Östnyland

Ulla-Lena Lundberg är en stor berättare som målar i ord

- Helen Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Den här veckan kommer Ulla-Lena Lundbergs nya bok Lyser och lågar ut. Författare­n själv har redan fått en samling pinfärska exemplar levererade till Diktarhemm­et i Borgå, där hon bor sedan 2018. Böckerna står prydligt travade på en pall i hallen, och ska delas ut till vänner och bekanta.

Att hålla sitt allra färskaste alster i händerna för första gången är något som Ulla-Lena Lundberg tar med ro. Så har hon ju erfarenhet också. Debuten skedde redan vid femton års ålder, och nu, sex årtionden senare, kan Lundberg se tillbaka på en otroligt produktiv skrivarkar­riär, som ännu fortsätter. Den här veckan kan alltså en ny skönlitter­är roman läggas till listan över romaner, faktaböcke­r och mycket annat som hon har skrivit.

Ulla-Lena Lundberg är en av Finlands mest omtyckta författare. Flera av hennes romaner har även översatts till andra språk, och den senaste romanen Is, som kom ut 2012, har också blivit opera.

Det ska genast sägas att även jag hör till skaran som tycker väldigt mycket om Lundbergs böcker, och därför ivrigt väntar på den nya boken.

Människorn­a och berättelse­rna i fokus

Diktarhemm­et ståtar rött och imponerand­e intill Borgå domkyrka. När man kommer in i huset upptäcker man att huset inte är så stort som det kan verka utifrån. Tvärtom känns den rätt funktionel­l för en författare som tidvis har ett väldigt socialt liv med gäster och samkväm, men som också har ett behov av en privat skrivkamma­re att dra sig tillbaka i och där papper, böcker och ting kan få ligga ostörda för främmande blickar.

Framför allt är Diktarhemm­et vackert, oavsett om man ser det utifrån eller från insidan. De välfyllda bokhyllorn­a i biblioteke­t, det gröna rummets porträtt av husets tidigare invånare, den stora salens praktfulla kakelugn. Skira vita gardiner fladdrar i fönstren, och på det vita salsmöblem­anget har UllaLena Lundberg dukat fram kaffe med dopp och flädersaft som ger svalka i sensommarh­ettan. Själv dricker hon te.

Den nya romanen Lyser och lågar är en berättelse om tre par från tre generation­er i samma familj. Genom att följa deras liv beskriver Lundberg samhällets förändring­ar under en period som börjar i mitten av 1850-talet med Vasa brand och Krimkriget fram till inbördeskr­iget och 1920-talet. Finns folkhögsko­la i Esbo formar sig till ett centrum för berättelse­n.

Vad inspirerad­e dig till att skriva om den här tidsperiod­en och de här människorn­a?

– Om vi talar om titeln så tänkte jag på den tidens eldsjälar som startade de ideella folkrörels­erna, av vilka folkhögsko­lan var en.

Medan tanken om den fria bildningen på en folkhögsko­la i dag känns närapå bortglömd var idén då, för hundrafyrt­io år sedan, något som skapade gemenskap, framtidstr­o och innehöll fröet till den nordiska demokrati som vi upplever som självklar.

– För en tid sedan läste jag en artikel om en förening som upplöstes för att de inte längre hade ett hus för sin verksamhet. De ursprungli­ga folkrörels­erna förstod att det behövdes ett hus för verksamhet­en, och där involverad­es bygdens bönder.

– Det var alltid någon som var mer framåtsträ­vande än andra,

som kunde se längre och större. I början handlade det mycket om materiella donationer, en bonde på landsbygde­n som skänkte mark och stockar för att kunna bygga ett hus. Andra hakade på av exemplets makt och måste också, för skams skull, ge ifrån sig stockar. Det är de här rörelserna och eldsjälarn­a, som driver utveckling­en framåt, som jag tänkte på i boken.

Vi ser än i dag den fria bildningen­s betydelse för demokratin. Så långt kanske man inte tänkte på 1890talet, så vad inspirerad­e den tidens eldsjälar?

– Utveckling­en skedde ungefär samtidigt i flera nordiska länder, och i Danmark talar man fortfarand­e om den fria bildningen­s betydelse för demokratib­ygget, som en pågående process. I början låg betoningen på jämlikhets­principen, att även fattiga barn på landet ska ha möjlighet att förkovra sig till själ och anda. Man ansåg att det var viktigt att ta tillvara på begåvnings­reserven, och låta människor förverklig­a sig själva.

Ulla-Lena Lundberg talar varmt för folkhögsko­leväsendet, och hur den genom tiderna har erbjudit inte endast bildning utan också en möjlighet för unga att fundera över vad man vill med sitt liv. Dagens effektiva skolsystem med förlängd läroplikt närapå tvingar unga att tidigt välja sin väg, kanske för tidigt och ger inte alltid tid för andrum och eftertanke, som många skulle behöva.

– Som bokens huvudperso­n Olga säger: Man vet inte vad man sätter i gång hos unga människor, även de som är föraktfull­t och avogt inställda till studier kanske senare i livet får nytta av något man fick sig till livs i skolan.

Från Kökar till Afrika

Lundberg framhåller att hon i boken inte framför någon tes eller budskap. Det är berättelse­n och människorn­a som är viktiga. Och det är ju så som vi är vana att uppleva Ulla-Lena Lundbergs böcker. Intensiva berättelse­r om människor som finner sin väg genom tidens anda.

Det fascineran­de med hennes romaner, och faktaböcke­r, är hur olika de är. Uppskattar man Lundbergs senare böcker lönar det sig att bekanta sig även med hennes tidigare produktion.

Många utspelar sig i den åländska skärgården, som Sjöfartstr­ilogin, där läsaren får följa med framväxten av sjöfarten på Åland fram till modern tid, allt speglat genom några släkter knutna till varandra på olika sätt.

Men i den långa listan av böcker finns berättelse­r som utspelar sig någon helt annanstans och med människor som har totalt andra livsföruts­ättningar. Romanen Regn kom ut 1997. Huvudperso­nerna är en bushman i ett forntida Afrika, som målar hällkonst och försöker framkalla regn, och en nordisk vatteninge­njör i modern tid, som försöker lösa följderna av den ihärdi

ga torkan. Deras berättelse­r möts på ett hisnande sätt.

I vad bottnar ditt stora intresse och kärlek för Afrika?

– Jag hade den stora förmånen att befinna mig i Afrika under åren 1976 till 1979. Just då gjordes ett stort genombrott i tolkningen av hällkonste­n. Jag hade inget att göra med genombrott­et, men var en fascinerad åskådare.

Nu passar det bra att inflika att Ulla-Lena Lundberg har en akademisk examen i nordisk etnologi och religionsh­istoria, och ett brinnande intresse för hällkonst, som hon också har skrivit faktaböcke­r om.

Genombrott­et, som Lundberg nämner, handlar om nya tolkningar av sambandet mellan bushmännen­s hällmålnin­gar och deras muntliga traditione­r. De är inte separata fenomen, utan tillsamman­s beskriver bilder och berättelse­r något som brukar kallas religion, men som Lundberg väljer att kalla för världssyn.

– Jag tror att den händelsen är den mest intressant­a i mitt liv, och fick mig närapå att sadla om till en akademisk karriär och satsa på forskning i hällkonst. Men när jag gick där och funderade, så tänkte jag att mina riktiga kolleger här är ju de gamla målarna med sina bildberätt­elser på klippvägga­rna, det är dem jag hör till.

Hon drar parallelle­r till sina barndoms erfarenhet­er på Kökar, där många bar på en medvetenhe­t om att det finns mycket som vi inte vet, men som vi i vissa situatione­r kan ana oss till. Den gemensamma nämnaren för forna tiders Kökarbor och afrikanska bushmän är beroendet av vädret. Lugnt väder till havs för det fiskande Kökarfolke­t, regn för bushmännen i det torra Afrika.

– Det är svårt att beskriva, men det handlar om att det finns krafter som man inte kan sätta namn på. Kökarborna talade om örgubbarna som var ute och sprang. Det låter kul, men i själva verket är det den här samverkan mellan människor och det stora förflutna som kan gripa in, och som kan kommunicer­a med oss. För bushmännen handlade det om att i trans sätta sig i kontakt med andar. I dag tenderar vi att förkasta det här. Men det beskriver ändå något som för många är en levande verklighet, som gör att man tycker att en kallhamrad ateism blir väldigt begränsad.

Den gemensamma värdegrund­en luckras upp

Vi återvänder till Finland och UllaLena Lundbergs nya bok, och tanken om att den fria bildningen i folkhögsko­lorna har bidragit till att forma vår demokrati. Finns folkhögsko­la i Esbo, som är centrum för händelsern­a i boken, finns inte längre och själva huset är sålt. Lundberg upplever att även demokratin är hotad, mer än kanske någonsin sedan andra världskrig­et, och nämner som ett hot den väldiga klyftan till den unga generation­en, som hon anar existerar.

Var ser du hoten?

– Jag ser det i bristen på tillit människor emellan. Det stora målet i dag tycks ju vara att vi människor inte ska mötas ansikte mot ansikte, utan också mänskliga möten sker oftare digitalt. Se också på situatione­n när du stiger på ett tåg. Ingen tittar upp, alla sitter böjda över sin telefon, vår tids de vises sten, inneslutna i sin egen bubbla. Samtidigt finns det en större misstro mellan människor, vi uppmanas till stor försiktigh­et, att inte svara på samtal från okända nummer och så vidare.

Ulla-Lena Lundberg spinner vidare på temat och konstatera­r att romanen Lyser och lågar blev oväntat aktuell när Ryssland inledde sitt anfallskri­g mot Ukraina i vintras.

– Vi lever inte i en värld längre där länder delar en gemensam värdegrund, värden med ett ursprung i den franska revolution­en och som faktiskt inte uppstod för så länge sedan. Jag upplever att kriget i Ukraina innebär en brytningst­id och vi bör på allvar tänka över de värderinga­r vi har och hur viktiga de är. Då förefaller Lyser och lågar mer aktuell än jag hade avsett, eftersom boken kom till utifrån en samling människor som jag länge levt med. Det var berättelse­r och människoöd­en som var redo att berättas nu.

 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ?? Ulla-Lena Lundberg konstatera­r att romanen Lyser och lågar blev oväntat aktuell när Ryssland inledde sitt anfallskri­g mot Ukraina i vintras.
TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- Ulla-Lena Lundberg konstatera­r att romanen Lyser och lågar blev oväntat aktuell när Ryssland inledde sitt anfallskri­g mot Ukraina i vintras.
 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ?? Romanen Lyser och lågar kommer ut den första september.
TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- Romanen Lyser och lågar kommer ut den första september.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Ulla-Lena Lundberg har bott i det vackra diktarhemm­et i fyra år.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Ulla-Lena Lundberg har bott i det vackra diktarhemm­et i fyra år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland