Östnyland

Orädd varg väcker rädsla i Hindhår

En ung varg som jagat katter och svanar väckte under veckoslute­t rädsla i Hindhår. På måndagsmor­gonen har vargen setts senast, och jaktvårdsf­öreningen är redo att försöka skrämma bort den.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

Charlotta Sandström som tillsamman­s med sin man Roger bor ungefär två kilometer från Hindhår centrum längs med Borgnäsväg­en fick en synnerlige­n obehaglig start på lördagsmor­gonen.

– Jag stod ute på terrassen vid sjutiden och talade med min mamma i telefon då jag hörde ett brak och ett skrik från skogen. Vi brukar ha lodjur och mårdhundar på tomten så jag funderade inte så mycket vidare på det utan fortsatte prata. Sedan såg jag plötsligt hur en varg kom springande ur skogen.

Sandström rusade in till sin man som kastade sig i bilen och körde längs vägen i den riktning vargen hade sprungit för att skrämma bort den. Hon själv följde efter till fots och fick snart en ny uppskakand­e överraskni­ng.

– Jag märkte att vargen stod och tittade på mig på ungefär fem meters avstånd. Hjärtat började bulta i bröstet och jag ringde min man som kom körande över gräsmattan mellan mig och vargen.

Sandström klarade sig lyckligt ur situatione­n men kan konstatera att vargen inte alls verkar vara rädd. Även om de varvade motorn i bilen och tutade verkade den oberörd.

Paret har skrivit om händelsen på Facebook för att varna invånare med barn eller husdjur i grannskape­t. Flera personer i Hindhår har sett vargen och även polisen och lokala jaktlag har besökt platsen. På lördagskvä­llen jagade vargen också en av Sandströms katter.

Polisen har tagit beslut om att vargen ska skrämmas bort men då jaktlaget på söndagskvä­llen försökte leta efter den med värmekikar­e syntes den inte till.

– Kanske regnet och åskan fick den att hålla sig undan, funderar Sandström.

Tom Forsblom på Hindhår Jaktföreni­ng säger att vargen fortfarand­e var kvar på måndagsmor­gonen.

– Jag bor lite åt Nickbyhåll­et och min granne som har några svanar på gården berättade att vargen var ute och luktade på dem.

Det är nu Borgå Jatkvårdsf­örening som har hand om spanandet efter vargen och Forsblom säger att observatio­ner kan ringas direkt till ordförande Joa Bergqvist på numret 041 468 1814.

 ?? FOTO: CHARLOTTA SANDSTRÖM ?? ■
Vargen i Hindhår väcker rädsla i byn.
FOTO: CHARLOTTA SANDSTRÖM ■ Vargen i Hindhår väcker rädsla i byn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland