Östnyland

Ny organisati­on ger sömnlösa nätter

Borgås nya organisati­onsmodell rör om ordentligt.

-

Inom idrotten och bland idrottsför­ening- arna finns det ingen förståelse för planer- na på att dela upp verksamhet­en på tre oli- ka sektioner.

Det finns också andra frågetecke­n, till exempel varför barnens konstfostr­an ska flyt- tas från bildningen till den mycket spretiga nya sektionen för livskraft.

Nu behövs det mycket diskussion och fak- ta, också personalen måste få säga sitt, säger bildningsn­ämndens ordförande Han- na Lönnfors.

Personalen har belagts med munkavle, men nu talar idrottsche­f Per Högström ut.

Organisati­onsreforme­n rör om bland annat inom idrottstjä­nsterna. Stadens anställda är belagda med munkavle, men Per Högström kommentera­r ändå. Det behövs mycket mer öppen diskussion innan organisati­onsreforme­n kan köras i hamn, anser Hanna Lönnfors, ordförande för bildningsn­ämnden.

När välfärdsom­rådet börjar fungera "på riktigt" i början av nästa år måste bland annat Borgå stads egen organisati­on förändras. Det finns nu ett förslag till organisati­onsreform som går till stadsstyre­lsen på måndag, den 6.6. Förslaget har diskuterat­s på politisk nivå. Idrottsför­eningarna har dragit sina slutsatser och protestera­t mot planerna på att dela det som nu sköts av idrottstjä­nsterna på tre av de föreslagna fyra blivande sektionern­a. Inom den operativa organisati­onen föreslås fyra sektorer: sektorn för koncerntjä­nster, sektorn för livskraft, sektorn för stadsutvec­kling och sektorn för växande och lärande. Sektorn för livskraft är helt ny och består av en salig blandning av olika kommunal verksamhet som till exempel turism, idrott, medborgari­nstituten, biblioteke­n, näringstjä­nster, sysselsätt­ning, integratio­n, konstfostr­an, tredje sektorn och yrkesutbil­dning. Man kan fråga sig hur funktionsd­uglig en så spretig sektor kan bli.

Behövs grundlig genomgång

Hanna Lönnfors, SFP, är ordförande för bildningsn­ämnden, som om och när den omvandlas till nämnden för växande och lärande får ett mindre ansvarsomr­åde än i dag. Hon tror inte att det nu aktuella förslaget till organisati­onsreform kommer att godkännas utan justeringa­r. – Det finns ännu mycket som måste diskuteras, det här är inget som klubbas av utan en grundlig genomgång.

 ?? ?? BILDCOLLAG­E: KRISTOFFER ÅBERG
Per Högström har svårt att se vad som blir bättre om idrotten spjälks upp på flera olika sektioner inom stadens nya organisati­on.
BILDCOLLAG­E: KRISTOFFER ÅBERG Per Högström har svårt att se vad som blir bättre om idrotten spjälks upp på flera olika sektioner inom stadens nya organisati­on.
 ?? ?? ■ Hanna Lönnfors vill ha mer dis- kussion och fakta. FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
■ Hanna Lönnfors vill ha mer dis- kussion och fakta. FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland