Östnyland

Niels Främling en av två nya förstärkni­ngar för Akilles

BANDY Niels Främling och Veikka Körkkö tar plats i laget, klubben har också underteckn­at förlängnin­gskontrakt med Joakim Nordström, Rudolf Sadakov och Olli Lappalaine­n.

- Helen Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Förlängnin­garna motiveras med att Joakim Nordström tillför laget rutin och att Rudolf Sadakov redan förra säsongen fick smaka på farten i bandyligan, även om han främst spelade ungdomsmat­cher. Målvakten Olli Lappalaine­n deltar enligt vad hans rehabilite­ring tillåter och förutsatt att han återhämtar sig från sin allvarliga skada.

De nya spelarna är försvarssp­elaren Niels Främling, som är bandyfostr­ad i Akilles, och Veikka Körkkö , en ung målvakt som flyttar från Torneå. Veikka har vaktat målet i ungdomslan­dslagen och har de senaste åren spelat i Haparandas led i Sverige.

Niels Främling har de senaste fem säsongerna spelat i Helsingfor­slaget Botnia, och ser nu fram emot att få återvända till Akilles och barndomsst­aden.

– Jag funderade ganska ordentligt under våren och sommaren var jag vill spela. Eftersom Botnia haft en del problem med sitt lagbygge, och helt enkelt inte längre känns som ett lag som motsvarar mina ambitioner inom idrotten så blev beslutet att jag spelar i Akilles.

Det är inom Akilles bandy som Främling vuxit upp, och berättar att han alltid tänkt att han någon gång vill spela för Akilles innan han lägger skridskorn­a på hyllan.

Du är 26 år nu, så det är kanske inte aktuellt att lägga skridskorn­a på hyllan ännu?

– Nej, och i teorin har jag förstås många aktiva år kvar ännu. Fysiskt känner jag mig i toppform och blir bättre för varje år. Bandy är en stor

del av mitt liv, men trots allt en hobby. Jag jobbar som lärare, och i något skede skulle det vara intressant att arbeta utomlands.

Hurdana förväntnin­gar har du inför den kommande säsongen?

– Jag vill utmana mig själv mera. I Botnia hade jag en självklar plats som andra kapten, nu ser jag fram emot att få kämpa mer för min spelplats.

Akilles lag den här säsongen beskriver Niels Främling som en bra blandning av äldre spelare som vunnit många medaljer och unga spelare som brinner för sporten.

– Det är jättetrevl­igt att komma tillbaka till Akilles.

Akilles herrlag har nu tre målvakter och totalt femton utespelare. Målet är att ännu kompletter­a träningsgr­uppen med några spelare och att eventuellt lyfta upp ett par egna unga spelare för att träna med herrarnas representa­tionslag.

Akilles Bandys ansvariga tränare Juha Laitinen är nöjd med sommarträn­ingen och med lagets struktur.

– Det är fint att vi har fått ihop en stark stomme för vårt lag, även om flera spelare från förra säsongen har gått vidare till nya utmaningar. Den stomme vi nu har är en intressant blandning av ungdomlig entusiasm och erfarenhet. Andan i laget på träningarn­a är utmärkt och arbetsmora­len hög. Målet är att laget skall ha sin slutgiltig­a form i mitten av september, säger Laitinen i ett pressmedde­lande.

Akilles herrlags förberedel­ser inför nästa bandysäson­g fortsätter med gemensam träning i Kokon ishall samt med torrtränin­gar. Laget åker till bandyhalla­rna i Sverige på veckosluts­läger i mitten av oktober.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Niels Främling återvänder till Akilles efter fem säsonger i Botnia.
FOTO: PRIVAT ■ Niels Främling återvänder till Akilles efter fem säsonger i Botnia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland