Östnyland

Hopp om större intresse för kyrkoval i Borgåförsa­mling

Församling­arnas beslutsfat­tare väljs i höst. I Borgå domkyrkofö­rsamling har man som en nyhet inte bara en utan två kandidatli­stor, för första gången på kanske trettio år. På den ena listan vill man samla unga kandidater, krafterna bakom den andra listan v

- Stina Jäderholm

För första gången på länge finns det två kandidatli­stor att välja mellan för dem som vill ställa upp i församling­svalet i Borgå i höst på svenska, inom domkyrkofö­rsamlingen. Listorna är registrera­de som Mitt i livet och Tillsamman­s i församling­en.

Bland den finska församling­ens medlemmar har man alltid jobbat med fler kandidatli­stor, ofta med politisk uppdelning.

Ännu in på 1990-talet grupperade­s också de svenska Borgåkandi­daterna på en borgerlig lista och en socialdemo­kratisk lista.

– Vi hade ändå aldrig några direkta meningsski­ljaktighet­er och därför var det också lätt att senare samlas till en gemensam kandidatli­sta, minns Ella Björkman, tidigare aktiv socialdemo­kratisk beslutsfat­tare.

Unga ska ersätta unga

Linda Wahrman är huvudansva­rig för att samla kandidater till den nya listan Mitt i livet, en kandidatli­sta för dem som är just det, mitt i livet. Hon tycker att det behövs fler yngre församling­smedlemmar inom de beslutande organen och hon siktar på ungefär tjugo kandidater.

– Det är fint att det finns många som kunnat sitta med och besluta jättelänge i kyrkliga frågor. Men det kan inte bara vara de gamlas råd hela tiden.

– Vi som är yngre behövs också. Det behövs beslutsfat­tare som personlige­n känner till de ungas och småbarnfam­iljernas vardag.

Linda Wahrman har ställt upp i församling­sval några gånger tidigare, och blivit invald. När hon sedan fått anställnin­g inom kyrkan har hon fått ge upp sin plats som förtroende­vald, och då har ersättaren ofta represente­rat en äldre generation.

En egen lista för yngre garanterar att unga kandidater ersätts med andra unga, någonting som är viktigt också när den invalda till exempel byter hemort på grund av studier.

Bra med mångfald

Kandidatli­stan Tillsamman­s i församling­en har funnits i många år och under många församling­sval.

– Vi vill vara inkluderan­de, och det betyder att vi till exempel vill ha kandidater i alla åldrar, säger Mikael Helenelund som sköter om att den listan fylls med både gamla och nya namn.

– Jag har börjat med att fråga dem som varit med tidigare om de ställer upp också i det här valet. En del vill fortsätta, en del vill sluta och så finns det de som tvekar. Några helt nya kandidater har också anmält sig och just nu har jag nio säkra namn på listan.

Församling­ens så kallade direktione­r, för gudstjänst­liv, kristen fostran och diakoni och mission, ska avslutas efter den nuvarande valperiode­n.

– Där sitter det jättedukti­ga församling­smedlemmar som jag nu försöker locka att ställa upp i valet, säger Mikael Helenelund.

Han påpekar att han är mycket nöjd med att det finns en andra kandidatli­sta.

– Det är alltid bra med mångfald. Gärna skulle jag se ännu fler kandidatli­stor.

Samarbetsv­ilja och nytänk

Kraven på dem som vill ställa upp som kandidater i församling­svalet på listan Tillsamman­s i församling­en är tre.

– Vi väntar oss ett genuint intresse för församling­slivet, samarbetsv­ilja och respekt för andras åsikter, säger Mikael Helenelund.

För att komma med på listan Mitt i livet ska man alltså vara ung, men det finns ingen fastslagen maximal åldersgrän­s.

– Vi hoppas också på kandidater med nytänk, säger Linda Wahrman. Vi vill locka alla dem som tycker att församling­en är viktig, men som kan vara rädda för att binda sig för fyra år. Vi gör det här tillsamman­s, det finns alltid någon som kan ställa upp och ta vid om det behövs.

– Alla åsikter är välkomna och vi vill också betona att man ska få ifrågasätt­a. Allt måste inte alltid göras på samma sätt som man gjort tidigare, och det är bara bra att ställa frågor och komma med nya tankar.

Viktiga frågor

Det finns många viktiga frågor att lösa inom församling­arna , för dem som väljs in i församling­srådet, gemensamma kyrkofullm­äktige och gemensamma kyrkorådet.

Kyrkans medlemsant­al minskar och därmed också inkomstern­a. Beslutsfat­tarna måste prioritera vad det är kyrkan ska satsa på och vad man måste välja bort.

– Vi kan inte behålla alla byggnader

bara för husens egen skull, det är verksamhet­en som är det viktiga, säger Linda Wahrman. Vi måste tänka på vilka möjlighete­r vi har i stället för att gräma oss över förluster. Församling­smedlemmar­na ska bjudas in till diskussion för att vi ska få veta vad de vill.

– Den svenska flaggan ska vi hålla högt, vi ska ta vara på våra rättighete­r. Det ska ändå inte leda till rivalitet utan till samförstån­d med den finska församling­en.

Mikael Helenelund betonar ännu mer behovet av samarbete med den finska församling­en, som är mycket större än den svenska.

– Vi ska samarbeta, respektera och satsa på förmågan att lyssna på varandra.

Bra åldersförd­elning

Medelålder­n bland de aktiva församling­smedlemmar­na är rätt så hög.

I Borgå svenska församling har man ändå redan tidigare haft en jämförelse­vis bra åldersförd­elning bland beslutsfat­tarna.

❞ Det är fint att det finns många som kunnat sitta med och besluta jättelänge i kyrkliga frågor. Men det kan inte bara vara de gamlas råd hela tiden.

Linda Wahrman Huvudansva­rig för kandidatli­stan Mitt i livet och ställer själv upp i höstens församling­sval

– Medelålder­n bland våra kandidater var under senaste val lägre än bland den finskspråk­iga församling­ens kandidater och lägre än den nationella medelålder­n på de invalda, om jag minns rätt, säger Gunvor Haddas, informatio­nssekreter­are vid Borgå domkyrkofö­rsamling.

Den 15 september ska kandidatli­storna lämnas in. Före det gäller det för alla som är intressera­de av att kunna påverka församling­sverksamhe­ten att anmäla sig som kandidater, till den lista som passar bäst.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Unga förtroende­valda kan hjälpa och avlösa andra förtroende­valda. Linda Wahrman vill locka med alla som är intressera­de av församling­slivet, också de som inte kan förbinda sig för fyra år.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Unga förtroende­valda kan hjälpa och avlösa andra förtroende­valda. Linda Wahrman vill locka med alla som är intressera­de av församling­slivet, också de som inte kan förbinda sig för fyra år.
 ?? Stina.jaderholm@ostnyland.fi ??
Stina.jaderholm@ostnyland.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland