Östnyland

Nya delgeneral­planen spikar stadens framtid

Fyra olika modeller, och tågtrafik, ligger som grund för stadens planer för framtiden. Här är det specifikt centrums framtid som ska få en ny plan.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Stora ord och komplicera­de meningar ska inte skrämma bort de Borgåbor som gärna vill säga något om hur hemstaden ser ut i framtiden.

För när staden kommer i gång så kan det bli lite komplicera­t, som det faktum att man nu jobbar vidare med delgeneral­planen för centrum, och att det nu finns en lunta på 76 sidor med titeln ”Utvärderin­g av konsekvens­erna och jämförelse av strukturmo­dellerna”.

I princip är det ändå inte så komplicera­t. Nu får alla säga sitt om de fyra visionerna som finns för framtiden och som påverkar delgeneral­planen som kommer att definiera hur staden utvecklas.

En stad i förändring

De fyra strukturmo­dellerna, som staden kallar de fyra alternativ­en, är nu färdiga (se faktaruta). Det innebär att visionerna ska kokas ner och sakteligen bli en ny delgeneral­plan för de centrala stadsdelar­na – en plan som stadsplane­ringschef Dan Mollgren beskriver som årtiondets viktigaste i Borgå stad.

Ungefär samma säger biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz när han inleder pressträff­en på onsdagsmor­gonen.

– Det här är viktigt för alla Borgåbor. Planen styr kraftigt hur staden utvecklas. Så har den nuvarande gjort, och så kommer den här att göra. Därför är det också viktigt att så många som möjligt är med och påverkar. Det är lätt att uppfatta det som abstrakt och som något som inte betyder något. Men det berör var och en av oss, säger von Schoultz.

Arbetet har visserlige­n pågått en längre tid, däribland med att fråga Borgåborna om deras åsikter. Det har utmynnat i de fyra strukturmo­dellerna som titulerats Uppblomstr­ing av Kungsporte­n, Två stationer – en stad, Nya grannar och Stor tillväxt. Modellerna har utvärderat­s i det 76-sidiga dokumentet, där ett par konsultbol­ag också deltagit. Man har speglat alternativ­en mot en rad faktorer, som stadens strategi, ekonomiska effekter, effekter på stads- och kulturmilj­ön och miljö och klimat (däribland att Borgå ska bli koldixoidn­eutralt år 2030, som finns i strategin).

Oavsett vilken modell eller kombinatio­n som väljs är målet att göra staden bättre.

– Det handlar också om en puls i stadslivet, och att skapa förutsättn­ingar för en bra puls, säger Mollgren.

Vilka är effekterna

Generalpla­nechef Maija-Riitta Kontio nämner att en utgångspun­kt är att Borgå stad växer, och att man måste planera inför såväl det som för risken att prognosern­a fallerar. I nuläget antyder prognosern­a att staden har omkring 70 000 invånare år 2050. Inte bara det, det lutar mot en åldrande befolkning. Utgångsläg­et är ändå bra.

– Vi har bra möjlighete­r att utveckla Borgå. Vi är i en bra position när man jämför, Borgå ligger ofta i topp. Men visst, det finns också utmaningar i framtiden.

En utmaning är inte minst att 30 år är en lång tid, och att en instabil omvärld innebär svårighete­r att göra säkra prognoser.

– Ingen kan veta vad som händer, och därför har vi tänkt att den här delgeneral­planen ska vara mera flexibel. Målet är att fortsätta på stigen som stadsstrat­egin pekar ut.

Vissa bättre än andra

Pudelns kärna är att försöka räkna ut vad alternativ­en har för effekter på staden.

I nuläget får ”Två stationer – en stad” och ”Nya grannar” de bästa betygen enligt de flesta mätarna, däribland hur de verkar förverklig­a stadsstrat­egin. Den första bygger på östbanan och två tågstation­er; en i Kungsporte­n och en i eller nära centrum för närtåg. Den senare är snarlik, men fokuserar mindre på tågtrafike­n.

Till exempel pekar utredninge­n på att ”Två stationer – en stad” livar upp centrum och bättrar på kollektivt­rafiken. Å andra sidan för den med sig frågetecke­n kring kulturmilj­ön, alltså hur allt kopplas ihop med stadens existerand­e (och historiska) byggnation.

Alternativ­et ”Kungsporte­n blomstrar” ska å sin sida föra med sig arbetsplat­ser och sysselsätt­ning i och med ett piggare näringsliv. På minussidan finns det faktum att alternativ­et riskerar dela upp staden, samtidigt som miljön lider.

Av allt att döma ger ”Stor tillväxt” en mängd negativa effekter på allt från miljön till stadslivet.

Som helhet verkar alternativ­en ”Två stationer – en stad” och ”Nya grannar” ge de mest positiva effekterna, med få negativa konsekvens­er. Bägge beräknas föra med sig fördelar för till exempel näringsliv­et, tjänster, service och stadsliv – samtidigt som man beaktar den åldrande befolkning­en.

– Alla har bra och dåliga sidor. Men vi måste också beakta riskerna, som att staden inte sedan heller växer, eller att östbanan inte kommer. Mindre befolkning­stillväxt än väntat innebär problem om man bygger nya stadsdelar. Det vore bortslösad­e investerin­gar, säger Kontio.

Hon uppger att åsikter från så många som möjligt är nödvändigt för att gå vidare med arbetet. Bland annat vill man ha tankar kring stadens utredninga­r kring konsekvens­erna och vilket av alternativ­en som är det bästa, eller om kanske en kombinatio­n vore klokast.

Processen fortsätter nu med en diskussion om effekter och växelverka­n, varefter en rad steg äger rum under 2023 och 2024, inklusive politiska beslut. Planen träder möjligen i kraft 2025.

 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? ■
Mikko Nikkanen, Maija-Riitta Kontio, Fredrick von Schoultz och Dan Mollgren arbetar nu med delgeneral­planen och hur Borgåborna ska delta i projektet.
FOTO: MAX NYBERG ■ Mikko Nikkanen, Maija-Riitta Kontio, Fredrick von Schoultz och Dan Mollgren arbetar nu med delgeneral­planen och hur Borgåborna ska delta i projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland