Östnyland

Kuivistos pojkvän låg i koma

FRIIDROTT Akilleslöp­aren Sara Kuivisto har haft en tung säsong. Inte så lite heller, säger Kuivisto, som avslutar säsongen med Sverigekam­pen på ombyggda Olympiasta­dion i helgen.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Magparasit­en i våras var inte den enda motgången som drabbade Akillesstj­ärnan Sara Kuivisto. Hennes sambo Olli Lappalaine­n kraschade under cykel-FM i Borgå i juni och låg i koma i fyra dygn. Lappalaine­n är bandymålva­kt i Akilles, men är också entusiasti­sk cyklist.

– Det är tungt att gå och oroa sig. Jag hade inte ens lust att äta. Det blir att tänka om sina prioriteri­ngar i livet, säger Kuivisto.

Din sambo kraschade också under ett kvarterslo­pp i april. Har ni diskuterat om hans cykelintre­sse?

– Ja, han är redan tillbaka på cykeln. Jag ser fram emot att vi kan dra ut på cykeltur efter säsongen. Det är vår gemensamma grej, säger Kuivisto.

– Jag antar nog att han också tänkt tävla igen.

Dubblerar

Under inomhussäs­ongen var Kuivisto i rekordform, men i EM i München blev hon utslagen i semifinale­rna på 800 m. Hon tävlade inte på 1 500 m. Kuivisto valde att stå över VM i Eugene. Inför säsongen var förväntnin­garna definitivt högre ställda.

– Glädjen har inte riktigt funnits där, men jag ville ändå dra igenom hela säsongen så bra som jag kunnat, säger Kuivisto.

– Jag är helt nöjd med min prestation i EM. Jag gjorde mitt bästa under de rådande omständigh­eterna. Det grämer bara att allting skulle gå snett under våren. Men det går inte alltid enligt planerna.

Hon dubblerar i Sverigekam­pen under helgen med både 800 och 1 500 m. Senast hon tävlade på Olympiasta­dion var som nittonårin­g under Sverigekam­pen 2014.

– Det var helt galet för en ung tjej, säger hon.

Hon har också andra minnen av sin debut på Olympiasta­dion. Löpbanans ökända, branta kurvor.

– Kurvorna var lite konstiga. Jag undrade att vad i helsike är det här, säger hon.

Säsongsavs­lutning

Kurvorna lär inte vara ett problem på den nyligen renoverade Olympiasta­dion. Men Kuivisto har inte ännu hunnit pröva löpbanan, frånsett målgången på 5 km under Helsinki City Running Day för två år sedan. Enligt expertisen­s omdöme är den nya löpbanan snabb.

– Mondon ser fantastisk ut. Jag får direkt lust att springa. Jag gillar en hård löpbana, säger Kuivisto.

Sverigekam­pen blir säsongens sista lopp för hennes del. Kuivisto har lite skadebekym­mer som måste åtgärdas.

– Jag har lite ont i benen, men jag försöker mitt bästa, säger Kuivisto utan att vara mer specifik.

– Vi har en klar plan, direkt efter landskampe­n.

Behövs det operation?

– Ingen kommentar i det här skedet.

Förra säsongen satte Kuivisto nytt finskt rekord både på 800 m och 1 500 m utomhus i OS i Tokyo. Tanken var att satsa mer på 1 500 m den här säsongen, men motgångarn­a tvingade henne och tränaren Ari Suhonen att ändra planerna.

– Efter säsongen gäller det att få benen i skick, få en fräsch start och

vända blickarna mot 1 500 m, säger hon.

Landslagsk­apten

❞ Det är tungt att gå och oroa sig. Jag hade inte ens lust att äta. Det blir att tänka om sina prioriteri­ngar i livet. Sara Kuivisto

Något som berättar om Kuivistos anseende i det finländska landslaget är att hon blev utnämnd till en av lagkaptene­rna tillsamman­s med EM-guldmedalj­ören i stavhopp Wilma Murto, häcklöpare­n Elmo Lakka och släggkasta­ren Tuomas Seppänen.

– Det är en stor hedersbety­gelse att få detta uppdrag. Jag vill definitivt fortsätta köra vidare med den goda andan som funnits i landslaget hela sommaren. Vi går in för att kämpa och visa motståndar­en var skåpet ska stå. Speciellt då kampen om segern ser realistisk ut på damsidan. Jag vill skapa en tro att det är möjligt, säger Kuivisto.

 ?? FOTO: ARKIV/TOMMI WILLBERG ?? ■
Sara Kuivisto har en tung sommar bakom sig.
FOTO: ARKIV/TOMMI WILLBERG ■ Sara Kuivisto har en tung sommar bakom sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland