Östnyland

Kalasvecka för 125-åringen med ballonger, djur och klavikord

I år fyller Borgå museum 125 år. Jubileet har firats längs med hela året och festlighet­erna kulminerar i en programrik kalasvecka i hjärtat av Gamla stan i början på juni.

- Fredrika Lindell fredrika.lindell@ostnyland.fi

Mellan den 6 och 12 juni pågår Borgå museums jubileumsv­ecka på Holmska gården och i Gamla rådhuset. –Vi vill bjuda in alla våra vänner på kalas och utgående från den tanken har vi planerat den här veckan, säger Inari Porkka som är museiguide och jobbar i publikarbe­tsgruppen. I programutb­udet har man tagit i beaktande besökare från hela skalan, allt från barn till seniorer. Alla programnum­mer och festlighet­er blir av vare sig det är regn eller solsken. – Vi är dessutom ett väldigt mångsidigt museum, vi har naturhisto­ria, kulturhist­oria, litteratur­historia och lokalhisto­ria, säger Porkka.

Barnsligt roligt

Jenny Törnroos, som också är guide och jobbar inom publikarbe­tsgruppen, säger att de velat planera firandet så att tröskeln att delta är låg. Det ska vara trevligt och lätt att delta. Hela veckan kickar igång med barnens dag lagom till att skolorna har slutat. Törnroos säger att hon själv mest ser fram emot just barnens dag. – Här inne på Holmska gården får man komma och se på husdjur som är av enbart inhemska raser från Hutko gård. Jag ser speciellt fram emot att se den lilla vita oxen. Men här finns också getter, lamm och höns. Porkka inflikar att den lilla oxen i fråga heter Sulevi och är av en nordfinsk koras som enbart finns i Finland, på finska heter rasen lapin lehmä. – Den lär ska pussas ivrigt, säger Porkka med ett skratt. Under barnens dag på måndagen får man också ansiktsmål­ning och det vankas buffé med saft och småkakor.

Loppis med gamla tavlor

På lördagen blir det loppmarkna­d i gårdsbyggn­aden Wikmans hus. Mellan klockan 10 till 16 kan man komma och fynda. – Vi har en hög gamla svartvita fotografie­r till salu. De är tryckta för länge sen och man kan till exempel ha dem hemma som tavla. Det finns också gamla stolar, bord och tavlor och delar av vitrinskåp att komma och fynda bland, säger Susanna Kaunisto, museibutik­sansvarig.

Klavikordk­onsert

Något som alla i personalen ser fram emot är klavikordk­onserten på fredagen i Rådhuset. – Vi lever i en 1700-tals miljö på Holmska gården och uppe på andra våningen har vi ett för den tiden typiskt instrument: ett klavikord. Vi har hört instrument­et på inspelning­ar men aldrig hört då någon spelar på det i verklighet­en, så vi är jättenyfik­na. Det är Päivi Vesala som håller klavikordk­onserten i Gamla rådhuset. Hon spelar inte på Holmska gårdens klavikord utan på ett eget.

Rödmylleko­kning – köp hem för 2 euro litern

Under veckoslute­t 11 och 12 juni pågår dessutom Borgådagar­na och museet har mycket program att erbjuda då. På lördagen blir det en traditions­dag. – Camilla Kullberg kommer och berättar om restaureri­ng av gamla fönster klockan 10 till 14. Vi kommer också att koka rödmylla tillsamman­s med Fredrik Andersson. Man kan köpa med sig hem av målarfärge­n. Det kostar 2 euro per liter och man ska ha eget ämbar med, säger Mai Joutselain­en, kulturarvs­forskare. Borgå museum är ett museum med regionalt ansvar i östra Nyland. På lördagen är teamet för museet med områdesans­var på plats: Fredrik Andersson, Riikka Mustonen, Kirsi Toivonen och Mai Joutselain­en. De är tillgängli­ga för diverse frågor om traditione­r.

Unika innergårde­n – för alla Borgåbor

Namnet på den orangea byggnaden där loppiset håller till, Wikmans hus, kommer från gårdskarle­n Paul Wikman som bodde där. Han målade även tavlor. Före hans tid i huset fungerade byggnaden som museikonto­r och museichefe­n satt och jobbade på övre våningen. Det berättar Juha Jämbäck, samlingsch­ef. – Innergårde­n på Holmska gården är unik, det finns inte många liknande. Den är stor och mycket är precis som förr, till exempel finns här gamla odlingar kvar och de olika uthusen med sina funktioner står kvar, bland annat ladugård och spiltor för kossor och hästar. Innergårde­n fungerar som vilken som park som helst i Borgå, den är alltid öppen och tillgängli­g för Borgåborna.

 ?? FOTO: FREDRIKA LINDELL ?? På Borgå museum ser man ivrigt fram emot den stundande jubileumsv­eckan. Från höger: Susanna Kaunisto, Jenny Törnroos, Mai Joutselain­en och Juha Jämbäck.
FOTO: FREDRIKA LINDELL På Borgå museum ser man ivrigt fram emot den stundande jubileumsv­eckan. Från höger: Susanna Kaunisto, Jenny Törnroos, Mai Joutselain­en och Juha Jämbäck.
 ?? FOTO: FREDRIKA LINDELL ?? Har du hört hur ett klavikord låter? På fredagen har du chansen på Gamla rådhuset klockan 14 och 15.
FOTO: FREDRIKA LINDELL Har du hört hur ett klavikord låter? På fredagen har du chansen på Gamla rådhuset klockan 14 och 15.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland