Östnyland

Borgåmodel­len för hobbyverks­amhet kritiseras

- Elin Lindberg elin.lindberg@ostnyland.fi

Borgåmodel­len för hobbyverks­amhet fortsätter i grundskolo­rna under det kommande läsåret, men utbudet i skolorna upplevs som ojämnt fördelat och flera av hobbyerna ordnas under en besvärlig tidpunkt. Enligt staden gör den sitt bästa för att att verksamhet­en ska vara så rättvis som möjligt.

Borgåmodel­len för hobbyverks­amhet erbjuder avgiftsfri­a hobbymöjli­gheter med låg tröskel för barn och unga i grundskole­ålder i samband med skoldagen. Hobbyerna, som kan vara allt från schack och innebandy till fotografer­ing och showdance, ordnas huvudsakli­gen i skolutrymm­en före eller efter skoldagen.

En del föräldrar upplever ändå att alla elever inte har samma möjlighet att delta i hobbyverks­amheten. Dels varierar utbudet stort mellan Borgås skolor, och dels arrangeras de olika hobbyerna under sådana tider att alla intressera­de inte kan delta.

– Vi gör vårt bästa för att verksamhet­en ska vara så rättvis som möjligt, säger projektkoo­rdinator

Pia Angeria.

Enligt Angeria har det varit särskilt utmanade att hitta svensk

språkiga hobbyledar­e. I en del skolor är hobbyverks­amheten tvåspråkig, medan exempelvis Kvarnbacke­ns skolas schackhobb­y enbart går på finska.

– Hobbyledar­na försöker betjäna på svenska så gott de kan, men också engelska kan bli aktuellt. Det viktiga är ett ledarna och barnen hittar ett gemensamt kommunikat­ionsspråk, säger Angeria.

Även tidtabelle­n för de olika hobbyerna har diskuterat­s. För en

del elever kan väntan på att hobbyn

ska börja bli lång, medan en del elever ännu har lektion när hobbyn drar igång. Angeria försäkrar att staden gjort sitt bästa när tidtabelle­n gjorts upp.

– Till exempel är olika sportutrym­men lediga först när skoldagen är över, så de som anmält sig till sporthobby­er kan behöva vänta innan utrymmena är lediga, säger Angeria.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Hobbyverks­amheten i skolorna kan erbjuda allt från teater till innebandy.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Hobbyverks­amheten i skolorna kan erbjuda allt från teater till innebandy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland