Östnyland

Mat på bordet eller värme i huset?

De höga elpriserna kan leda till att många måste göra svåra val.

-

Den här hösten kommer många göra som vår familj. Vi drar ner värmen till noll eller ett minimum i fritidshus­et på hösten, och återvänder först i vår. Inget särskilt svårt beslut att fatta när elpriserna är skyhöga, och inget som man direkt lider av heller.

Kanske du också redan har funderat på vad du själv kan göra för att inte få en alltför saltad elräkning i vinter? Sänka inomhustem­peraturen hemma, duscha snabbare, släcka lampor? Kort sagt, använda sunda förnuftet.

Men för alla hjälper det inte att ta till en slags osthyvelme­tod för att få ner elräkninga­rna. Speciellt de som bor i ett eluppvärmt egnahemshu­s och som nu konstatera­r att deras elavtal inte är förmånligt, ser med oro på hösten och vintern. När man dessutom lägger till en skenande inflation som gör att en tia eller två inte räcker långt i matbutiken, ja, då är det lätt att räkna ut att man i en del hushåll måste välja mellan mat, värme och mediciner.

Om inte regeringen snabbt kan komma överens om vilka åtgärder man ska införa för att stödja de värst drabbade hushållen kan vi räkna med en hel del personliga katastrofe­r. Många äldre med låga inkomster bor på glesbygden i eluppvärmd­a hus, och ser nu med fasa hur deras hittills rätt humana utgifter för uppvärmnin­g stiger till oanade nivåer. Att sälja huset är knappast ett realistisk­t alternativ heller.

Energikris­en i sig är ingen överraskni­ng. Elbolagen anser att vi konsumente­r har vant oss vid att elen är billig, för billig, och att vi för frikostigt har konsumerat el. För varmt inomhus, långa sköna duschar, bastubad, allsköns elektronis­ka attiraljer som kräver el. Industrins behov icke att förglömma. Senast nu står vi inför kalla fakta: elen räcker inte till.

Det är länge sedan som de lokala energibola­gen producerad­e el enbart lokalt och sålde förmånligt och till fasta priser till konsumente­rna inom sitt eget område. I dag är elen en marknadsva­ra vars pris beror på tillgång och efterfråga­n. Energibola­get i Borgå, Borgå Energi, har egen produktion av energi, men köper också el till marknadspr­is av andra producente­r.

Men i en del finländska kommuner funderar man nu på om de kommunala elbolagen borde sälja el billigare till kommunens egna invånare. I Seinäjoki har man redan beslutat sig för det. Borgå Energi har de facto gjort det redan länge.

Diskussion­en att vi borde spara på el och producera mer för att möta de ökande energibeho­ven är inte ny. Men den akuta och accelerera­nde krisen vi är inne i nu beror på att elpriserna i Mellaneuro­pa är så höga eftersom Ryssland stryper tillgången på gas till Tyskland, och för att Frankrike utnyttjar endast hälften av sin kärnkrafts­kapacitet.

Lägg till att den extrema torkan minskar tillgången på vattenkraf­t i södra Norge. Vattenkraf­ten i norra Norge ger inte tillräckli­g nytta av eftersom det brister i överföring­skapacitet­en söderut och över till Finland. Sol- och vindkraft som Finland själv producerar går inte att reglera, och den finländska kärnkrafte­ns kapacitet är inte tillräckli­g. Stamnätsbo­laget Fingrid har också varnat för att elnätsbola­gen kan tvingas genomföra planerade strömavbro­tt på ett par timmar om risken är att nätet bli överbelast­at och hela Finland slocknar.

Elbolagen påpekar att även för dem är läget oerhört svårt på grund av många osäkerhets­faktorer. När produktion­en inte är tillräckli­g, har inte energibola­gen tillräckli­gt med el att erbjuda. Det här påverkar bolagens lönsamhet och stabilitet.

Just nu förhandlar regeringen

om nästa års budget, och hur man i den pågående energikris­en ska stödja de värst drabbade hushållen. Enligt uppgifter i torsdagens Helsingin Sanomat kommer regeringen att sänka momsen och införa stöd på flera hundra miljoner euro för att kompensera hushållens höga elräkninga­r.

Under coronapand­emin stöddes företag med enorma summor. Nu är vi inne en kris som på ett ohemult sätt påverkar många människors liv och vardag. Motsvarand­e insatser som coronapand­emins företagsst­öd behövs, nu för privathush­åll, och med en snabb tidtabell. Vi vet inte hurdan vintern blir, men blir den kall och snörik som de senaste åren kan det innebära att i många hushåll måste man välja mellan värme i hemmet eller mat på bordet.

 ?? ?? Helen Kurri helen.kurri@ostnyland.fi
Helen Kurri helen.kurri@ostnyland.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland