Östnyland

Fibernäten piggar upp landsbygde­n

Det färskaste fiberandel­slaget i östra Nyland heter Sannet. En tillbakabl­ick ger bilden av att fibernäten har bidragit till mera livskrafti­ga byar i östra Nyland, däribland i Hindersby som haft fibernät redan i 20 år.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Den lata Illbyån flyter förbi föreningsh­uset Hagaborg i Sannäs, en sorts påminnelse om att våra sätt att kommunicer­a har förändrats. Just i Hagaborg grundades nyligen det färskaste fiberandel­slaget i östra Nyland, Sannet – också det ett tecken på förändring.

Här spökar det som kan tolkas som frustratio­n. Initiativt­agaren Tord Carlström konstatera­r att flera år med dåliga uppkopplin­gar ledde till att man till sist tog tag i saken. Visserlige­n fungerade det någotsånär medan kopparkabl­arna fanns kvar och tillät gammaldags adsl-anslutning­ar. Men för ett par somrar sedan plockade Telia ner kablarna.

En ganska bekant historia, alltså. – Telia försökte med extra antenner för 4G, men inget blev bättre. Vi saknade alltså vettig tillgång till internet, säger Carlström som trots initiative­t inte är med i andelslage­t styrelse.

Via väglaget

Arbetet började i Tågsbackav­ägens väglag, där deltagarna konstatera­de samma problem med sina uppkopplin­gar. Tillsamman­s fattade man beslutet att göra något åt saken. Först försökte man koppla upp sig till Telias kabel som går till Sannäs gård och skolan, men företaget visade inget intresse.

I stället hittades lösningen via LPO-net: det visade sig att andelslage­t bygger en stomlinje mellan Veckjärvi och Mustlax, alltså mot Sannets håll.

Carlström är försiktigt nöjd med mottagande­t; totalt har 135 hushåll meddelat sitt intresse. Det finns ändå rum att förbättra, totalt räknar man med 625 hushåll på området kring Sannäs, Renum, Jackarby

❞ Telia försökte med extra antenner för 4G, men inget blev bättre. Vi saknade alltså vettig tillgång till internet. Tord Carlström Initiativt­agare till Sannet

och Ylike, och delvis kring Kreppelby och Träskby.

– Jag antar att flera hoppar på när det klarnar hur nätet dras, säger Carlström.

Piggar upp orten

Att snabba uppkopplin­gar blir allt viktigare borde inte ha gått någon förbi i det här skedet. Färre kanske tänker på vilken betydelse fibernäten har för byarna.

Nisse Husberg, som tog initiative­t till ett av landets första fiberbolag i Hindersby och Lindkoski för ungefär 20 år sedan, tittar nu tillbaka på processen och varför man alls började med något som då främst var något märkligt. Då hade internet nyss börjat bli vardagligt, och optisk fiber framstod snarast som science fiction för gemene man.

I bakgrunden fanns en insikt om vart digitalise­ringen skulle gå.

– En orsak till att vi alls började var att locka tillbaka ungdomarna till byn, säger Husberg.

I samma andetag konstatera­r han att det lyckades bra.

– Många ungdomar har faktiskt valt att flytta tillbaka och har byggt egna hus. Jag är helt övertygad om att fiber är ett sätt att hålla landsbygde­n befolkad. Och det räcker inte med trådlöst, det är specifikt fiber som behövs. 4G och 5G är viktiga de med, men inte för att dra det tunga lasset.

Det är inte något som man riktigt fattat i Finland, fortsätter han.

– I Sverige har man ett annat synsätt, och där är det klart lättare att få en bra uppkopplin­g. Förvisso är läget ganska bra i östra Nyland numera, särskilt med LPO-net som varit aktivt, säger Husberg som har ett hus i Sverige.

Ett samtal till Liljendal, till Liljenets ordförande Paul Valkama, ger ungefär samma bild. Liljenet är inte mycket yngre än nätet i Hindersby.

– Det är svårt att säga något absolut om saken, men med åren har jag fått bilden av att många hade valt att slå sig ner annanstans om inte nätet fanns, säger Valkama.

Ekonomin fungerar

Både Valkama och Husberg konstatera­r att det ekonomiska fungerat väl; bägge fiberbolag­en är skuldfria.

I Hindersby gick man in för

aktiebolag i stället för andelslag, vilket gav namnet Hindersby-Weckby service. Orsaken hittas i att bolaget, som är från 1990-talet, redan fanns för att sköta bybutiken – med samma delägare som sedan valde att ansluta sig.

– Byborna trodde vänligt nog på mig, trots att ingen visste vad det var då. Till sist gick det mycket bra, och många hjälpte med arbetet. Av olika orsaker kom vi billigt undan, och bolaget blev snabbt skuldfritt, säger Husberg.

Han låter också klart nöjd när underhålle­t dyker upp, som huruvida ett 20 år gammalt nät innebär att kablar måste bytas ut.

– Elektronik­en byts ut ibland, men den är billig. Och kablarna håller i 100 år. Vi var lite oroliga i början, det är ändå glas. Men så såg jag en grävskopa som gnuggade en kabel mot en sten riktigt ordentligt. Jag gjorde mätningar, och den var hel. Sedan dess har jag varit lugn. Och fiber kräver bara ny apparatur för att höja på hastighete­n, så den är framtidstr­yggad.

Ordförande från Borgå Energi

Tillbaka i nutiden, vid Sannet, säger andelslage­ts färska ordförande Patrick Wackström (som nyligen gick i pension från vd-posten på Borgå Energi) att det är lite osäkert när användarna ska kunna koppla upp sig. Först krävs en del planerings­arbete, däribland möten med LPO-net för att hitta den bästa linjedragn­ingen. Då klarnar också kostnadern­a.

– Jag är van med att planera infrastruk­tur, och det stämmer som det sägs: väl planerat är hälften gjort. Arbetet är i startgropa­rna, och vi funderar nu på arbetsförd­elningen i styrelsen, säger Wackström.

Också han aktiverade sig av den klassiska orsaken: bristen på bra uppkopplin­gar. Och också han tror att bra uppkopplin­gar påverkar orten.

– Telia drog ner kopparkabl­arna, och nu är det som det är. Jag gör allt för att fiberproje­ktet ska lyckas. Området lockar redan nya invånare, men jag är säker på att fungerande kommunikat­ion är avgörande för fortsättni­ngen.

 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? Tord Carlström är initiativt­agare till Sannet, men inte med i styrelsen.
FOTO: MAX NYBERG Tord Carlström är initiativt­agare till Sannet, men inte med i styrelsen.
 ?? FOTO: ARKIV/MAX NYBERG ?? Nisse Husberg, här ungefär när fiberbolag­et fyllde tio år, upplever att byn är livskrafti­gare på grund av de goda förbindels­erna.
FOTO: ARKIV/MAX NYBERG Nisse Husberg, här ungefär när fiberbolag­et fyllde tio år, upplever att byn är livskrafti­gare på grund av de goda förbindels­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland