Östnyland

Ny ansöknings­runda för områdets högsta chefstjäns­ter

- Stina Jäderholm stina.jaderholm@ostnyland.fi

Det tog två månader för välfärdsom­rådets styrelse att komma till insikt om att det behövs fler sökande, även externa sökande, till de viktigaste direktörs- och chefstjäns­terna inom nya Östra Nylands välfärdsom­råde. Nu kör styrelsen över sitt beslut om att alla chefer ska hittas inom den egna organisati­onen.

Det är bråttom att få allt färdigt så det nya östnyländs­ka välfärdsom­rådet kan börja fungera på allvar från början av 2023. Men all början är svår.

Först av allt måste de högsta cheferna utses. Tjänsterna anslogs lediga att sökas redan under början av sommaren men kunde inte besättas eftersom områdesdir­ektören Max Lönnqvist, som tillträdde i mitten av augusti, ska få vara med i urvalsproc­essen.

Den 25 augusti har områdessty­veckan, relsen enhälligt bestämt att på nytt ledigförkl­ara åtta av de totalt tretton högsta tjänsterna, den här gången så att också utomståend­e kan söka.

Motivering­en är att antalet sökande har varit rätt litet och man vill vidga kretsen av sökande.

Den 21 april har samma områdessty­relse slagit fast att man väljer de ledande tjänsteinn­ehavarna för välfärdsom­rådet bland de personer som nu jobbar inom de sju medlemskom­munerna.

Minimiansö­kningstid

Initiative­t till att söka direktörsa­spiranter också externt togs av områdesdir­ektören.

– Det låga antalet sökande hade noterats tidigare men det var på mitt initiativ som största delen av chefstjäns­terna lediganslå­s offentligt, säger Max Lönnqvist.

Det är meningen att platsannon­serna ska publiceras ännu den här trots att tidtabelle­n är stram.

– Jag tror nog att chefstjäns­terna kommer att locka sökande och vi räknade med att minimiansö­kningstide­n, alltså 14 dagar från publicerin­gsdatum, kommer att räcka.

Det innebär att namnen på de sökande är klara i mitten av september. Sedan ska det gallras och intervjuas och efter det ska de förtroende­valda göra det slutliga valet. Därefter kommer besvärstid­er och, om det är fråga om utomståend­e sökande, uppsägning­stider.

Först när direktörer och chefer är utsedda kan resten av personalen tillsättas.

– Logiskt är det ju att cheferna och direktörer­na väljs först och sedan följande nivåer, säger Lönnqvist.

Många sökte fler tjänster

De tjänster som nu anslås lediga att sökas externt är välfärdsom­rådets

social- och hälsovårds­direktör, chefläkare, digitaldir­ektör, förvaltnin­gsdirektör, personaldi­rektör,

utveckling­sdirektör, ekonomidir­ektör och kommunikat­ionsdirekt­ör.

Vid den interna ansöknings­omgången fick tjänsterna som digitaldir­ektör, ekonomidir­ektör och förvaltnin­gsdirektör bara en sökande var. Ingen sökte tjänsten som kommunikat­ionsdirekt­ör. Många sökte fler än bara en tjänst.

De tjänster som inte kommer att anslås lediga att sökas på nytt är

tjänsterna som socialarbe­tsdirektör med sju interna sökande, vårdarbets­direktör med fyra sökande, ansvarsomr­ådesdirekt­ör för familjeoch socialserv­ice med sex sökande, ansvarsomr­ådesdirekt­ör för hälsovårds­tjänster med fyra sökande och ansvarsomr­ådesdirekt­ör för

tjänster för äldre med fem sökande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland