Östnyland

Riktigt rika slösar på resurser, medan vi vanliga sparar och sorterar

-

Man vill ju tro och hoppas på att också de rika sorterar, men vilken nytta har sådana små åtgärder jämfört med utsläppen av deras privatflyg? Man börjar fundera på frågan om det finns någon logik bakom deras livsstil.

I slutet av juli skrevs det både i internatio­nella och inhemska medier om hur realitystj­ärnan och företagarm­iljardören Kylie Jenner använde sitt privatplan för en flygtur som varade i knappa 20 minuter. Det räckte inte länge innan Jenner fick hård kritik på sociala medier om hur hon inte överhuvudt­aget tänker på hur hennes pompösa livsstil har negativa konsekvens­er för klimatförä­ndringen, och hon stämplades snabbt som en ”klimatkrim­inal på heltid”.

”Varför sorterar vi, medan rika flänger och far hur de vill” och ”hur kommer det sig att de inte behöver bry sig medan vi använder sugrör av papper i stället för plast” är ofta förekomman­de frågor som folk ställer på sociala medier.

Jenner är långt från den enda kändisen som håller på så här. Ett twitterkon­to som heter Celebrity jets följer med och rapportera­r om hur världsstjä­rnor och andra rika personer flyger med sina privatplan. Det visar sig att det inte är alls ovanligt för dem att flyga sträckor som inte varar längre än några tiotals minuter. Här väcks frågan om varför riktigt rika väljer att flyga dessa sträckor i stället för att ta bil? Samma färd med bil skulle orsaka en bråkdel av den andel utsläpp som privatplan­et förorsakar. Visst sparar de några minuter med att flyga, men mängden resurser som krävs för flygturen jämfört med bilturen är enorm. Gör de det endast för att kunna visa upp sin glamorösa livsstil på sociala medier? Det verkade ju vara Kylie Jenners motivering, med ett Instagram-inlägg i form av en bild på henne och sitt barns pappa; ”vill du ta ditt eller mitt?” står det i bildtexten medan paret poserar mellan två privatplan.

För inte så länge sedan förbjöd EU bland annat sugrör av plast. Övergången från plastprodu­kter till papper sker konstant, och ganska snabbt. Det talas också hela tiden om hur viktigt det är att sortera. Sortera ditt plastavfal­l. Sortera papper. Sortera bioavfall. Man vill ju tro och hoppas på att också de rika sorterar, men vilken nytta har sådana små åtgärder jämfört med utsläppen av deras privatflyg? Man börjar fundera på frågan om det finns någon logik bakom deras livsstil. Statistike­n visar att de här korta flygresorn­a förorsakar lika stora mängder utsläpp som endast en genomsnitt­lig persons ekologiska fotavtryck är om året.

Det är förståelig­t att folk hakar upp sig på ämnet, och det är förväntat att de blir upprörda med tanke på hur stort problem klimatförä­ndringen är. Klimatkris­en har under de senaste åren varit högt uppe på listan av vilka samhällspr­oblem som oroar oss mest. Nu börjar vi också se konkreta exempel på hurdana kriser klimatförä­ndringen orsakar; regioner brinner upp, vattnet tar slut och väderförhå­llandena blir allt mer extrema.

Jag tror att många vill sträva efter en så ekologisk livsstil som möjligt, med tanke på hur allvarlig klimatkris­en är. Men hur ska folk hitta motivation att satsa på en mer hållbar livsstil när vi är medvetna om att det finns personer som drastiskt höjer på det genomsnitt­liga ekologiska fotavtryck­et, med så pass onödiga val som att åka privatplan i stället för bil? Det känns ju inte så lockande eller nödvändigt att själv sortera och välja klimatvänl­igare alternativ.

 ?? Lina.larsson@ostnyland.fi ?? Lina Larsson
Lina.larsson@ostnyland.fi Lina Larsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland