Östnyland

Borgåkonst­nären Jarmo Vellonen uppmärksam­mas internatio­nellt

- JON NYQVIST

De sympatiska och miljövänli­ga lerkonstve­rken som dykt upp i Borgåskoga­rna och senast i naturen kring Näse gård har fått anhängare också på andra sidan jordklotet. Konstnären Jarmo Vellonen tolkar sin framgång som att det finns ett växande behov av att känna sig närmare naturen.

I skuggan av Näse sten sitter Borgåkonst­nären Jarmo Vellonen och blickar ner över Gamla stan på andra sidan ån. Fem grova tallar fångar ens uppmärksam­het: Gråa skepnader kramar stammarna på några meters höjd. När man tar en närmare titt inser man att en av skepnadern­a är ett öga, skulpterat av lera som i flera veckors tid har torkat och börjat spricka.

Vellonen använder naturlera för att skapa skulpturer på träd och stenar. Motiven är främst förankrade i naturen, men det förekommer också mytologisk­a figurer ibland.

– Träden pryds av representa­tioner av de fem sinnena, även om ett av dem tyvärr redan har hunnit lossna från sitt träd, säger Vellonen.

Men det är också en naturlig del av konstverke­n.

– Att de torkar, spricker och till sist förmultnar går hand i hand med temat: Det är naturens gång.

Verken i närheten av Näse gård har funnits där i flera veckor, och har väckt uppmärksam­het hos många förbipasse­rande.

– Lerskulptu­rerna verkar ha hittat sina anhängare. Jag har dokumenter­at verkens evolution i fotografie­r som jag sedan har publicerat på sociala medier, säger Vellonen.

Han har snart jobbat som konstnär i 40 år, men lerkonstve­rken på naturens villkor är en relativt ny uppfinning.

– Jag började prova på dem för ungefär två år sedan. Att jobba ensam ute i naturen kändes som en bra idé under coronatide­n. Det visade sig vara den perfekta tiden för sådana konstverk: Det väcktes en ny iver hos folk att komma närmare naturen. Diskussion­en kring hur vi behandlar naturen är också mer aktuell än någonsin.

Det dröjde inte länge innan hans verk samlade en trofast skara anhängare, också internatio­nellt. Ändå kom inbjudan till en konstfesti­val i Sydkorea som en överraskni­ng.

– Det blir första gången jag besöker Sydkorea. Om allt går som planerat åker jag dit i oktober och stannar där i tre veckor.

Det handlar om en festival för experiment­ell konst som äger rum på en naturskön ö i kommunen Gokseong.

– Jag har börjat läsa om landets historia och jag är speciellt fascinerad av den intressant­a kontrasten mellan ett högteknolo­giskt samhälle och gamla folksagor med starka anknytning­ar till naturen.

Vellonen har redan påbörjat det förberedan­de arbetet inför festivalen.

– Jag har börjat skissa upp några planer och även gjort några prov ute i hemskogen. Exakt vilka motiv det handlar om vill jag inte avslöja i det här skedet. Hittills har jag ofta försökt få med ett indirekt ställnings­tagande i mina konstverk.

Hittills har han också avbildat mytologisk­a figurer från till exempel Kalevala i flera av konstverke­n.

– När jag publicerar bilderna av verken brukar jag också skriva ut mina egna tankar bakom verket. Jag lägger också ut fakta om motiven vid behov. Det verkar många uppskatta, säger Vellonen.

Trots att naturen har varit ett genomgåend­e tema i Vellonens konst i snart 40 år lär idéerna inte ta slut.

– Nej, det finns oändligt av ämnen att tackla på det området. Det är nog snarare min tid det blir brist på. Jag har nu jobbat två år i sträck med lerskulptu­rerna. På vintern byts endast materialet från lera till snö och is.

jon.nyqvist@ostnyland.fi

 ?? FOTO: JON NYQVIST ??
FOTO: JON NYQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland