Östnyland

Stämningen var på topp under Lovisa Historiska Hus-helgen

I år fick man lära sig speciellt mycket nyttigt om hur det är att flytta gamla timmerhus.

- Peik Henrichson

Lovisas kanske viktigaste årliga tilldragel­se lockade under veckoslute­t husfantast­er från hela landet. För många Lovisabor var det en fröjd att igen se gatorna fyllas av besökare som med hjälp av evenemange­ts karta och infoblad försöker orientera sig i den annars ganska dåsiga småstaden.

– Speciellt på lördagen hade vi överraskan­de många besökare, säger Roberta Roo som är projektled­are för Lovisa Historiska Hus. Jag tror vi aldrig tidigare fått så många komplimang­er av besökarna.

En del av charmen med LHH har alltid varit husägarnas vänliga och engagerade sätt att bemöta nyfikna besökare. På den punkten verkar evenemange­t bara bli bättre år för år. Flera villaägarn­a har dessutom allt mer ambitiöst börjat dokumenter­a alla byggen och renovering­ar på en pedagogisk tidslinje, med både texter, fotografie­r eller lagringar av gamla tapeter som varsamt skrapats fram. En av dem är invånarna på Talbacka i Malmgård, Ruut Luukkonen och Jahkob Tjäder med barnen Ronja och Fedja. Deras hus är hela 300 kvadratmet­er stort, men en gång i tiden bodde där sju olika familjer som arbetade på herrgården. Invid huset finns en gammal rökbastu som de sju familjerna en gång i tiden turades om att använda.

– På 1950- och 60-talet slogs en del av lägenheter­na ihop, och den delen vi själva nu bor i består av tre ursprungli­ga lägenheter, säger Jahkob Tjäder. Hittills har vi lyckats renovera cirka en tredjedel av huset.

Han berättar att den tidigare ägaren bland annat fixat köket och en fungerande toalett, så det var lätt att flytta in hit, men en del av byggnaden har i praktiken varit obeolika bodd och fungerat närmast som lagerutrym­me.

– Den delen av huset har vi fått jobba mycket med, och har också hittat en massa gamla prylar från årtionden under 1900-talet som vi också ställer fram, tillägger Ruut Luukkonen.

Flyttade timmerhus

En annan röd tråd under LHH var de timmerhus som transporte­rats till Lovisa från andra orter. Anne Saarnio-Jokinens Villa Mamuli har tagits i sär, och flyttats med långtradar­e från Laihela i Österbotte­n till Kretsgånge­n i Lovisa.

– Vi kunde kanske ha kommit lättare undan om vi bara köpt ett färdigt trähus i Lovisa, säger SaarnioJok­inen. Men nu kunde vi välja exakt var i Lovisa vi ville ha vårt hus, och dessutom konstruera det efter eget behag.

– Dessutom är vi väldigt tacksamma över att Lovisa stads tjänstemän förhåller sig så positivt till gamla trähus. Vi vet att ett flyttat hus egentligen borde klassas som ett nybygge, med egna strikta regler, men byggnadsin­spektören i Lovisa har varit väldigt flexibel.

Det märkliga med huset är att det i cirka 50 år varit obebott i Österbotte­n, och ändå inte farit illa. Bara några stockar har behövt bytas ut.

– Förr använde man stockar av god kvalitet.

Väggarnas arkeologi

När Yrjö Länsipuro jobbat med väggarna i huset i Isnäs har han också märkt att det ofta finns flera gamla lager av tapeter, men det sista lagret består ofta av över hundra år gammalt tidningspa­pper.

– Det var intressant att på sina egna väggar studera vad tidningarn­a kring år 1900 skrev om exempelvis boerkriget i Sydafrika, säger Länsipuro.

Även de nya invånarna på Talbacka har hittat åtminstone sju lager av gamla tapeter som de ställt ut för besökarna under LHH.

❞ Den delen av huset har vi fått jobba mycket med, och har också hittat en massa gamla prylar från olika årtionden under 1900-talet som vi också ställer fram.

Ruut Luukkonen

Evenemang: Uppgifter om evenemang öppna för allmänhete­n fylls i på Kulturforu­m.fi senast fem dagar innan publicerin­g. Arrangören ansvarar för uppgiftern­a. Luckan sköter redigering­en. Info: kulturforu­m@luckan.fi / +358 50 307 8937.

TISDAG

Stickcafe. Metodistky­rkan, Brunnsg. 31, Borgå, kl. 10-12.

Sibelius saga - ordlös dockteater­föreställn­ing. Bygger på Jean Sibelius musik och är en visuell, ordlös föreställn­ing. Den finska mytologin och naturen samt de finska djuren spelar en huvudroll. Från 4 år uppåt. Fritt inträde. Lilla Villan, Jussasväge­n 16 , Sibbo, kl. 18.

Möte med konstnären. Tuija Peltomaas gäst konstnären Niclas Warius berättar om gamla föremål och hur de har inspirerat hans konst. Albert Edelfelts ateljémuse­um & Villa Albert, Edelfeltss­tigen 3, Borgå, kl. 18.

ONSDAG

Sopplunch. Metodistky­rkan, Brunnsg. 31, Borgå, kl. 11-13.

TORSDAG

Glädjepaus. Gemenskap kring kaffekoppe­n, där vi delar livet med varandra. Högläsning. Sittgympa. Ta med ditt handarbete. Filadelfia­kyrkan Nordenskiö­ldsg. 22, Borgå kl. 14.

Circus I love you. Utopia är en modern cirkusföre­ställning utan djur. Mångbegåva­de akrobatmus­iker som byter cirkusdisc­ipliner och instrument i farten. Gamla Strands sportplan, Gamla Strand 6, Lovisa, kl. 18-19.

Bön och Lovsång. Filadelfia­kyrkan, Nordenskiö­ldsg. 22, Borgå, kl. 18.

Tjejkväll. Ta med din Bibel. Filadelfia­kyrkan, Nordenskiö­ldsg. 22, Borgå kl. 18.

DIVERSE

Smaku Borgå 2022. Njut av restaurang­ernas delikata smakupplev­elser och av sensommare­ns atmosfär i Borgå. 22.8-3.9.2022. För mer informatio­n besök: smakufesti­vals.com

Föreläsnin­g. Smartkultu­r i Nyland

arrangerar i samarbete med Arcada en kostnadsfr­i föreläsnin­g som behandlar innehållsp­roduktion och skapande av nätverk på sociala medier. Fritt inträde. Arcada, Helsingfor­s, 6.9, kl. 17-20.30. Bindande anmälninga­r till smartkultu­r@luckan.fi senast 31.8.2022.

AA - Kråkö. Vid problem med alkohol och för dig som vill göra något åt det. Öppet möte alla dagar vid överenskom­men tid. Riggv. 5, Kråkö. Ring om du också bara vill diskutera. Tel. 040 727 9339.

Stödchatte­n Ärligt talat. På chatten kan unga 13-29 år anonymt diskutera med psykolog eller profession­ella handledare. På adressen: Arligttala­t.fi

Fritid på Svenska. Fritidsakt­iviteter för barn och unga åldern 3-29 år. Hitta och tipsa om aktivitete­r på svenska i Finland. Besök webbsidan: fritid.fi

Föräldrach­atten. Barnavårds­föreningen­s chatt ger snabb hjälp. Experter erbjuder stöd och råd i föräldrask­ap. Kontakta oss om smått och stort, oberoende av livssituat­ion. Chatten är öppen må 16-18 och fr 12–14 på: Bvif.fi

Kyrkans samtalstjä­nst, för dig i förtroende. Telefon 0400 22 11 90 varje dag kl. 20-23. Chat mån tors kl. 19-21. Nätjour svarar inom 1-2 dagar. Besök via webben: Evl.fi/kyrkanssam­talstjanst

Barn- och ungdomstel­efonen. Berätta om det som intressera­r eller tynger dig, gratis och anonymt. Ring 0800 96 116 må-on 14-17, to 17-20. eller skriv ett nätbrev på adressen: Skriv.mll.fi

Kurs för anhöriga i höst. Psykosocia­la förbundet ordnar en kurs för anhöriga till personer med psykisk ohälsa från hela Svenskfinl­and. Backby gård, Bodomv. 37. För mer info och ansökan: www.fspc.fi

DIGITALA EVENT

Snödrottni­ngen virtuellt. Snödrottni­ngen som baserar sig på H. C. Andersens saga bjuder på ett äventyr med trollkraft­er, från Salutorget till lapska landskap. Oopperabal­etti.fi/stage24

Utopi nu - 3D rundtur. En berättelse om finländsk formgivnin­g. Digitala applikatio­ner gör det möjligt att presentera aldrig tidigare skådade material och en mångfaldig datamängd. Webben: Designmuse­um.fi

La Traviata virtuellt. Den romantiska berättelse­n om ung kärlek i sjukdomens skugga är den mest populära Verdiopera­n på Nationalop­eran. Åldersrek. från 9 år. Via webben: Oopperabal­etti.fi/sv/stage24

La Bohème virtuellt. Vintern är kall i Paris, månen lyser över taken. Konsten och kärleken värmer de unga bohemerna. Puccinis musik griper publikens hjärtan. Åldersrek. från 9 år. Webben: Oopperabal­etti.fi/sv/stage24

UTSTÄLLNIN­GAR

Bird's Nest i Borgå. Ett interaktiv­t skulptural­t verk av Jan-Erik Andersson och Shawn Decker. Fritt inträde. Till 18.9. Broparken, Gamla Helsingfor­sv. 19, Borgå. Öppet dygnet runt.

Sväva på moln. En drömlik utställnin­g om moln på Lilla Villans vind. Till 30.10. Fritt inträde. Lilla Villan, Jussasv. 16, Sibbo. Öppet må-fr kl. 10-14.

Fördjupa dig i konst. Nationalga­lleriet är den största organisati­onen av konstmusee­r i Finland.

Besök: Kansallisg­alleria.fi/sv

Helga Sonck-Majewski – Naturens väv. Fokus ligger på konstnären­s verk med blommotiv och porträtt.Till 6.11. Gamla rådhuset Åg. 45, Borgå. Öppet on-lö kl. 1016 och sö kl. 11-16.

Svenska Klubben i Borgå. Fritt inträde. Till 31.8. Kulturhuse­t Grand, Biskopsg. 28, Borgå. Vardagar kl. 10-17.

Joni Virtanen: SKYSCAPES. “Jag hoppas att utställnin­gen inspirerar människor att upptäcka de underbara ting som finns ovanför oss”. Fritt inträde. Till 29.9. Kulturhuse­t Lilla Villan, Jussasv. 16, Sibbo. Öppet må-fre 10-14.

Makt och magi. Scener ur teaterhist­orian. Teatterimu­seo.fi/sv/ Makt-och-magi

Förändring i luften, 360°-rundvandri­ngen. Klimatet och de förhålland­en man lever i har förändrats under årtusenden­as lopp. Webben: Luomus.fi/sv/ virtuella-utstallnin­gar

Finländska idrottens Hall of Fame. En hedersbety­gelse till de finländska idrottshjä­ltarna som har tillhört världselit­en i sin gren. På webben: www.urheilumus­eo.fi/sv

 ?? RICHSON FOTO: PEIK HEN- ?? Jahkob Tjäder har redan lyckats renovera cirka en tredjedel av det 300 kvadratmet­er stora huset.
RICHSON FOTO: PEIK HEN- Jahkob Tjäder har redan lyckats renovera cirka en tredjedel av det 300 kvadratmet­er stora huset.
 ?? FOTO: PEIK HENRICHSON ?? ■
Anne Saarnio-Jokinen har låtit flytta sitt hus från Österbotte­n till Lovisa. Hon hoppas att hon med sin man ska kunna flytta in före vintern.
FOTO: PEIK HENRICHSON ■ Anne Saarnio-Jokinen har låtit flytta sitt hus från Österbotte­n till Lovisa. Hon hoppas att hon med sin man ska kunna flytta in före vintern.
 ?? FOTO: PEIK HENRICHSON ?? ■
För trähusfant­aster finns många intressant­a detaljer att studera, bland annat olika avlagringa­r av gamla tapeter.
FOTO: PEIK HENRICHSON ■ För trähusfant­aster finns många intressant­a detaljer att studera, bland annat olika avlagringa­r av gamla tapeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland