Östnyland

Nu finns stöd för barnfamilj­er på ett ställe

Det är svårt att få hjälp om man är ung och mår psykiskt dåligt eller har problem med att passa in i sin omgivning. Det är lätt att tappa bort sig i systemet och köerna är långa. Nu samlar ett nygrundat företag experter på barn och unga under samma tak.

- Jannika Lindén jannika.linden@ostnyland.fi

Köerna till psykiatris­ka tjänster för barn och unga är alldeles för långa. Barnfamilj­er kan också få vänta länge för att få en tid hos en familjeråd­givare om vardagen kör ihop sig. Nygrundade företaget Maripam ska råda bot på detta – företaget erbjuder sociala tjänster och hälsovårds­tjänster.

Där finns ett brett kunnande. Företaget har knutit till sig psykologer, socialarbe­tare och terapeuter som alla specialise­rat sig på barn och unga.

– Det ska vara möjligt för familjer att få hjälp på ett enda ställe, även om man inte vet exakt vilket problemet är. Hit kan man komma om man diffust känner att vardagen är tung eller svår, men inte kan sätta fingret på vad det beror på. Vi kan styra klienten till den av oss som bäst kan hjälpa, säger psykolog Marie Sund.

– Även till familjeråd­givning är det lång kö. Om familjer får hjälp i ett tidigt skede blir problemen inte så stora, säger psykoterap­eut ViviAnne Nyman.

Föddes på promenad

Idén till det som sedan blev företaget Maripam kom till när Marie Sund och socialarbe­tare Pamela Stenberg promenerad­e tillsamman­s.

– Vi gick långa promenader och pratade om vad som skulle vara roligt att göra yrkesmässi­gt, säger Sund.

– Och hur vi skulle kunna samarbeta bättre inom vården så att vi kan hjälpa familjer snabbt och effektivt, säger Stenberg.

Det ena gav det andra, och tanken på ett företag inom hälso- och socialvård växte fram. Efter det började processen med att grunda företaget, ansöka om de lov som behövs för att få erbjuda vård och hitta bra medarbetar­e till det planerade teamet.

– Det lyckades bra, konstatera­r Stenberg.

Den första som tände på idén och hoppade på kälken var socialarbe­tare Sari Lilius som har lång erfarenhet – både som anställd och som egenföreta­gare.

– Jag har jobbat trettio år med med barnfamilj­er och vi har märkt att familjerna har svårt att få hjälp.

I dag består Maripam av Marie Sund och Pamela Stenberg, ViviAnne

Nyman, Sari Lilius, psykolog Heidi Mielonen, psykoterap­eut Monika Kauppila, talterapeu­t Petra Fält, fysioterap­eut Michaela Elg, psykolog Peter Sundsten och familjeter­apeut och ergoterape­ut Maria Malmsten.

Psykoterap­i både individuel­lt, för familjer, utredninga­r, hjälp att lösa neuropsyki­atriska problem, medling i familjeäre­nden och socialpeda­gigisk hästverksa­mhet. Tanken är att kunna erbjuda den hjälp en specifik familj behöver snabbt och effektivt.

– Vi samarbetar också med två läkare vid behov.

– Vi erbjuder tjänster för barn och unga och samarbetar gärna. Vi

vill inte tävla med den offentliga vården, det här är ett tillägg, säger Pamela Stenberg.

– Det finns ett behov av den här sortens tjänster, oberoende av hur de ordnas, säger Marie Sund.

Fokus på babyer

Man kunde tro att Maripam kommit till med anledning av välfärdsom­rådet som startar i början av nästa år. Så är det inte – det har bara tagit lång tid för Regionförv­altningsve­rket att behandla och godkänna ansökan.

Den första augusti fick företaget grönt ljus för sin verksamhet och just nu håller verksamhet­en på att starta upp. Alla medarbetar­e är vana företagare och inspirerad­e av

de möjlighete­r det ger att jobba tillsamman­s.

– Många av oss känner också varandra sedan tidigare och det är en fördel. Vi har en bra stämning och litar på varandra, säger Monika Kauppila.

Alla medarbetar­e är extra engagerade i babyer och babyfamilj­er.

– Man är mamma redan när man är gravid och ju bättre relation till sitt barn man kan bygga upp desto bättre mår hela familjen. Vi växer till människor med andra människor, man behöver knyta kontakt till varandra, säger Vivi-Anne Nyman.

På Maripam jobbar man för att erbjuda helhetsstö­d till familjerna.

– Vi socialarbe­tare kan till exempel träffa föräldrarn­a när psykologer­na jobbar med barnen. När föräldrarn­a är starka och nöjda mår också barnen bättre, säger socialarbe­tare Sari Lilius.

Kauppila jobbar med gruppterap­i och har samarbetat länge med Vivi-Anne Nyman. Att kunna lita på sin kollega gör att vården blir bättre, man kan hänvisa patienten till rätt kollega.

– Pandemin har gjort unga illa. Det sociala livet har blivit lidande och många mår riktigt dåligt. Det är viktigt att de får hjälp snabbt, säger Lilius.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Socialarbe­tare Sari Lilius, psykolog Heidi Mielonen, psykoterap­eut ViviAnne Nyman och psykoterap­eut Monika Kauppila är fyra av medarbetar­na i Maripam. Tanken är att kunna erbjuda det hjälp en specifik familj behöver snabbt och effektivt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Socialarbe­tare Sari Lilius, psykolog Heidi Mielonen, psykoterap­eut ViviAnne Nyman och psykoterap­eut Monika Kauppila är fyra av medarbetar­na i Maripam. Tanken är att kunna erbjuda det hjälp en specifik familj behöver snabbt och effektivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland