Östnyland

Främmande ämne i Svartsån i Hindhår

På torsdagsef­termiddage­n lade en Hindhårbo märke till att en tunn hinna med fett eller olja flöt på vattnet i Svartsån.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

Upptäckten diskuterad­es i Facebookgr­uppen Pro Hinthaara. Förutom det främmande ämnet på vattenytan hittades även ett par döda fiskar. Eftersom den ena fisken tydligt var avskuren på mitten skingrades oron för att fiskarna hade blivit förgiftade. I gruppen framfördes även många teorier om vad det främmande ämnet kunde vara.

Personen som gjorde upptäckten kontaktade även räddningsv­erket. Jourhavade brandmästa­re Santeri Pohjolaine­n säger att ämnets ursprung förblev ett mysterium.

– Vi hittade en liten mängd fetteller oljeaktigt ämne på ytan, men det gick inte att utreda ursprunget. Mängden var också så liten att den inte föranledde någon bekämpning. Och de döda fiskarna har säkert någon fiskare lämnat efter sig.

Pohjolaine­n säger att då man räknar med även de uppdrag som kräver bekämpning får räddningsv­erket ofta omkring ett tiotal oljerelate­ade uppdrag per år.

– Vi försöker alltid utreda vad som orsakat utsläppet för att kunna minimera skadan som kan uppstå. Men i vissa fall klarnar orsaken aldrig. Det kan hända att det läckt ut slagvatten från en båt och även regnet kan få olja som spillts på bryggor eller på asfalten vid hamnar att sköljas ut i vattnet.

Det krävs verkligt små mängder olja för att det ska synas som blänkande mattor på vattnet.

– Redan ett par droppar är nog för att det ska synas som en film på vattnet. Som regel kan man säga att det är först då oljan samlas i ett tjockare lager på vattnet som det börjar vara farligt för miljön. Men det är bra att kontakta räddningsv­erket om man blir orolig över något främmande ämne man hittar i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland