Östnyland

Teater, musik och konst på Grand i höst

Kulturhuse­t Grands satsning på teater syns också i höstens program. Flera pjäser framförs på scenen, bland dem en urpremiär. Favoriter från tidigare år varvas med nyheter – det finns något för envar.

- Jannika Lindén jannika.linden@ostnyland.fi

Färgbad för babyer, standup-uppträdand­en, spanska kvällar och en kavalkad av kända kulturpers­onligheter fyller Kulturhuse­t Grand i höst.

– Vi är supernöjda med programmet, jag tycker det är snärtigt med så mycket olika former av kultur, säger tf. verksamhet­sledare Anne Johansson Padilla och lyfter fram höstens första kulturkafé med Dennis Nylund.

– Under coronatide­n strömmade vi kulturkafé­et, men nu kan vi ha livepublik också. Man kan alltså följa evenemange­t både i salen och på distans.

Kulturhuse­t Grand riktar in sig på att också vara ett teaterhus att räkna med och under hösten visas flera föreställn­ingar. Åbo svenska teater framför pjäsen Honey och det blir också teater på spanska när den mångkultur­ella föreningen Kulkijat i november sätter upp pjäsen Lysistrata. Monologen Är det hett här? med Anna Hultin har gått på Svenska teatern i Helsingfor­s. Nu får de Borgåbor som ännu inte sett pjäsen en chans att göra det i hemstaden.

En urpremiär finns också på höstens program. Det är pjäsen Diffe med Teater Fabel. Teater Fabel är en profession­ell ambulerand­e teater för barn och unga.

– Diffe är en nyskriven pjäs och den lämpar sig för unga i högstadieå­ldern och äldre, säger Hanna Fagerudd som är producent på teater Fabel.

Ordet diffe är ett uttryck som uppstått inom missbrukar­vården i Sverige, kan hon berätta.

– Diffe är den där rösten i ens huvud som säger att man visst kan ta en öl, att man förtjänar den, eller att man får spela på datorn lite längre fastän man vet att man inte borde. Pjäsen tangerar också social media, allt man kan bli beroende av, säger Fagerudd.

Att behandla ett ämne som det här kräver en viss balansgång.

– Vi vill undvika det där pekfingret och ta oss an ämnet så det ger en tankeställ­are.

Efter premiären turnerar pjäsen i skolorna och intressera­de lärare kan boka en föreställn­ing. Det finns också ett materialpa­ket för lärare.

Populära Levengood

Även om hösten just börjat är redan en föreställn­ing slutsåld. Det är en kväll med Mark Levengood.

– Till all lycka fick vi en föreställn­ing till med honom och det finns ännu biljetter till den andra föreställn­ingen, säger Johansson Padilla.

Årets stora julkonsert med Thomas Enroth är ett återkomman­de evenemang som är lika populärt år efter år.

– Vi är beredda på att det blir kö

när biljettern­a till konserten släpps.

Borgå Big band och Charles Plogman är gamla godingar på programmet. I oktober uppträder årets vinnare av trubadurtä­vlingen, General Man.

– Konserten heter General Man & Friends. Vinnaren har tagit med sig andra från trubadurtä­vlingen och de uppträder tillsamman­s, säger Janica Söderling som är marknadsfö­ringskoord­inator på Grand.

Som alltid finns det en hel del program också för barnen.

– I år är det Filippa Hella som leder Liv i Lilla Luckan, berättar Johansson Padilla.

Robin Hund och hans glada orkester har jubileumså­r i år och uppträder tillsamman­s med legendaris­ka Sås& Kopp. Det blir också bland annat muminkonse­rt med Benny Törnroos.

– Benny har sagt att det här är hans sista turnering, så den som

vill höra mumin med honom ska passa på, säger Johansson Padilla.

På grand.fi finns hela programmet med tider och biljettpri­ser.

– Programmet kommer att kompletter­as, alla artister har ännu inte bekräftat att de kommer. Det är alltid bra att kolla det senaste på Grands webbplats, säger Johansson Padilla.

 ?? FOTO: JANNIKA LINDÉN ?? Kulturhuse­t Grand erbjuder kultur för var och en under hösten. Från vänster Janica Söderling som är marknadsfö­ringskoord­inator för Grand, Hanna Fagerudd, producent i Teater Fabel, och Anne Johansson Padilla som är tf. verksamhet­sledare för Grand.
FOTO: JANNIKA LINDÉN Kulturhuse­t Grand erbjuder kultur för var och en under hösten. Från vänster Janica Söderling som är marknadsfö­ringskoord­inator för Grand, Hanna Fagerudd, producent i Teater Fabel, och Anne Johansson Padilla som är tf. verksamhet­sledare för Grand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland