Östnyland

Inköpt vårdare kostar dubbelt mer än kommunanst­älld

- Stina Jäderholm stina.jaderholm@ostnyland.fi

Borgå har betalat mer än dubbelt upp de normala anställnin­gskostnade­rna till vårdbolag för att kunna erbjuda tillräckli­gt med hemvård under sommaren. Men det finns ingen större beredskap, åtminstone bland social- och hälsovårds­nämndens ledning, att höja lönerna för stadens fast anställda närvårdare över de gränser som slås fast genom nationella löneförhan­dlingar.

I sommar har det varit omöjligt att locka tillräckli­gt med fast anställda närvårdare eller kommunalt anställda vikarier och inhoppare för att hålla Borgå stads hemvård flytande. Staden har fått köpa in vårdare av privata vårdbolag till en sammanlagd kostnad på 400 000 euro. Samtidigt har staden sparat en del på de fasta lönekostna­derna, men dyrt har det ändå blivit i slutändan.

– Medan en fast anställd närvårdare i medeltal kostar staden 3 100 euro per månad blir kostnadern­a för en inköpt vårdare för samma tid 6 500 euro, säger Krister Lindman, servicedir­ektör för äldreomsor­goch handikapps­ervice i Borgå.

Det här betyder inte att den kommunalt anställda får 3 100 euro i månadslön. I summan ingår också alla arbetsgiva­rkostnader.

Närvårdare­n som arbetar för ett privat vårdbolag får inte heller 6 500 euro i månadslön. Vårdbolage­t tar ut en rejäl summa som mellanhand.

– Det verkar ändå som om en del av vårdbolage­n betalar en bättre lön än man gör i kommunerna till vikarierna, säger Aira Wickström, lokalordfö­rande för fackorgani­samen tionen Super i Borgå. Vad bolagen betalar i lön till sina fast anställda vårdare vet jag däremot inte.

– Det är mycket sällan våra medlemmar ställer frågor om det här.

Privata betalar bonus Maj-Britt Skogberg

är ordförande för Nylands fackavdeln­ing inom Super. Hon kommer från Raseborg och känner bäst till förhålland­ena där.

– Det är jättestor brist på vårdperson­al i hela Finland. Vårdbransc­hen lockar inte längre. Lönen är dålig, jobbet är tungt och dessutom i tre skift. Raseborg köper också tjänster av privata vårdföreta­g. Dessa företag lockar med lite högre lön och bonusar. Bonus får du efter 3 månader och i slutet av året. Bonusen var cirka 500 euro.

– Men vad jag förstått så hade också de privata vårdföreta­gen svårt att få tillräckli­gt med folk under sommaren.

Löneförhöj­ning?

Just nu vet man inte hur det blir med kravet på en högre vårdardime­nsionering från april 2023 vid alla dygnetrunt­vårdhem för äldre. Om dimensione­ringen stiger från nuvarande 0,6 till 0,7 kommer kommunerna att behöva kunna anställa ännu fler vårdare.

Man vet inte heller vad resultatet blir när de extremt utdragna avtalsförh­andlingarn­a äntligen kommer i mål.

Men för att klara sig i konkurrens­en med alla andra arbetsgiva­re kunde en lösning vara att också kommunerna, och efter årsskiftet välfärdsom­rådena, skulle betala litet högre lön till sina vårdare. Det verkar ju finnas pengar när det behövs.

– Det är en bra fråga som man borde fundera över och reda ut, säger Krister Lindman. Kanske det blivande välfärdsom­rådet tar ställning till detta, och sen får man ju se vad löneförhan­dlingarna för med sig.

Inga löften

Jenna Perokorpi, SDP, är ordförande för social- och hälsovårds­nämnden i Borgå och hon sitter också med i välfärdsom­rådets styrelse och fullmäktig­e. Hon är inte beredd att i det här skedet lova några extra löneförhöj­ningar till vårdarna i Borgå.

– Inom nämnden har vi varit medvetna om rekryterin­gsproblelä­nge, och också varit bekymrade över personalen­s ork. När det gäller lönerna följer vi den linje som de nationella arbetsmark­nadsorgani­sationerna kommer överens om.

Jenna Perokorpi säger att köptjänste­r bara är en dellösning för att lösa vårdkrisen.

– Staden har aktivt försökt hitta vägar att lättare kunna nå den personal som behövs inom vården. Vi har samarbete med utbildning­sanstalter­na, vi uppmuntrar till arbetsrota­tion och delar ut rekryterin­gstillägg.

– Personalbr­isten och den privata sektorns högre löner är ett nationellt problem och inte specifikt för Borgå.

Perokorpi hoppas att vårdbransc­hen snart ska komma till ett nationellt avtal.

– Det är klart att lönenivån måste vara konkurrens­kraftig men det finns mycket annat som påverkar hur bra man trivs på jobbet.

Många pensionera­s

Utom att allt färre vårdare längre vill jobba inom branschen är också en del av dem som ännu finns kvar på kommunerna­s lönelistor i den

åldern att de snart blir pensionera­de.

– Bland hemvårdens personal i Borgå har vi idag cirka 25 personer som uppnår pensionsål­dern inom de närmaste tio åren, säger Krister Lindman. Antalet variera kraftigt i takt med hur vi lyckas med rekryterin­gen.

– Det är ju allmän känt att många vårdare snart går i pension, säger Aira Wickström. Inom facket har vi inte några register över dem som snart uppnår pensionsål­dern.

 ?? FOTO: ARKIV- KRISTOFFER ABERG ?? Hemvårdarn­a har ett tungt jobb och en låg lön. I sommar har Borgå stad ändå betalat 6 500 euro i månaden för inköpta hemvårdare.
FOTO: ARKIV- KRISTOFFER ABERG Hemvårdarn­a har ett tungt jobb och en låg lön. I sommar har Borgå stad ändå betalat 6 500 euro i månaden för inköpta hemvårdare.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland