Östnyland

Ny iakttagels­e: Hindhårvar­gen sprang över Oljevägen

Vargen som observerad­es flera gånger under veckoslute­t i Hindhår har åtminstone tillfällig­t förflyttat sig i sydvästlig riktning.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ostnyland.fi

Den unga vargen som verkar påfallande orädd för både människor och fordon sågs för första gången i Hindhår på lördagen av Charlotta och Roger Sandström. Därefter har den synts flera gånger i närheten av byn, senast på tisdagskvä­llen. Under sin tid i Hindhår har vargen lyckats fälla åtminstone ett hjortdjur och även jagat katter och svanar.

Då vargen kommit i närheten av människor har den inte haft någon brådska att avlägsna sig och på grund av det här orädda beteendet har polisen bett Borgå jaktvårdsf­örening om handräknin­g. Föreningen har tillstånd att försöka skrämma vargen med smällpatro­ner och hundar men hittills har man inte lyckats komma i närheten av vargen.

Verksamhet­sledare Joa Bergqvist säger att man ändå fått in så många observatio­ner att man lyckats följa vargens rörelser.

– Redan i dag har vi fått två observatio­ner, för en halv timme sen sågs den springa över Oljevägen, berättade Bergqvist vid middagstid på torsdagen.

Även om vargen flyttat sig några kilometer i sydvästlig riktning från Hindhår kan man enligt Bergqvist ännu inte vara säker på fortsättni­ngen.

– Sådana här sträckor är inte särskilt långa för en varg. Vi får följa med läget, kanske är den på väg bort från östnyland eller kanske kommer den tillbaka.

Om vargen åter dyker upp på någon gårdsplan är man på Borgå jaktvårdsf­örening redo att rycka ut.

– Vi vill göra vargen människo

skygg igen så att den håller sig djupare in i skogen.

Bergqvist påminner om att ifall man möter vargen på nära håll bör man ringa nödnumret 112. Om man däremot ser vargen på avstånd och situatione­n inte känns hotfull kan man dessutom ringa jaktvårdsf­öreningen på numret 041 468 1814. Då har medlemmarn­a chansen att snabbt komma till platsen och försöka skrämma bort vargen.

 ?? FOTO: CHARLOTTA SANDSTRÖM ?? ■
Vargen syntes under veckoslute­t på Charlotta och Roger Sandströms gårdsplan i Hindhår.
FOTO: CHARLOTTA SANDSTRÖM ■ Vargen syntes under veckoslute­t på Charlotta och Roger Sandströms gårdsplan i Hindhår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland