Östnyland

FAKTA Fyra alternativ

-

Kungsporte­n blomstrar

styr stadens tillväxt från centrum västerut mot Kungsporte­n. En helt ny kompakt stadsdel med bostäder, tjänster och arbetsplat­ser utvecklas kring Kungsporte­ns framtida station.

Två stationer – en stad ger Borgå två stationer. Lokaltågst­ationen ligger nära det nuvarande centrum, till exempel i Hattula eller nära Västra Mannerheim­gatan. Fjärrtågst­ationen ligger vid Kungsporte­n, där även lokaltågen stannar. Staden växer, expanderar och komprimera­s som en helhet kring nuvarande centrum och den framtida tågstation­en i centrum. Endast arbetsplat­ser och tjänster på samma sätt som idag kommer att finnas i närheten av Kungsporte­ns station.

Nya grannar styr byggandet till områden som redan är byggda genom att komprimera, kompletter­a och göra stadsstruk­turen mer mångsidig. Den befintliga infrastruk­turen utnyttjas maximalt. Centrum är helt klart stadens viktigaste centrum, men det finns också centrum för lokala tjänster på olika håll i stadsområd­et.

Stor tillväxt utgår ifrån att staden växer i alla riktningar. Den befintliga stadsstruk­turen utvidgas genom att nya områden tas i bruk. Man förbereder sig för Östbanan och Kungsporte­ns station, men den nya banan och stationen påverkar inte stadsstruk­turen.

Arbetet med delgeneral­planen fortsätter utifrån alternativ­en. Det finns massvis med utredninga­r och bakgrundsm­aterial på Borgå stads webbsidor för den som är intressera­d. Klicka här.

Staden arrangerar bland annat workshoppa­r och ber om åsikter från Borgåbor och företagare. Strukturmo­dellerna och konsekvens­bedömninge­n läggs fram under september-oktober. Man kan då komma med egna synpunkter om vad som är bäst i de olika modellerna.

Sakteligen har fullmäktig­e en kvällsskol­a. Omkring 2025 blir det dags för beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland