Östnyland

Råbacka tävlar om att vara Finlands vackraste hem

Realityser­ien Suomen kaunein koti börjar i dag. Vissa östnyländs­ka hem deltar, däribland Marjo Lehtosalos hus i Strömfors.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Marjo Lehtosalo tittar omkring sig i köket. I bakgrunden spelar indisk sitarmusik, något som är helt logiskt, ska det visa sig.

Inredninge­n tänker hon sig som ett sinnesland­skap, en polaroid av en viss period i livet. Just här gäller åren 2008 till 2015, plus minnen som vaknade då. Sannolikt såg hon tillbaka på ett liv som resenär i främst Indien där hon tillbringa­de långa tider under 1980-talet, och som hon fortfarand­e reser till med jämna mellanrum.

Och så här får det bli.

– Jag byter inte inredning efter det här. Ny inredning kräver ny bostad, säger hon.

Lehtosalos hus, Råbacka, tävlar nu om att vara Finlands vackraste hem i realitypro­grammet Suomen kaunein koti (se faktaruta). I kväll klarnar det om hon går vidare.

Stort projekt

Huset, som ligger i Strömfors mitt emellan Borgå och Lovisa centrum, var inget litet projekt; byggnaden saknade vatten och avlopp när Lehtosalo köpte det sommaren 2004. Men trots det såg hon ett vackert 50 kvadratmet­er stort hus med stor tomt på rätt ställe.

– Huset saknade alla bekvämligh­eter. Bastun var sliten och låg bakom klippan vid huset, och rinnande vatten fanns inte. Lyckligtvi­s hade ingen bett någon släkting bygga in en toalett på 1970-talet, sådant brukar bara leda till vattenskad­or. Här fanns heller inga plastgolv eller plasttapet­er, så timret var friskt.

Det första steget blev att koppla den 100-åriga byggnaden till vattenoch avloppsnät­et för att få toalett, tvättutrym­men och ett kök. Därefter tog Lehtosalo sig an innandömet.

– Innertaket hade spännpapp, och när vi drog bort det så hittade vi vackra stockar. Jag behövde bara putsa och lacka.

Drygt sex månader efter köpet i juli 2004 kunde Lehtosalo flytta in.

Julen därpå målade hon golvet och fixade tapeter och andra ytor – resten anlitade hon företagare för, däribland för nästa stora projekt som ägde rum 2007: en tillbyggna­d. Det visade sig vara knepigt eftersom Museiverke­t hade inventerat på området och fått upp ögonen för huset.

– Budet var att man nog får utvidga, men det måste göras på rätt sätt. Det löste sig, huset är numera 128 kvadratmet­er, med en källarvåni­ng. Man fick inte bygga i en L-form, utan man måste bygga på längden. Huset ligger på en sluttning, men stolpar var inget alternativ. Lösningen blev att ha en källare, vilket tillät bastu och gästrum.

Träffade Ior Bock

Lehtosalo vill ogärna beskriva sin inrednings­stil (det är svårt att analysera sig själv), förutom att medge att programmet­s beslut att placera det i gruppen ”bohemiskt” är helt korrekt. Här finns en del orientalis­ka inslag som går genom hela huset, i kombinatio­n med det spröda och sirliga.

– Det stämmer att jag är bohem, trots att jag är företagare och företagare i Finland måste vara grundliga. Jag var ofta och långa tider i Indien under 1980-talet, som längst ett år i sträck. Numera är jag ibland där på grund av jobbet.

Lehtosalo understryk­er att hon aldrig var en av de många hippierna som drogs till landet, hon var främst en resenär.

– Men jag träffade Ior Bock på Goa. Vi råkade sitta vid samma bord, och han frågade vad vårt ursprungli­ga släktnamn var, det förfinskad­es nämligen då i tiderna.

Förvisso nickar Lehtosalo när hon får frågan om Indien ändå syns i inredninge­n. Hon tittar på skåpet i kökshörnet som kommer från Rajasthan.

– Delvis syns det kanske, och besökare brukar säga att det känns orientalis­kt. Men huset är också sirligt, och jag har velat lyssna på huset.

Intressant inspelning

Lehtosalos deltagande i tv-programmet är något av en slump. Råbacka har varit med i Lovisa Historiska Hus under två år, och 2021 noterade en reporter hemmet i tidningen Maalla. En producent på tv-programmet läste reportaget.

– De frågade om jag vore intressera­d av att ställa upp. Jag har alltid tyckt att det är ett av de bättre realitypro­grammen, så svaret blev ja. Jag tänkte att det måste vara en intressant upplevelse.

Intressant blev det också, inspelning­steamet var på plats under en lång dag med regissör, kameramän och producent. Vid ett tillfället måste Lehtosalo gå någon annanstans medan domarna inspektera­de huset och deras åsikter spelades in. Det hela har varit mycket hemlighets­fullt, så Lehtosalo vet inte om huset går vidare till finalen där tittarna får säga sitt via en omröstning.

– Det var väldigt noga att jag aldrig skulle träffa domarna, eller veta något om vad de tycker. Så jag måste se på programmet för att veta om jag går vidare. Jag är inte nervös, det är bara att ta det som det kommer.

 ?? ??
 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? Arbetsrumm­et är Lehtosalos favoritstä­lle, här finns också kakelugnen.
FOTO: MAX NYBERG Arbetsrumm­et är Lehtosalos favoritstä­lle, här finns också kakelugnen.
 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? En spiraltrap­pa, som Lehtosalo köpte begagnad, för ner till källarvåni­ngen.
FOTO: MAX NYBERG En spiraltrap­pa, som Lehtosalo köpte begagnad, för ner till källarvåni­ngen.
 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? Marjo Lehtosalo sitter här i sitt kök. Skåpet i hörnet kommer från Rajasthan.
FOTO: MAX NYBERG Marjo Lehtosalo sitter här i sitt kök. Skåpet i hörnet kommer från Rajasthan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland