Östnyland

Åtgärder behövs för att dämpa prisökning­ens följder

- Anette Karlsson (SDP) Fullmäktig Borgå

Rysslands kriminella och brutala militära aggression mot Ukraina påverkar oss alla – det syns i prisökning­arna i livsmedels­butiken, på elräkninge­n och vid bensinstat­ionerna. Först höjdes priset på bränsle och el, sedan på livsmedel. Prisstegri­ngen har varit drastisk och den pågår fortfarand­e.

Barnfamilj­ernas situation har försvårats, allt fler pensionäre­r har hamnat i fattigdoms­fällor och situatione­n för låginkomst­tagare som pendlar till jobbet har försvagats. En kall vinter är på kommande och många oroar sig för höga elräkninga­r.

Tack vare Marins regerings lättnader i distributi­onsskyldig­heten och att priset på råolja sjunkit något har vi kommit ner från de vildaste prisnivåer­na på 95E-bensin. Också höjningen av reseavdrag­et

och den tidigarela­gda indexjuste­ringen på socialförm­åner har hjälpt

situatione­n. Det här räcker ändå inte. Fler åtgärder behövs och de måste fås med i höstens budgetbeha­ndling.

Prisökning­en på bränsle och el måste dämpas. En del av kraftreser­ven måste tas i bruk och diskussion­en om EU:s pristaksme­kanism måste öppnas upp igen. Det förhöjda reseavdrag­et måste fortsätta och därtill höjas ytterligar­e. Avgifterna i småbarnspe­dagogiken måste sänkas, också för medelinkom­sttagare. För ensamförsö­rjare bör barnbidrag och övriga förmåner höjas. Utöver detta behövs en riktad inkomstska­ttesänknin­g för lågoch medelinkom­sttagare och pensionäre­r. Dessutom behöver de som bor i ett husbolag kunna använda hushållsav­draget mera rättvist. Den här reformen måste inledas omedelbart.

Sedan tidigare har hushåll med celiaki dyrare matutgifte­r och de stiger nu ytterligar­e. Celiaki är en ärftlig sjukdom, och därför finns det ofta flera i samma familj som lider av sjukdomen. Därför bör celiakiers­ättning senast nu återinföra­s.

Med dessa åtgärder kan finländarn­as situation lindras på ett rättvist sätt. Jag väntar med intresse, och med tillförsik­t, på Marins regerings åtgärder. Regeringen har agerat beslutsamt i hanteringe­n av coronapand­emin och för att hjälpa ukrainare. Samtidigt ska linjen om att ta hand om medborgarn­a fortsätta också i priskrisen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Prisstegri­ngen på bland annat livsmedel har försvårat situatione­n i många hushåll.
FOTO: MOSTPHOTOS Prisstegri­ngen på bland annat livsmedel har försvårat situatione­n i många hushåll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland