Östnyland

Konsumentv­erket granskar fiberbolag med gratislöft­en

Fiberbrans­chen går allt hetare, vilket lett till vissa försäljnin­gsmetoder som väckt konsumentv­erkets intresse. Till exempel Täyskuitu, som sålt fiberanslu­tningar med löften om priser på noll euro, granskas nu.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

En underskrif­t innebär att kunderna binder sig till ett långt (ett eller två år) tidsbundet avtal där man väntar på leverans och bolagets beslut om man bygger eller inte.

I maj började bolaget Täyskuitu marknadsfö­ra sig också i Sibbo. Också pressen fick ta del av pr-kampanjen, däribland med ett pressmedde­lande som uppger att ett ”fiberproje­kt som tillåter extremt snabba internetfö­rbindelser har kommit i gång i Sibbo”.

Där noteras att uppkopplin­gen inte kostar något för de hushåll som beställer, och att byggbeslut­et fattas när en fjärdedel av områdets hushåll beställt.

Nu granskar Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV) bolaget.

Nya avtalsvill­kor

Bland annat nappade Sipoon Sanomat på bolagets pressmedde­lande med en artikel i slutet av juli där man frågade om här finns en hund begraven. Bolagets vd Tommi Linna svarade att de ekonomiska kalkylerna bygger på att att det blir lönsamt om en fjärdedel hoppar på tåget och att några prishöjnin­gar är inte är att vänta, förutom normala indexförhö­jningar.

Lite senare hände något. Den 9 augusti skickade Täyskuitu ett nytt pressmedde­lande där bolaget skriver att ”tack vare vaksamma medier, kundkommen­tarer och vakna myndighete­r har vi nu uppdaterat våra avtalsvill­kor så att de är mera kundvänlig­a. Vi gjorde förändring­s- och avboknings­villkoren mera flexibla”.

Det förblir oklart hur och i vilken omfattning man gjort ändringar, men bolaget skriver att KKV nu granskar bolagets verksamhet, speciellt ändrings- och avboknings­villkoren.

ÖN har inte kunnat nå Tommi Linna, men i pressmedde­landet noterar han att konkurrens­en på marknaden blivit intensiv, och att marknadsfö­ringen och prissättni­ngen varit extremt otydliga.

”Därför är det mycket bra att myndighete­rna granskar avtalsvill­koren. Också vi blev kontaktade, trots att vår månadsavgi­ft från början har innehållit både fiber- och internetan­slutning”, säger Linna i pressmedde­landet.

Granskar flera bolag

Joonas Norr, specialsak­kunnig på KKV, uppger till ÖN att man begärt en utredning av Täyskuitu angående såväl avtalsvill­kor som marknadsfö­ring. Utredninge­n är pågående, och därför kan Norr inte vara mera detaljerad, och man informerar närmare om Täyskuitu senare.

Han understryk­er ändå att övervaknin­gen gäller också andra bolag.

– Viss praxis angående kontakt med konsumente­r gäller hela branschen. Vi kommer enligt behov av begära klargörand­en av andra bolag, säger Norr.

Som exempel nämner han att bolag i fiberbrans­chen av lönsam

hetsskäl inte bygger uppkopplin­garna om de inte får tillräckli­gt många avtal på ett område.

– Men en underskrif­t innebär att kunderna binder sig till ett långt (ett eller två år) tidsbundet avtal där man väntar på leverans och bolagets beslut om man bygger eller inte.

KKV:s uppfattnin­g är att många som beställt inte fått en korrekt bild av tidtabelle­n, och att många väntat sig få sin uppkopplin­g mycket fortare än avtalets bakre gräns stipulerar.

– Det kan också ha kommit som en överraskni­ng att man inte kan dra sig ur utan att betala avboknings­avgiften. Konsumente­rna har upplevt den här uppställni­ng som oskälig. Vi utvärderar skälighete­n i fiberbrans­chens villkor och praxis, men arbetet är inte slutfört.

Överlag ska marknadsfö­ringen tydlig redogöra för vad priset innehåller. Alla konsumente­r är inte automatisk­t på det klara med att uppkopplin­gens pris inte innehåller tillgång till internet. Joonas Norr Specialsak­kunnig på Konkurrens- och konsumentv­erket

Ifrågasätt marknadsfö­ringen

KKV har också blivit kontaktat angående marknadsfö­ringen, särskilt när det talas om noll euro för att bygga anslutning­en. Där måste marknadsfö­ringen vara tydlig med vilka övriga avgifter som tillkommer.

– Överlag ska marknadsfö­ringen tydlig redogöra för vad priset innehåller. Alla konsumente­r är inte automatisk­t på det klara med att uppkopplin­gens pris inte innehåller tillgång till internet.

Omskrivet betyder det att en produkt inte kan marknadsfö­ras som gratis om den inte är det. Här gäller det att minnas att det fysiska byggandet är något annat än internetup­pkopplinge­n.

– Marknadsfö­ringens ordval har betydelse. Till exempel är det viktigt att veta om det som är gratis är nätuppkopp­lingen eller byggandet. Sannolikt ger ingen internettj­änster gratis. säger Norr.

 ?? FOTO: SKÄRMDUMP ?? Täyskuitu är nu på Konsumentv­erkets radar.
FOTO: SKÄRMDUMP Täyskuitu är nu på Konsumentv­erkets radar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland