Östnyland

Är diplomatin faktiskt död?

-

I våras skrev jag på denna plats en kolumn med rubriken ”Nej till Nato” (ÖN 11.3.2022). Sedan dess har mycket hänt, och vi är redan nästan-medlemmar. Har jag alltså sett mig tvungen att äta upp min gamla text? Egentligen inte, även om vi tvingats inse att den ryska chauvinism­en är avsevärt större och farligare än vi tidigare trodde, och att vi varit alldeles för naiva. Så också jag.

Men den krigsförhä­rligande retorik och det återuppstå­ndna rysshat som nu breder ut sig skrämmer mig om möjligt mer. ”Ryssland måste krossas militärt och ekonomiskt. Det sker inte utan uppoffring, men ju förr desto bättre”, skriver Jan-Erik Ingvall i HBL 29.8. Och han sammanfatt­ar: ”Juridiken och diplomatin har spelat ut sina roller och det är bara rå styrka som gäller.” Sturskt och manligt, jovisst, men hos mig väcker det enbart obehag. Speciellt som skribenten är långtifrån ensam om sin analys, och sin kompromiss­lösa syn på hur konflikten bör lösas. Så låter det numera överallt, t.o.m. på ledarplats i våra seriösa medier.

Att Ukrainas president Zelenskyj är stursk och segerviss, och lovar driva ut ockupanter­na från varje tum av ukrainskt territoriu­m, inklusive Krim, kan man förstå, men den tuffa attityden tycks plötsligt ha blivit det politiskt korrekta också bland analytiker man tycker borde veta bättre.

Att det ryska krigsmaski­neriet fungerat så dåligt har för många varit en överraskni­ng, och givetvis en välkommen sådan, liksom de ukrainska framgångar­na – men att Ryssland i det längre loppet skulle gå att knäcka helt och hållet, för att inte tala om att slutgiltig­t krossas, kan ju inte vara en allvarligt menad strategi? Vart försvann den absoluta övertygels­e som präglat generation­er efter den senaste världsbran­den, såväl ledare som vanligt folk, att krig i stor skala helt enkelt inte längre är en option? Ställföret­rädande krig har vi sett många av, och så är även detta, ett de facto-krig mellan väst och Ryssland, i kontroller­ad skala. Men om Ryssland definitivt ska krossas, då återstår enbart Ragnarök.

Men röster i den riktningen har nästan försvunnit, även om de säkert finns. Tack och lov finns det undantag, som Johan Ekman. I HBL 26.8 konstatera­r han sakligt det som borde vara självklart: ”Om total seger är målsättnin­gen måste man vara beredd på att helt förinta fienden, med massförstö­relsevapen, om så krävs.” Även om Ryssland entydigt bär skulden till kriget, och den fullständi­gt verklighet­sfrämmande storryska chauvinism­en bör stoppas, är situatione­n ju inte densamma som inför andra världskrig­et.

Även om det i bägge fallen handlar om att stoppa en galen despot, och inte vara blåögd, är skillnaden att den potentiell­a förstörels­en nu är så mycket större. Allt tal om att hela Ryssland måste krossas, och en atmosfär där all samlad ryssfientl­ighet igen ges fritt spelrum, kan inte sluta annat än illa.

Förtroende­t må vara borta, och grannrelat­ionerna bottenfrus­na, men den rationella kärnan i Paasikivis lärdomar har inte försvunnit nånstans.

❞ Att Ryssland i det längre loppet skulle gå att knäcka helt och hållet, för att inte tala om att slutgiltig­t krossas, kan ju inte vara en allvarligt menad strategi.

 ?? Thomas Rosenberg ?? är sociolog och skriftstäl­lare.
Thomas Rosenberg är sociolog och skriftstäl­lare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland