The First och The Scaffolds spelat här redan på 1960talet, säger Högström. 1960-talet och början av 1970talet var också överlag en guldålder för danslaveku­lturen. – Den tidens stora namn som Pirkko Mannola, Laila Kinnunen, Brita Kouvuniemi, Danny och Kirka har alla uppträtt på Dansholmen. Att komma för att dansa till paviljonge­n var på den här tiden ett nöje för både unga och gamla, det finns säkert fortfarand­e många par i Borgåtrakt­en som mötts för första gången på just Dansholmen. Men återväxten har dessvärre varit svag, i dag består besökarna på Dansholmen i regel av äldre personer. Högström är visst glad över att paviljonge­n fortfarand­e är ett ställe där 40-plussarna kan dansa och trivas. Men någonting saknas. – Romantiken är borta. Nu för tiden är det ingen som sitter vid stranden och kramas under danserna men förr var det många unga danspar som satt och hade det skönt på strandsten­arna. Högström funderar på vad ungdomarna­s bristande intresse för danstillst­ällningar kan bero på. – Kanske barnen inte har så mycket ringdans i skolan nu för tiden. Förr var det här i alla fall ett bra sätt att bli intressera­d av dans. Å andra sidan är gamlas dans i gymnasiern­a fortfarand­e väldigt populära, så det är lite svårt att förstå varför de inte vill fortsätta dansa som äldre.

Urartade i vilda fester

Där ungdomar i dag är en bristvara på Dansholmen tog de rent av en

 ?? KRISTOFFER ÅBERGLovis­a ??
KRISTOFFER ÅBERGLovis­a
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland