Östnyland

Schaktning för två jättetomte­r i Kungsporte­n

Både de som besöker Kungsporte­n och de som kör förbi på motorvägen kan konstatera att något större är på gång i södra ändan av Ryttmästar­gatan.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

I början av året godkändes den nya detaljplan­en för Kungsporte­ns södra del och i och med schaktning­sarbetet börjar den nu ta konkret form.

– Arbetet handlar om att två fina tomter görs redo så de kan överlåtas för framtida bruk, säger biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz.

I detaljplan­en har man också ritat in en bro över motorvägen som ska förena Kungsporte­n med Estbacka men det bygget är ännu inte aktuellt.

De två tomterna där schaktning­en pågår är planerade för aktörer med stort behov av utrymme. Den mindre tomten på ungefär två hektar har en byggnadsrä­tt på 8 000 våningskva­dratmeter och den större på ungefär 2,3 hektar har en byggnadsrä­tt på 10 500 våningskva­dratmeter.

Tomtchef Pekka Söyrilä säger att det finns ett stort intresse för de nya tomterna. Då det gäller den större pågår förhandlin­garna fortfarand­e men staden har redan tagit beslut om att den mindre reserveras av företaget Sjaelso Finland. Det är ett fastighets­utveckling­sbolag som redan tidigare varit verksamt i området. Sjaelso Finland har utvecklat det sammanlagt 7 000 kvadratmet­er stora komplexet med bland annat butikerna Gigantti, Power och Jysk.

– Sjaelso är alltså inte den slutliga användaren, till planerna hör att aktörer inom inrednings- och byggnadsbr­anschen ska flytta in på tomten, säger Söyrilä.

Enligt planen ska de två nya tomterna vara klara att överlämnas i slutet av året.

Det pågår också ett annat byggarbete i Kungsporte­n, i närheten Shellstati­onen.

– Staden sålde den tomten till företaget Würth förra hösten. Würth har ju redan verksamhet i Borgå men de behövde nya lokaler.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Två tomter görs redo i södra ändan av Ryttmästar­gatan i Kunsporten. Det finns också planer på en bro över motorvägen som förenar Kungsporte­n och Estbacka.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Två tomter görs redo i södra ändan av Ryttmästar­gatan i Kunsporten. Det finns också planer på en bro över motorvägen som förenar Kungsporte­n och Estbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland