Östnyland

Storprojek­t ska trygga både vatten och avlopp på Emsalö

På Emsalö har man tidvis kämpat med riktigt dåligt vattentryc­k. Men en förbättrin­g är på kommande då Borgå vatten planerar att dra både ny vattenledn­ing och nytt förbindels­eavlopp till ön. Projektet har en prislapp på knappa 1,5 miljoner euro.

- Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

För Emsalöbon Johan Nyholm kommer Borgå vattens planer som en god nyhet. Han uppger att han själv inte har haft några allvarliga problem med vattentryc­ket i år, men annat var det i fjol.

– Tidvis var det riktigt illa. Ett konkret exempel är att man ofta själv fick hålla i duschknapp­en då trycket inte räckte till. Jag stod också rätt så ofta och vattnade trädgården på natten eftersom det inte lyckades under dagen, säger Nyholm.

Det har varit en återkomman­de huvudvärk, men förra årets torka ledde till större problem än vanligt.

– Överraskan­de nog var det bättre i år, men under vissa veckoslut, speciellt vid midsommare­n, var vattentryc­ket inget vidare.

Företagare­n John Rönnholm vid konferensh­otellet Poukama är inne på samma spår.

– Visst har vi också råkat ut för samma problem. Diskmaskin­erna stannar nog upp under varma sommarveck­oslut när hela öns befolkning slår på kranarna samtidigt. Det händer inte så ofta men visst leder det till en liten panik varje gång innan man minns vad det beror på, säger Rönnholm.

Inom några år lär läget bli bättre, om Borgå vattens planer förverklig­as. Enligt projektche­f Suvi Niini är det meningen att de nya ledningarn­a, som dras från Hermansö reningsver­k via havet, ska börja byggas 2024.

Nytt förbindels­eavlopp

Problemen med vattentryc­ket är ändå inte den huvudsakli­ga orsaken till planerna för Emsalö. Just nu sköts avloppshan­teringen på ön av nio mindre satsrening­sverk som ligger utspridda i byarna. I ett satsrening­sverk renas vattnet, som namnet säger, en viss sats i taget.

Men kapacitete­n räcker snart inte till.

– Reningsver­ket vid Holsteinsg­ränden på norra Emsalö är överbelast­at och situatione­n kommer att bli värre i takt med att invånarant­alet ökar och det byggs nya fastighete­r, säger Niini.

Genom att dra ett förbindels­eavlopp till Hermansö ska det problemet lösas.

– Det nya avloppet byggs med framtiden i tankarna. Det vill säga att också de andra mindre reningsver­ken på ön stegvis kan tas ur bruk. Det nya förbindels­eavloppet kommer alltså att ha en sådan kapacitet att det täcker hela öns behov i framtiden.

Att dra en ny vattenledn­ing i samband med det nya avloppet kändes logiskt.

– Jag vågar inte lova att alla problem med vattentryc­ket åtgärdas men en ny vattenledn­ing lär bättre trygga vattentill­förseln också under tider då förbruknin­gen når sin topp, säger Niini.

❞ Diskmaskin­erna stannar nog upp under varma sommarveck­oslut när hela öns befolkning slår på kranarna samtidigt. John Rönnholm

Dyrt vatten i skärgården

Det är grovt sagt dubbelt dyrare att ansluta sig till vattennäte­t i skärgården.

– Vattnet är redan dyrt så man vill ju ogärna se en höjning i priset. Taxan gick redan ner en aning så jag hoppas att det kommande projektet inte leder till en ny prishöjnin­g för kunderna, säger Nyholm.

På den fronten kommer Niini med lugnande besked.

– Taxan påverkas nog inte av ett enskilt projekt.

Också Rönnholm har grubblat över det höga vattenpris­et i skärgården.

– Vi lär ha bland det dyraste vattnet i hela Finland. Det utgör en betydande utkomst för oss. Företaget

har visserlige­n vidtagit åtgärder för att spara vatten, rent tekniskt, men jag kan till exempel inte påverka hur mycket vatten våra kunder använder.

Överlag ser Nyholm och Rönnholm positivt på planerna att dra nya ledningar till Emsalö.

– Att man utvecklar vattennäte­t på Emsalö ger en positiv signal och det finns en hel del yrkeskunsk­ap på Borgå vatten, säger Nyholm.

– Vi har länge velat koppla vårt avlopp till det kommunala eftersom det lokala reningsver­ket är dyrt, så det här låter ju väldigt positivt, säger Rönnholm.

Affärsverk­et Borgå vattens direktion behandlar planen på tisdag den 30 augusti.

 ?? ABERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ?? ■
Ett nytt förbindels­eavlopp planeras från Hermansö reningsver­k till norra Emsalö. Man planerar också att samtidigt dra en ny vattenledn­ing till ön.
ABERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ■ Ett nytt förbindels­eavlopp planeras från Hermansö reningsver­k till norra Emsalö. Man planerar också att samtidigt dra en ny vattenledn­ing till ön.
 ?? ASANTI FOTO: ARKIV/LAURI ?? ■
Johan Nyholm har lagt märke till det dåliga vattentryc­ket som tidvis plågar Emsalöborn­a.
ASANTI FOTO: ARKIV/LAURI ■ Johan Nyholm har lagt märke till det dåliga vattentryc­ket som tidvis plågar Emsalöborn­a.
 ?? FOTO: ARKIV/PETRA LIND ?? ■
John Rönnholm vid konferensh­otellet Poukama grubblar över de höga vattenpris­erna i Skärgården.
FOTO: ARKIV/PETRA LIND ■ John Rönnholm vid konferensh­otellet Poukama grubblar över de höga vattenpris­erna i Skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland