Östnyland

Nytt cykeltak vid sjukhuset snart klart

En majoritet av de anställda vid Borgå sjukhus bor inom en radie på två kilometer från sin arbetsplat­s. Därför är cykeltaket vid huvudingån­gen en välkommen nyhet. Bygget har ändå

- Drabbats av många förseninga­r. Stina Jäderholm stina.jaderholm@ostnyland.fi

Det var meningen att cykeltaket skulle stå klart redan för ett år sedan.

– I fjol höstas skulle bygget vara färdigt men byggarna har haft stora problem med materialle­veranserna, säger Ingemar Borgman, fastighets­chef vid HUS-Lokalcentr­al. Nu hoppas vi att allt ska stå klart om ungefär en månad.

Cykeltaket ska ge plats för ungefär etthundra cyklar och där kommer att finnas tillgång till kompressor­er, pumpar och andra viktiga cykelverkt­yg, visserlige­n bakom lås och bom för alla andra än för dem inom personalen som har passerkort.

Många sjukhusans­tällda cyklar till jobbet och ännu fler bor på lämpligt cykelavstå­nd.

– Jag blev själv förvånad när en undersökni­ng visade att en majoritet av de anställda vid Borgå sjukhus bor inom en två kilometers

radie från sin arbetsplat­s, säger Ingemar Borgman.

Laddningsp­latser

Samtidigt med cykeltaket byggs också en plats för stora behållare för bland annat sand, mull och kvistar som ska bli flis. De här behållarna får ett insynsskyd­d i samma stil som cykeltaket.

– Tidigare förstörde sandsilon och stora flyttflak utsikten för dem som närmade sig sjukhuset, säger Ingemar Borgman. Nu kommer de att vara mer i skymundan.

Sjukhuset har också satsat på laddningsp­latser för elbilar.

– Borgå sjukhus var faktiskt det första av HUS sjukhus med laddningsm­öjligheter, säger Ingemar Borgman. Just nu har vi fyra laddningsp­latser för kunder och litet fler för personalen­s behov. Dessutom har vi en reserverin­g för tio platser till, en reserverin­g som förhoppnin­gsvis kan förverklig­as nästa sommar.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Snart står det klart, cykeltaket vid Borgå sjukhus.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Snart står det klart, cykeltaket vid Borgå sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland