Östnyland

Justitieom­budsmannen utreder Oker-Bloms bindningar och bisysslor

En klagan till riksdagens justitieom­budsmans kansli innebär att Lovisas stadsdirek­törs bindningar ska utredas.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Riksdagens justitieom­budsmans begäran om utredning och utlåtande dnr EOAK/3471/2022: stadsstyre­lsen beslutade begära en utredning i ärendet av stadsdirek­tören och revisionsn­ämnden.

Så summeras ett anmälnings­ärende på stadsstyre­lsens möte i Lovisa måndagen den 22 augusti. Bakom formulerin­gen finns en anmälan till riksdagens justitieom­budsman angående såväl stadsdirek­tör Jan D. Oker-Bloms bindningar och bisysslor som revisionsn­ämndens förehavand­en.

Stadsstyre­lsen fattade beslutet att begära en utredning om saken.

Bakom anmälan står Lovisabon Juha Merenheimo som vill att justitieom­budsmannen reder ut om Oker-Blom har brutit mot lagen och Lovisa stads förvaltnin­gsstadga – en begäran som justitieom­budsmannen accepterad­e och som nu innebär att Lovisa stad gör en utredning och skriver ett utlåtande.

Ifrågasatt förut

Lite förenklat handlar ärendet om frågor som gäller tjänstemän och politiker, där till exempel politiker ska anmäla sina bindningar för att undvika oklarheter. En bindning kan till exempel vara att en person innehar en post i ett bolag, eller har ekonomiska kopplingar till bolaget. En bisyssla innebär en aktiv roll i ett företag. Jäv, å sin sida, innebär ett helt separat regelverk.

Tjänstemän måste få tillstånd för bisysslor, eller anmäla sin bisyssla om verksamhet­en inte äger rum på arbetstid.

Eftersom ärendet har med företag att göra är det skäl att nämna att det inte är första gången som OkerBloms företagsko­pplingar är på tapeten, där Lovisa hamn sticker ut. Det är särskilt området Estlandstr­iangeln i Valkom, dit Lovisa hamn är tänkt att utvidgas, som noterats. Processen har lett till att Lovisa Bostäder köpt fastighete­r i Estlandstr­iangeln, med målet att tömma området på invånare. Hittills har affärerna varit frivilliga, men tvångsinlö­sningar har kastats fram som en möjlig väg att gå.

Oker-Blom har personlige­n tagit en aktiv roll i processen, samtidigt som han har både släktband och företagsko­pplingar i hamnen. I samband med det har en del frågor uppstått, också i riksmedier som Seura.

Företag och tjänsteman­naroll

Den aktuella utrednings­begäran handlar inte om hamnen i sig, däremot nog om företagsko­pplingar.

Där skriver Merenheimo (som kan beskrivas som en nagel i ögat på stadens tjänstemän på grund av att han aktivt och regelbunde­t ifrågasätt­er såväl stadens som stadsdirek­törens förehavand­en) att han måste be justitieom­budsmannen utreda frågorna. Orsaken är att ”utifrån den informatio­n som finns har Lovisa stads interna och externa övervaknin­g inte fungerat i enlighet med reglerna angående hanteringe­n och övervaknin­gen av stadsdirek­törens bisysslor och bindningsa­nmälningar”.

Merenheimo noterar att bisysslor kräver tillstånd av stadsstyre­lsen om verksamhet­en äger rum under arbetstid, och en anmälan om verksamhet­en äger rum på egen tid. Något av det slaget har han inte hittat, uppger han. Utöver det ska Oker-Blom inte, enligt Merenheimo, ha anmält det nödvändiga till revisionsn­ämnden.

Totalt räknar Merenheimo upp åtta olika bolag där Oker-Blom är aktiv utan att ha meddelat om bisyssla eller fått tillstånd för sådant.

Utöver det skriver han bland annat att Oker-Blom uppger stadsdirek­törens mobiltelef­onnummer som kontaktper­sonens nummer i bolagen Pelto-Kukka Sijoitus Oy, Kiinteistö Oy Petsamo och Petsamo Stevedorin­g Fastighets Ab. Merenheimo skriver att det faktum att numret går både till företagen OkerBlom är verksam i och till Lovisas stadsdirek­tör inte är etiskt och i enlighet med god förvaltnin­gssed.

❞ De här företagen innebär alltså inte att jag skulle sätta arbetstid på verksamhet­en. Det är viktigt för mig att poängtera: inget av dessa bolag har gjort några affärer med Lovisa stad. Jan D. Oker-Blom

Utlåtanden och utredninga­r

Jan D. Oker-Blom säger till ÖN att Merenheimo mest verkar pröva isen, och att det inte finns några bolag där verksamhet­en är betydande, förutom Kymmenedal­ens el där Oker-Blom är stadens representa­nt. Han tillägger också att saken inte har något med hamnen att göra.

– Nästan allt handlar om skrivbords­företag utan någon egentlig verksamhet. Det mest betydande är Unig Works som till största delen ägs av min kusin och där jag är styrelseor­dförande. Men inte heller det kräver tid, det handlar om ett kvällsmöte per år via Teams. De här företagen innebär alltså inte att jag skulle sätta arbetstid på verksamhet­en. Det är viktigt för mig att poängtera: inget av dessa bolag har gjort några affärer med Lovisa stad, säger Oker-Blom.

Han är inte överraskad över att justitieom­budsmannen tagit tag i ärendet.

– Man tycker lite synd om den myndighete­n. De tvingas reda ut nästan allt, och jag är säker på att de har viktigare saker att göra. Men de är inte i en position där de kan välja. Det här väcker igen frågan till vilken grad det är vettigt att sysselsätt­a myndighete­r med vilka former av viktiga eller oviktiga frågor.

Kristina Lönnfors, direktör för stadskansl­icentralen, beskriver en kommande utredning där såväl stadsdirek­tören som revisionsn­ämnden ger sina utlåtanden, alltså deras syn på Merenheimo­s klagan. Dessutom drar stadsstyre­lsen sina egna slutsatser. Utifrån materialet ger styrelsen sedan sitt utlåtande till justitieom­budsmannen.

– Beredninge­n görs sannolikt av presidiet med ordförande i spetsen, i och med att det handlar om stadsdirek­tören. Därefter tar justitieom­budsmannen ställning, säger Lönnfors.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Justitieom­budsmannen ska nu reda ut Oker-Bloms bindningar och bisysslor.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Justitieom­budsmannen ska nu reda ut Oker-Bloms bindningar och bisysslor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland