Östnyland

Nyholm hinderetta och Mickos dubbelmeda­ljör i FM i friidrott

FRIIDROTT Oscar Nyholm vann karriärens första FMguld. Elin Mickos och Otto Junnila tog också medalj under FM-dagarna i Vasa.

- Mikael Finell

Det stod ganska snabbt klart att 3000 meter hinder i 19-årsklassen på Karlsplane­n i Vasa skulle bli en taktisk kamp om medaljerna framom ett fartlopp.

Inte oväntat var det Borgå Akilles Oscar Nyholm som behärskade den taktiska löpningen bäst. När Nyholm skruvade upp farten drygt två varv före mål, var konkurrent­erna tvungna att ge sig en efter en.

Oscar Nyholm knep karriärens första FM-guld med tiden 10.08,76.

– FM-guldet var länge efterlängt­at, så det känns bra när det äntligen kom, säger Oscar Nyholm.

FM-guldet fullbordad­e Oscar Nyholms fina medaljsvit i hinderlöpn­ing i FM. För två år sedan knep han brons för H16 och i fjol blev det silver för H17.

Oscar Nyholms säsong har varit hans klart bästa hittills. Det personliga rekordet 9.36,85 löpte han i landslagsd­ebuten i Malmö.

Målsättnin­gen för nästa år är redan spikad.

– EM i Rumänien är målet. Gränsen är 9.15, så den borde inte vara omöjlig. Det gäller bara att träna ordentligt under vintern, säger Nyholm.

U20-EM avgörs i Cluj-Napoca i början av juli.

Förutom 3000 meter hinder löpte Oscar Nyholm också 5000 meter i Vasa, där han slutade på en femte plats med 17.00,53.

Elin Mickos siktade på att avsluta junior-FM-karriären med två medaljer och två personliga rekord.

IF Sibbo-Vargarna-löparen uppfyllde medaljmåle­t, men de tre år gamla rekorden kunde hon inte rubba.

– Jag är faktiskt riktigt nöjd. Medaljerna var viktigast, de personliga rekorden var mera drömmål, säger Elin Mickos.

Speciellt nöjd var hon med silvret på 400 meter häck i 22-årsklassen. Sluttiden 60,68 är hennes nästsnabba­ste någonsin. Personbäst­at lyder 59,90.

På 400 meter slätt bjöd Elin Tammerfors­löparen Sara Kurth på en jämn och spännande kamp om bronset.

Med 0,16 sekunders marginal grejade Elin Mickos FM-bronset på banvarvet. Sluttiden för Mickos skrevs 57,59, årsbästa också den.

Elin Mickos är redan en van medaljör i FM. Hennes saldo visar nu på nio FM-medaljer i juniorklas­serna.

Sibbo-Vargarnas tredje medalj i FM togs av Otto Junnila i stavtävlin­gen för H19. Med resultatet 450 delade Junnila tredje platsen med Lahtishopp­aren Eerik Mäkelä.

Juho Alasaari, färsk VM-silvermeda­ljör i U20-klassen, vann med 530.

För Otto Junnila var FM-medaljen hans första utomhus. I vintras tog han också FM-brons inomhus.

Förutom Elin Mickos FM-silver på 400 meter häck hade Sibbo-Vargarna fina framgångar på det häckprydda banvarvet.

Matias Tulokas blev fjärde med 55,86 i 19-årsklassen och Oliver Enqvist femte med 58,99 i 22-årsklassen på 400 meter häck.

Klubbkompi­sen Robin Hildén slutade sjätte i kula (14,05) och åttonde i diskus (41,64) för H19. Robin Fransman, också han från Sibbo-Vargarna, blev sjunde på 5000 meter för H19.

Akilles Max Tallqvist förlorade med knapp, 0,06 sekunder marginal FM-bronset på 400 meter för H22. Tallqvists sluttid skrevs 49,35. Max Tallqvist 22,47 på 200 meter räckte till en sjätte plats.

Severi Mäntylä från Akilles var sjunde på 100 meter för H22 med 11,29.

I kultävling­en för D22 slutade Liljendal IK:s Felicia Meriheinä på sjätte plats med 12,01.

Porvoon Urheilijat­s Joona Heikkerö blev femte i höjd (165) och sjätte på 5000 meter (17.38,05) för H19.

?? FOTO: MIKAEL FINELL ?? Akilles Oscar Nyholm vann FMguld på 3000 meter hinder i 19-årsklassen.
 ?? FOTO: MIKAEL FINELL ?? Akilles Oscar Nyholm vann FM-guld på 3000 meter hinder i 19-årsklassen.