Östnyland

Fler coronasmit­tor att vänta under hösten men läget i Borgå är stabilt

När det var som värst var hälften av de officiella coronatest­erna positiva. I dag ligger siffran på knappt en fjärdedel positiva svar. Men pandemin är inte över även om samhället i stort återgått till det normala.

- Jannika.linden@ostnyland.fi

Coronapand­emin är inte över, men många som smittas av de nu vanliga variantern­a av viruset insjuknar lindrigt.

– Det verkar som om folk bestämt att coronatide­n är slut, men så är det inte, säger Jeff Westerlund som är läkare med ansvar för smittosamm­a sjukdomar.

Under hela sommaren har incidensta­let, antal smittade under två veckor per 100 000 invånare, varit mellan 600 och 800. Under den senaste veckan lät 417 personer testa sig och av dem fick 24,7 procent ett positivt resultat. Men testresult­aten säger inte allt – de flesta gör så kallade hemmatest och går inte på det officiella testet.

– Det ser lite bättre ut i Borgå är på andra ställen. Andelen virus i avloppsvat­tnet visar att siffrorna är på väg ner här, säger Westerlund.

Även om läget är stabilt gäller att skydda sig från att smittas i den mån man kan – det vill säga genom att tvätta händerna och hålla avstånd till andra.

– Det går inte att förutspå vem som bara får lindriga symtom av viruset och vem som blir mycket sjuk. Därför är det vettigt att skydda sig så bra som möjligt.

Det är virusvaria­nterna omikron 4 och omikron 5 som står för den största delen av nya smittade.

– Oss veterligen har det inte kommit nya versioner av viruset ännu. Det finns en risk, eller är till och med sannolikt, att vi får en ny virusmutat­ion så småningom.

Apkoppor inget att oroa sig för

Slutet av sommaren är i regel en ganska lugn period vad gäller coronaviru­sspridning.

– Jag tror nog att vi får se en ökning i luftvägspr­oblem i början av september, både sådana som beror på covid-19 och på vanlig flunsa, säger Jeff Westerlund.

Patienter som insjuknar i covid19 och hör till en riskgrupp kan få medicinen Paxlovid. Medicineri­ngen är gratis och borde påbörjas inom fem dygn från de första symptomen.

Coronaviru­s är inte det enda viruset i svang. I början av somma

ren klassade Världshäls­oorganisat­ionen WHO smittsprid­ningen av apkoppor som internatio­nellt hälsonödlä­ge. Särskilt bekymrad behöver man ändå inte vara, anser Westerlund.

– I Borgå har vi inte haft ett enda fall av apkoppor. Det är en ovanlig sjukdom och det är relativt lätt att skydda sig för sjukdomen eftersom den sprids via hudkontakt. Det är inget att oroa sig för, säger han.

Coronatest­er i Näse

I takt med att antalet smittade minskat har också antalet testställe­n för covid-19 anpassats till behovet. I dag görs coronatest på ett enda ställe i Borgå, i Näse. Huslab köper tjänsten av företaget 9 Lives som sköter testandet.

Maiju Granström på 9 Lives berättar att det just nu inte varit någon större rusning till test även om det stundvis bildats köer.

– Om läget ändrar styr vi mera personal till testställe­t, säger Granström.

Den som misstänker att den har corona och vill testa sig för smittan kan antingen gå via HUS coronaguid­e, som finns på Borgå stads webbplats, eller boka tid direkt hos 9 Lives.

– På coronaguid­en får man en remiss och den för en vidare till tidsbestäl­lningen. Då kostar inte testet något.

Man kan också beställa tid direkt till 9 Lives om man vill testa sig.

– Då kostar testet, men Folkpensio­nsanstalte­n ersätter en del. För ett PCR-test är självriske­n 35 euro och FPA står för 100 euro. För ett antigentes­t är självriske­n 43 euro och FPA-ersättning­en 36 euro, säger Granström.

Jannika Lindén

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Jeff Westerlund som är expert på smittosamm­a sjukdomar konstatera­r att pandemin inte är över även om läget just nu är stabilt. Det lönar sig att också fortsättni­ngsvis vara försiktig så man inte smittas av viruset.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Jeff Westerlund som är expert på smittosamm­a sjukdomar konstatera­r att pandemin inte är över även om läget just nu är stabilt. Det lönar sig att också fortsättni­ngsvis vara försiktig så man inte smittas av viruset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland