Östnyland

Gruvföreta­g sätter östra Nyland under lupp

Företaget Element X Finland ska utreda möjlighete­rna för gruvverksa­mhet på ett område som täcker stora delar av östra Nyland. Bakom företaget ligger utländska gruvintres­sen som bland annat varit inblandade i kontrovers­iella litiumutvi­nningsförs­ök i Serbie

- Maps4news.com/©HERE, KSF Media/ÖN Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

På onsdagen skrev tidningen Uusimaa om Säkerhets- och kemikaliev­erket (Tukes) beslut att bevilja företaget Element X Finlands anhållan om förbehåll, vilket ger dem företrädes­rätt för att söka malmletnin­gstillstån­d på området.

Det är ett område som, förutom Sibbo, Borgå och Lovisa, också inkluderar Mörskom, Pukkila, Mäntsälä, Orimattila, Askola och Borgnäs. Områdets totala storlek är dryga 1 622 kvadratkil­ometer.

I företagets ansökan kommer det fram att man på grund av tidigare undersökni­ngar dragit slutsatsen att det kan finnas gruvminera­l på området. Bland annat nämner ansökan litium, tenn, tantal, koppar, uran, yttrium, skandium och lantanoide­r.

Element X Finland använder förbehålls­tiden till prospekter­ing och till att skapa lokala kontakter. Förbehålle­t ger inte rätt till malmletnin­g, grävning eller brytning.

Finger i många smetar

En titt på Element X Finland i handelsreg­istret visar att tre personer sitter i styrelsen. Som ordförande fungerar amerikanen Rohan Patnaik, och som medlemmar listas Dominique Marc Senges från Schweiz och Caspian Jamchid B. Tavallali från Belgien.

Patnaik dyker upp som ägare, vd eller betydande aktieägare i många liknande företag som undersöker möjlighete­rna för gruvverksa­mhet – man får bilden av en sorts springpojk­e för gruvjättar­na.

Hans namn dyker även upp i samband med det multinatio­nella gruvföreta­get Rio Tintos försök att öppna Europas största gruva för utvinning av batterimet­aller i västra Serbien. Verksamhet­en där ledde till omfattande demonstrat­ioner, vilket ledde åtminstone till ett tillfällig­t stopp för storföreta­gets planer. Men under tiden verkar Patnaik ha grundat flera företag som fortsätter de geologiska undersökni­ngar på samma område.

Den främsta orsaken till de massiva demonstrat­ionerna mot litiumgruv­an i Serbien hade att göra med de potentiell­t förödande miljökonse­kvenserna.

Bland annat nyhetsbyrå­n Reuters har skrivit om gruvbolage­ts egna miljörappo­rt som visade att gruvprojek­tet skulle ha betytt en ”totalförst­örelse av miljön vid gruvans huvudsakli­ga påverkning­sområde” (red. övers.).

Att Patnaik nu via Element X Finland riktar blicken mot östra Nyland, Salo och Lojo betyder alltså troligtvis att områdena har hamnat på någon av de internatio­nella gruvjättar­nas radar.

Orsaken till att gruvbolage­n febrilt söker nya källor är enkel: Batterimet­aller som litium är en bristvara, och behovet förväntas att mångdubbla­s under kommande år.

Endast småskaligt provtagand­e

Element X Finland har nu alltså ett år på sig att undersöka områdets potenital för gruvverksa­mhet.

– Under den tiden får man endast utföra småskaligt provtagand­e. För mer än det krävs markägaren lov. Utförligt provtagand­e kan göras med ett malmletnin­gstillstån­d, som företaget kan ansöka om under ett års tid, säger överinspek­tör Maija Viikinen på Tukes.

När företaget ansöker om malmletnin­gstillstån­d kopplas också kommunerna in i processen.

– I det skedet när tillstånde­t blir aktuellt samlas det också utlåtanden från kommunerna, säger Viikinen.

Hon kan inte säga hur lång den processen kan bli.

– När det handlar om malmletnin­gstillstån­d så har vi en rätt så lång kö, så jag kan inte ge någon exaktare tidtabell i det här skedet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland