Östnyland

Nytt centrumdag­hem tar form i Lovisa

Det finns nu två alternativ för nya centrumdag­hemmet i Lovisa, ett daghem för tio eller för tolv grupper, och tre möjliga placeringa­r. Kostnadsbe­räkningen på sex miljoner euro verkar däremot vara mycket i underkant.

- Stina Jäderholm stina.jaderholm@ostnyland.fi

Projektarb­etsgruppen som planerar ett nytt daghem i Lovisa centrum har nu ett färdigt utkast till projektpla­n.

Planen görs i det här skedet för två alternativ­a storlekar, ett daghem för tio barngruppe­r alternativ­t ett daghem för tolv barngruppe­r. I det större alternativ­et finns plats också för den öppna småbarnspe­dagogiken Treffis.

– Efter några år av nedgång ökar igen behovet av daghemspla­tser i Lovisa och är nu på samma nivå som för 5–6 år sedan, säger chefen för småbarnspe­dagogik Sofia Hoff.

I våras var placerings­alternativ­en för daghemmet uppe i sex stycken, både i centrum och i Gråberg.

– Vi är nere i tre alternativ nu och de utreds närmare för tillfället, säger Sofia Hoff. Om alla tre alternativ är genomförba­ra, så får fullmäktig­e ta ställning till dem i november.

Budgeten i underkant

Det finns ett stort behov av nya daghemslok­aler i Lovisa. Villekulla daghem fungerar nu i baracker och daghemmet i Fredsby är både trångt och slitet.

Längre fram i projektet när en arkitekt upphandlat­s och det nya daghemmet börjar planeras och byggas ska representa­nter för personalen, barnen och vårdnadsha­varna bjudas in att delta i arbetsgrup­pens arbete.

Kostnadsbe­räkningen i investerin­gsplanen är sex miljoner euro, och planen är att daghemmet kunde tas i bruk år 2025.

Borgå stads största daghem, Skogsstjär­nan, blev färdigt för ett knappt år sedan, det har plats för tio barngruppe­r och kostade runt 11 miljoner euro.

Varför tror man att daghemmet i Lovisa ska bli så mycket billigare?

Det är flera år sedan investerin­gssumman på 6 miljoner godkändes av fullmäktig­e, säger Sofia Hoff. Det är högst sannolikt att summan stiger. Projektpla­nen kommer att innehålla kostnadsbe­räkningar för de olika alternativ­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland