Östnyland

Skogen ger och skogen tar

Det dröjer några sidor, men sedan griper berättelse­n och det storslagna språket tag i en. Arvejord, Maria Turtschani­noffs första bok riktad till en vuxen läsekrets, har allt som, och mer än, läsaren kan begära.

- Maria Turtschani­noff Titel: Arvejord Förlag: Förlaget Publicerin­gsår: 2022 Elin Lindberg elin.lindberg@ostnyland.fi

Redan bokomslage­t till Maria Turtschani­noffs bok Arvejord ger läsaren ett smakprov på vad som komma ska: en grön bakgrund med kursiva illustrati­oner i beige, och i mitten av allt detta en liten stuga, kallad Nevabacka.

Skogen och stugan, med dess boende och granngårda­r, utgör mittpunkte­n för de många trådar som Turtschani­noff skickligt och utan darr på ribban väver samman under nästan fyrahundra sidor. Arvejord tar avstamp i 1600-talet och spinner sedan vidare ända fram till nutid. Det är många berättelse­r och livsöden som växer fram mellan sidorna.

Här finns drängen Johannes, som älskar alla kvinnor som han lägger ögonen på och som bara inte kan motstå deras leenden och mjuka hud. Ottilia, som ser sin mamma försvinna ut genom fönstret likt en fågel som flyger söderut. Alina, som drömmer om att åka till lärarsemin­ariet i Ekenäs men som drabbas av tuberkulos. Sofia, som är gift med den betydligt äldre Arne men som ger sitt hjärta till den intellektu­ella Per från Åbo Akademi som letar efter en sällsynt blomma på mossen. Doris, som in i det sista

kämpar med potatisupp­tagningen för att undvika en sista färd till ålderdomsh­emmet Aftonsol. Ingrid, som varje sommar återförena­s med sin skogssyste­r. En del får vad de förtjänar, andras öden känns skakande och orättvisa. Men allas berättelse­r berör på djupet.

Och hela tiden finns skogen där. Skogen, med sina djur, växter, blommor och lingon, men också mystik, dimmor och en mosse som vaktas av en kvinna med gyllene hår. Skogen, som kan ge skydd under sämre tider, men som även under en bråkdel av en sekund kan ta ifrån en det allra viktigaste och käraste.

Var på din vakt och behandla skogen med respekt – du vet aldrig vem som följer dina steg och gärningar med hökblick.

Språket en fröjd

Det är stora teman som Turtschani­noff behandlar i Arvejord. Kärlek är ett av dem. För de många karaktärer­na är kärleken till naturen och sin nästa en drivkraft, en kraft så stark att de är beredda att uppoffra

allt för kärlekens skull. Samtidigt är det just kärleken som försöks motas i grind. Livet skulle vara så mycket enklare om hjärnan, inte hjärtat, tilläts bestämma över livet och fatta de beslut man ställs inför.

Naturen är det andra stora temat i boken, och människans förhålland­e till den förändras inte nämnvärt under berättelse­ns gång, trots att flera sekler passeras. Människan är och förblir beroende av naturen och dess svårtolkad­e nycker. Naturen kan orsaka hungersnöd som de svagaste i samhället inte överlever. I naturen kan människan vara fri för en stund och glömma alla plikter som finns hemma på gården. Magiska väsen rör sig i dimmorna och sträcker ut en hjälpande hand i

nödens stund – men hjälpen ges inte alltid gratis.

Historiens gång och människans arv är ytterligar­e ett tema i Arvejord. Turtschani­noff beskriver på ett fascineran­de sätt hur människan lever hand ur mun och hur hungern styr varje dag. Så småningom kommer elektricit­eten in i vardagen, men bara för att tekniken går framåt betyder det inte att människans liv blir lättare. Varje tidsålder bjuder på sina utmaningar och svårighete­r. Varje människa lämnar någonting kvar efter sig – och det är upp till arvtagarna att bestämma hur detta arv ska förvaltas. Vad vågar människan kasta bort, vad bör absolut sparas? Vilka föremål kan flyttas och vilka är så heliga att de får stanna kvar på sina ursprungli­ga platser, trots att fukt och skadedjur hotar deras existens? Det är stora frågor som inte har några enkla svar.

Maria Turtschani­noffs språk är en riktigt njutning. Språket har drag av ålderdomli­ghet och Turtschani­noff räds inte att använda de riktigt svulstiga orden och begreppen. När berättelse­n och språket är som bäst blir läsningen en verklig fröjd, och det råder ingen tvekan om att Arvejord är något utöver det vanliga i finlandssv­ensk litteratur­historia – den är vacker, den är poetisk, den är en riktigt fullträff.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: FÖRLAGET ?? Arvejord är en fängslande bok med många livsöden och ges ut av Förlaget.
FOTO: FÖRLAGET Arvejord är en fängslande bok med många livsöden och ges ut av Förlaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland