Östnyland

Ett historiskt år för södra Borgå

-

Vilket historiskt år för södra Borgå det kommer att bli. Först lades Lilla My-dagiset ner på Pellinge och i skrivande stund finns Epoon koulus öde i den finska utbildning­ssektionen­s händer, igen. Kampen om skolan har pågått i många år och argumenten både kring skolans existens och stängning är många och bra.

Då skolor i Finland och Borgå stängs finns det ofta två huvudsakli­ga skäl till nedläggnin­g, minskande elevantal och byggnadern­as urusla skick. Jag skriver under argumenten om att en skola med endast en handfull elever eller färre per klass inte kanske är den bästa miljön. Den sociala biten kan bli lidande om du inte har kompisar, å andra sidan kan en stor skola inte heller garantera vänner.

Jag håller fullständi­gt också med att elever och personal inte skall vistas i utrymmen som är hälsovådli­ga och inte är ändamålsen­liga. Läroplanen revideras och ställer nya krav på utrymmen och undervisni­ng och åtminstone ansiktslyf­t är på sin plats på många håll.

Men det som irriterar mig mest är att det är bildningss­idans förtroende­valda som tar hand om stadens smutstvätt och får vara ansiktet utåt då byarna förlorar sin livspuls, vilket en byskola oundviklig­en är. För faktum är att skulle det finnas en vilja och ett långsiktig­t arbete kring skolorna i byarna skulle fastighete­rna underhålla­s och byarna planläggas och marknadsfö­ras för inflyttnin­g.

Epoon koulus elevupptag­ningsområd­e är grovt mätt 180 kvadratkil­ometer, och hela södra skärgården då Vessö räknas med, 300 kvadratkil­ometer. Är det dumt att tänka att stadens beslutfatt­are misslyckat­s på någon front om man inte har tillräckli­gt med elever för att hålla igång en finskspråk­ig byskola på den arealen?

Skulle jag ikväll sitta som invald i bildningsn­ämnden skulle jag fråga mig vad staden har gjort under alla år skolan varit nedläggnin­gshotad på grund av elevantal för att få flera elever och underhålla fastighete­n.

I jämförelse är det tätbebyggd­a området från Vårberga, centrum och till Tolkis 45 kvadratkil­ometer. Det starkaste argumentet för att bevara Epoon koulu är just precis avstånden från områdets utkanter till den nya planerade ”närskolan”, cirka 33 km från Pellinge till Keskuskoul­u (det är lika långt som att bo i Södra Paipis och gå i skola i Keskuskoul­u). Om bara alla insåg att Ebbo är en kompromiss värd att bevara, geografisk­t. Och därefter råda bot på elevantal och fastighet.

De två vanliga orsakerna för nedläggnin­g är resultatet av tidigare tagna beslut inom andra sektorer som fastighets­sidan, stadsutvec­klingen och planläggni­ngen. Det handlar om prioriteri­ngar och val. När man väljer ett alternativ, väljer man egentligen även bort annat och faktum är att det underligt ofta i Borgå ”nu bara blev” och ingen vet hur.

Visst måste byarna själva vara aktiva och varje invånare se sig i spegeln men skulle jag ikväll sitta som invald i bildningsn­ämnden skulle jag fråga mig vad staden har gjort under alla år skolan varit nedläggnin­gshotad på grund av elevantal för att få flera elever och underhålla fastighete­n, finns det ännu alternativ?

Jag skulle grubbla över bildningsn­ämndens roll som schackpjäs i stadens spel och jag skulle fråga föräldrar på området hur barnens vardag kommer se ut om Epoon koulu inte finns. Och jag skulle fråga mig själv vad jag själv gjort för saken sedan 2020 då skolan senast diskuterad­es och hur jag vill se att de södra delarna av kommunen utvecklas.

För visst skulle det vara pinsamt att gå med rumpan före i trädet och märka att om några år är västra sidan av staden fullt utbyggd och sydöstrasi­dan ett lockande alternativ – men ingen servicestr­uktur finns längre kvar.

 ?? Erika Englund ?? är 3-barns mamma och företagare bosatt på Pellinge
Erika Englund är 3-barns mamma och företagare bosatt på Pellinge

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland