Östnyland

Wenla, Lennox, Mathilda och Ivar uppskattar sitt äpple

Ett äpple om dagen håller doktorn borta – eller ser åtminstone till att blodsocker­nivån inte sjunker för lågt. Nu får eleverna i Borgåskolo­rna mellanmål de dagar då skoldagen blir extra lång.

- Jannika Lindén jannika.linden@ostnyland.fi

– Det här är första gången vi får äpple till mellanmål, säger Lennox Nordström i klass 4c i Kvarnbacke­ns skola.

Det är inte så konstigt eftersom terminen är inne på tredje veckan och eleverna i klassen har rätt till mellanmål en dag i veckan, på tisdagar.

– Förra veckan var det en mandarin, säger Wenla Lehto.

Alla elever i grundskolo­r och gymnasier i Borgå får från om med det här läsåret mellanmål i skolan under extra långa skoldagar. Om skolan slutar senare än klockan 14 är eleverna berättigad­e till mellanmål. Klass 4c har gymnastik de sista lektionern­a på tisdagen, så det extra mellanmåle­t kommer väl till pass.

Lennox Nordström, Wenla Lehto, Ivar Andersson och Mathilda Aarnio gillar sin nya mellanmåls­förmån.

– Jag tycker om frukt, säger Wenla Lehto.

– Det är bra med frukt, men det är ganska lite med en, man borde få två. Men det här är bättre än ingenting, säger Ivan Andersson.

Klassen äter skollunch vid 11.30 och det har hunnit börja kurra i magen när mellanmåls­frukten delas ut 13.15. Den här tisdagen serverades pasta och köttfärsså­s, så kurret var inte så stort som det kunde ha varit – alla fyra har ätit ordentligt av den uppskattad­e rätten.

Inte många långa dagar

I Kvarnbacke­ns skola, med elever i förskolan och klasserna 1–6, är långa skoldagar inte särskilt vanliga.

– Som tanke och princip är det goda nyheter att eleverna får mellanmål, men vi har inte så många klasser med sena eftermidda­gar, säger rektor Lena Törnqvist.

I Kvarnbacke­ns skola har fem undervisni­ngsgrupper i veckan rätt till mellanmåls­frukten.

– Det är 116 elever sammanlagt och per dag som flest 48 elever, två grupper.

I och med att eftis håller till i matsalen på eftermidda­gen när det är mellanmåls­dags får Kvarnbacke­ns elever sin frukt i klassen.

– Så här i början är det en utmaning att komma på hur vi ska dela ut frukten, speciellt i grupper som inte jobbar klassvis.

– Barnen äter sin frukt ute på skolgården under rasten, och vi samlar skräpet i en biopåse. Det verkar vara en fungerande rutin, säger Törnqvist.

På gården har fjärdeklas­sarna hunnit tugga i sig halva äpplet.

– Det är bra att vi får en frukt, jag var redan lite hungrig, säger Mathilda Aarnio.

Vart sätter ni skrottet?

– I roskis, svarar alla fyra med en mun.

Bra med mellanmål

Bildningsd­irektör Sari Gustafsson kan berätta att de nya mellanmåls­rutinerna fungerar fullt ut i alla stadens 24 skolor under den här veckan.

– Det har länge funnits en beställnin­g på mellanmål och nu har vi fått i gång det, säger hon.

Det är stadsfullm­äktige i Borgå som fattat beslut om att bjuda elever med långa skoldagar på mellanmål. Sari Gustafsson ser mellanmåle­t som en mycket positiv förändring.

– När dagen blir längre behöver man lite extra energi. Vi vet att man kan vara ganska hungrig på eftermidda­gen, speciellt om man äter skolmat vid 11-tiden.

Alla skolor ordnar med mellanmåls­rutiner som det passar bäst.

Tills vidare serveras en sorts frukt per dag till alla elever – förutom om eleven har en specialdie­t som utesluter någon frukt.

– Pedagogisk­t är det också bra med ett mellanmål på eftermidda­gen. När blodsockre­t sjunker blir man rastlös. Det blir säkert lugnare i klasserna nu, säger Gustafsson.

 ?? TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- ?? Eleverna äter sin mellanmåls­frukt på skolgården under rasten. Från höger Lennox Nordström, Ivar Andersson, Mathilda Aarnio och Wenla Lehto.
TOFFER ÅBERG FOTO: KRIS- Eleverna äter sin mellanmåls­frukt på skolgården under rasten. Från höger Lennox Nordström, Ivar Andersson, Mathilda Aarnio och Wenla Lehto.
 ?? ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Borgå stad bjuder alla elever i grundskolo­rna och gymnasiern­a på mellanmål de dagar som skoldagarn­a är extra långa.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Borgå stad bjuder alla elever i grundskolo­rna och gymnasiern­a på mellanmål de dagar som skoldagarn­a är extra långa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland