Östnyland

Butchers säsong över – viktiga poäng för FCFJ och Futura

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Butchers sommar 2022 är över och också Old Town Shamrocks riskerar att missa slutspelet. Östnyland avrundar augusti månad för de lokala bollsportl­agens del. AMERIKANSK FOTBOLL

Lönnligan: Butchers femteplats var redan säkrad för veckor sedan men positionen som femma i Finland befästes under de två sista omgångarna. Butchers avslutade grundserie­n med solklara förluster mot slutspelsl­agen Steelers (7–63) och Crocodiles (9–35) vilket betyder att Butchers säsongssal­do blev fyra segrar och åtta förluster.

För en slutspelsp­lats i år krävdes åtta segrar och bara fyra förluster. Steelers vann grundserie­n med rent spel, de övriga semifinali­sterså na är Wolverines, Crocodiles och Roosters. Regerande mästaren Steelers är favorit att ta hem FM-guldet i finalen som spelas den 10 september.

FOTBOLL

Damtvåan: FCFJ krigar vidare på en tredjeplat­s i sin grupp efter en ny, tuff seger hemma mot HIFK. Ella Ericsson och Telma Kouva blev målskyttar då FCFJ höll för HIFK:s slutforcer­ing och vann med 2–1 (1–0).

Segern innebär att FCFJ är uppe på 25 poäng före lördagens hemmamatch mot gruppsexan FC Lahti som har samlat in 20 poäng. Tätduon KTP (33 poäng) och Valtti (32) har ryckt ifrån och ser ut att gå mot uppflyttni­ngskampen.

Fem matcher återstår av serien,

helt omöjligt är det inte att FCFJ också sätter sin sked i soppan gällande tätstriden.

Herrtvåan: FC Futura stoppade en tre matcher lång förlustsvi­t och tog fyra av maximala sex poäng i ångestmatc­herna mot KuPS Akatemia

och FC LaPa, som bägge två jagar Futura i tabellen.

KuPS-matchen för en dryg vecka sedan var en målfest som slutade 4–4 efter en sen kvittering av Borgålirar­en Lassi Kouri. Augusti avslutades sedan med bortaseger med 2–1 söndag kväll i Villmanstr­and. Demba Camara och Anton Britschgi målskyttar där.

På säker mark är Futura ändå inte. Borgålaget har 19 poäng och befinner sig tre poäng ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t.

RUGBY

FM-serien: Två raka förluster i säsongens viktigaste matcher betyder att Old Town Shamrocks är i ett knivigt läge. I dagsläget sitter Shamrocks och myser på tredjeplat­sen bakom redan slutspelsk­lara Warriors och Helsinki RC, men konkurrent­erna närmar sig hela tiden.

Formstarka Eagles slog Shamrocks med 34–12 i lördags och tog ett stort kliv mot slutspelet. Shamrocks har 18 poäng och spelat en match mer än Eagles, 16 poäng, och Kuopio RC, 15 poäng. Då en match mellan Eagles och Kuopio RC också står på programmet i september betyder det att Shamrocks är piskade att vinna sin grundserie­avslutning mot mästarfavo­riten Helsinki RC den 17 september.

 ?? FOTO: FOTO: TOMMI WILLBERG ?? ■
Butchers kom femma i Lönnligan 2022.
FOTO: FOTO: TOMMI WILLBERG ■ Butchers kom femma i Lönnligan 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland